Solární robot

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Rypi

Solární robot

#1 Příspěvek od Rypi »

Ahoj,
kdysi jsem nakoupil součástky pro stavbu robota na solární energii, ale nedokončil jsem ho. Dnes jsem se k tomu vrátil, ale ani po třech hodinách práce mi nefunguje :( :)

Zde je schéma
Zde je schéma pro amatéry (pro mě :) )

Problém je v tom, že v každém schématu jsou tranzistory zapojené jinak a mě nefunguje ani jedno zapojení.
Může mi někdo prosím poradit, nebo alespoň vysvětlit, jak podle 1. schématu poznat, která nožička u tranzistoru na obrázku je která ve skutečnosti?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

Staci?
Přílohy
2N3906.jpg
(8.95 KiB) Staženo 74 x
2N3904.jpg
(10.72 KiB) Staženo 70 x
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Rypi

#3 Příspěvek od Rypi »

Díky moc, zítra to vyzkouším ;)
Rypi

#4 Příspěvek od Rypi »

Tak to nefunguje :(
Tranzistory jsem zapojil podle obrázků, zkoušel jsem i opačně, ale nejde to. Obvod je jakoby zkratovaný... Když k němu připojím zdroj 3V tak naměřím jen 1-2V a motůrek se neroztočí...
jardajar

#5 Příspěvek od jardajar »

Tak si je asi prorazil, když si to zkoušel obráceně. :lol:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od stepa »

Rypi píše:Tak to nefunguje :(
Tranzistory jsem zapojil podle obrázků, zkoušel jsem i opačně, ale nejde to. Obvod je jakoby zkratovaný... Když k němu připojím zdroj 3V tak naměřím jen 1-2V a motůrek se neroztočí...

Se pak nediv, ze ti to nefunguje, kdyz si to tam strkas, jak se ti zlibi. Jednou tam maji byt zapojeny TAK a nebudu to preci zkouset obracene, kdyz mi to nefunguje :roll: (fakt hovezina)

promer trandy alespon diodovym testem
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Rypi

#7 Příspěvek od Rypi »

Tak jsem je proměřil a měly by být OK :)

Zkouším je všemožně, protože to prostě podle schématu nefunguje :-D
Pokud se někomu z vás chce, byl bych rád kdyby do schématu namaloval, tranzistor tak, jak by se měl otočit, protože si stejně nejsem 100% jistej. Pokud to nebude fungovat ani pak tak už vážně nevím :-D
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Nechceš to nechat uležet, zkusit si na rok-dva třeba akvaristiku a pak se k tomu vrátit?
jardajar

#9 Příspěvek od jardajar »

Vždyť v datasheetu je to jasně vidět, jak má vývody. A v tom tvém "schématu pro amatéry" je to naznačené...
rypi

#10 Příspěvek od rypi »

Tohle by mělo být jednoduché, takže to uležet ani nechci nechat. Protože když mi to nejde teď, nepůjde ani potom :(

Jinak s tou akvaristikou si to tipl dobře, za týden přivezou 500L akva :)

To "schéma pro amatéry" je supr, ale tam jsou ty tranzistory uplně jinak zapojený než na tom základním schématu :roll: (na zakladním je PNP u + a na tom "pro amatéry" je PNP u - )
Rypi

#11 Příspěvek od Rypi »

Tak jsem psal autorovi schémat, a přesvědčil ho, že tam má chybu, jak jsem říkal :)
On prý při prvním sestavování oddělal asi 20 tranzistorů. Takže mi snad pošle opravený schéma a já nakoupí velkou zásobu a budu zkoušet dále :)
Rypi

#12 Příspěvek od Rypi »

Tak už to funguje :) Díky za pomoc :)
Banda

#13 Příspěvek od Banda »

No, já bych autorovi rovnou napsal, že tam má nejen jednu chybu :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“