leonské předivo, kam na ně?

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

leonské předivo, kam na ně?

#1 Příspěvek od bu2520 »

potřebuju opravit několik repro kde jsou uklepané přívodní vodiče, nemáte někdo zkušenost kam na leonské předivo vhodné k danému účelu
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Na reprech jsou speciály, aspoň většinou... co to je za repro ?
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

jsou to většinou autařské subwoofery okolo 500W rms, jsou značkové tak by se to vyplatilo
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Tak na leonské drátky zapomeň, to chce jinačí materiál. Ono to taky musí mít nějaký poměr mezi hmotností a pružností, jinak se to uklepe. Navíc se leoni špatně pájejí.
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

no já myslím, že hmotnost není takový problém ony samy ty membrány mají velkou hmotnost , přeci jen na to brumendo do 200 Hz to nemá na setrvačnost takový vliv. Ale co jsem se dostal k informacím všude ten materiál popisují jako leonské předivo, dokonce ho v Dobrušce vyrábějí jako technické , a tak mě zajímá, jak a z čeho se to řeší profesionálně
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Tady jde o to, že se vlivem vlastní hmotnosti uklepají velmi rychle, protože budou mechanicky rezonovat. Používají se lanka, tvořená směsí měděných drátů a různých nití, nebo sice leonské, ale z poměrně nesehnatelných průřezů. Dokonce některá repra mají pásek, tvořený z drátků a nití atd. Dost se dá vylepšit odstupňovaným napuštěním třeba chlorkaučukem, pak to nerezonuje.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

ten chlorokaučuk je dobrý nápad díky za tip :-)
MiraSt

#8 Příspěvek od MiraSt »

Já jsem to kdysi dávno vyřešil drátama z kroucené telefonní šňůry ke sluchátku. Tam je tkanina opředená mědí. Zbavil jsem to bužírky a natáh z membrány na kontakt. Dost špatně se to letuje, ale povedlo se to. Na membráně jsem to zakápnul kanagomem.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pajosek2 »

A co stáhnout stínění ze stíňáku,pájí se to dobře a je to ohebné.Dovnitř se dá navléct nit.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Přesně tak, tohle jsem vymyslel kdysi dávno taky... akorát dneska sehnat na to použitelný stíňák není snadné. Chce to hustou punčochu tenkých drátů. A kvalitní tlustou režnou nit.
SIDTIM

#11 Příspěvek od SIDTIM »

bu2520 píše:ten chlorokaučuk je dobrý nápad díky za tip :-)

Na impregnaci leona použij osvědčenou řídkou disperzi, např. Sokrat apod.
..a co shoří, nezhnije..!
Killroy
Moderátor

#12 Příspěvek od Killroy »

Kdysi jsem pár odstřižků vyžebral u TVM.

Killroy
bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

sehnal jsem vzorek leonského přediva i s dostatečnýn průřezem a teď ho testuju na 50Hz co vydrží, zatím to vypadá po dvaceti hodinách provozu v pořádku, ale přesto se mi líbí ten nápad impregnace, některé výkonnější kousky to tak mají, nějakou černou pružnou hmotou.sokrat je myslím transparentní ne?
SIDTIM

#14 Příspěvek od SIDTIM »

Ano, Sokrat je po vyschnutí téměř transparentní, lze také použít Duvilax, konzistenci můžeš upravit naředěním destilkou. A věř, že táhle "povrchovka" je to nejlepší. Nedávno jsem opravoval jeden 15-i palec, nějaký trouba - tedy jistý moc známý renomovaný patlač repráků ze severní Moravy - zapatlal leony asi chlorkaučukem, který po 2 letech provozu slušně zatvrdnul a bylo to.
A kdybys mermomoci chtěl disperzní akryláty barvit, nebude to až takový problém... :D
..a co shoří, nezhnije..!
bu2520

#15 Příspěvek od bu2520 »

to vyzkouším díky, jo taky jsem se pravděpodobně s dílem tohoto mistra setkal, nechával jsem si u něho převinout několik repro , ale nepřežili ani třetinu jeho deklarovaného příkonu. No ale nechci křivdit jistě něco umí, jen jsem s ním já neměl dobrou zkušenost. A když už se tak hloupě ptám jaké lepidlo je nevhodnější na lepení středových vrchlíků. či krytů magnetů, nebo jak to napsat :)
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“