snazim se najit schema pro rizeny zdroj malych vlacku. Vsude na internetu nachazim jen hotova zarizeni s cenou nekolik tisic korun. Mate nekdo zkusenosti s nejakym osvedcenym zapojenim pripadne lide kteri do tohoto oboru vidi vice muzete me nasmerovat na misto kde bych se o tom dozvedel vice? Snazil jsem se prohledat vetsinu ARadii co mam doma ale nic pouzitelneho jsem nenasel
Rizeny zdroj pro modely vlacku
Moderátor: Moderátoři
Rizeny zdroj pro modely vlacku
snazim se najit schema pro rizeny zdroj malych vlacku. Vsude na internetu nachazim jen hotova zarizeni s cenou nekolik tisic korun. Mate nekdo zkusenosti s nejakym osvedcenym zapojenim pripadne lide kteri do tohoto oboru vidi vice muzete me nasmerovat na misto kde bych se o tom dozvedel vice? Snazil jsem se prohledat vetsinu ARadii co mam doma ale nic pouzitelneho jsem nenasel
rudoex píše: http://www.volny.cz/mtbbus/
Trochu nechápem zadanie, Ako som preletel túto stránku, zdá sa, že to až také jednoduché nie je. (Citujem: DCC je založeno na topologii jedné řídící stanice a více dekodérů, které jsou umístěny v každé lokomotivě).
No asi sa nebavíme o tomto princípe. Jednoduchý zdroj na napájanie koľajiska mi utkvel v pamäti. Symetrický zdroj trebárs +-15 V, potenciometer na + a - svojimi koncami a bežec budil NPN a PNP výkonové Darlingtony, spojené bázami, (sledovače napätia).
Výstup bol stred zdroja a spojené emitory tých tranzistorov.
Stred potenciometra, vláčik stál. Otočenie doprava/doľava vláčik sa rozbiehal vpred/ vzad.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Záleží odkud jsi, v některých městech jsou kluby železničních modelářů. Tam se obvykle vyskytují dost zdatní elektrotechnici a určitě ti tam poradí.
Další řešení je digitál, který sem hodil Rudoex. Je to perfektní na ježdění, ale moc si u toho nezabastlíš a navíc to dost leze do peněz. Do každého hnacího vozidla se musí naroubovat dekodér (cena několik stovek) a ostatní obvody jsou ještě dražší. Digitál jsem nikdy nestavěl, takže s tím nemám zkušenosti.
DolfiG píše:
No asi sa nebavíme o tomto princípe. Jednoduchý zdroj na napájanie koľajiska mi utkvel v pamäti. Symetrický zdroj trebárs +-15 V, potenciometer na + a - svojimi koncami a bežec budil NPN a PNP výkonové Darlingtony, spojené bázami, (sledovače napätia).
Výstup bol stred zdroja a spojené emitory tých tranzistorov.
Stred potenciometra, vláčik stál. Otočenie doprava/doľava vláčik sa rozbiehal vpred/ vzad.
Akorát to má jednu nevýhodu. Při dnešních odběrech lokomitiv to bude při nízkých rychlostech pěkně topit. Takže výhodnější je opravdu pulzní řízení, ale s vhodnou spínací frekvencí (cca 1 kHz). Výhodou je velký záběrný moment i při nízkém napětí, kdy už by u spojitého řízení došlo k zastavení lokomotivy.
A kutilmile - nelituju tě