před nedávnem jsem si odpálil desku tak, že jsem k ní připojil nekvalitní zdroj, grafika tento zdroj přetížila a ten se sám od sebe vypnul. Vypl jsem tedy zdroj síťovým vypínačem a po několika minutách znova zapnul. Deska se sama zapnula, ale odmítla jakkoliv komunikovat (neposílala video signál do grafiky, žádné zvukové kódy z PC speakru). S tou deskou jsem si několik dní hrál, ale usoudil jsem, že závada je nejspíš neopravitelná, tak jsem desku odložil.
...
Ovšem teď jsem četl nějaký článek o poruchách počítačů a zde jsem se dočetl že se může pokazit BIOS při špatném vypnutí (výpadek sítě, za běhu vypnutý síťovým vypínačem) a došlo mi, že ta deska nemusí být špatná celá, jen by stačilo přeporogramovat BIOS. Myslíte že by to takhle fungovalo? Má s tímto druhem přeprogramování BIOSu zkušenosti? Myslím přeprogramovat externě, vytáhnout čip přes programátor tam natáhnout nový BIOS a zase to vložit zpět do desky. Nebo se spíš vyplatilo zajít za zkušenou firmou? Osobně bych si to chtěl sám vyzkoušet, deska se mi tady stejně jen válí...
...
Tak to byl příběh a toto jsou technické údaje:
Deska je ABIT KT7A (socket A)
BIOS Phoenix
Na štítku BIOSu je napsáno:
------------
PhoenixBios
D686 BIOS
(c) PHOENIX 1998
023069971
------------
A celý BIOS je nahrán na paměti A290021T-70
ke které je zde dattasheet
Kód: Vybrat vše
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/55591/AMICC/A290021T-70.htmlna desce se nalézá v 32-pin DIP pouzdru