co si o tom myslíte ???
Moderátor: Moderátoři
co si o tom myslíte ???
A že to nahradí kompenzačnú jednotku? O tom veľmi pochybujem. Ako mi to vyrobí napr. 100kVAr jalového výkonu pre indukčné motory bez kondenzátorov?
A k úspore elektriny podľa mňa iba toľko: Znížením napätia sa naozaj zníži spotreba, ale aj napr. svetelný výkon a ten sa zníži viac ako spotreba. Veď sami na svoje stránke uviedli výsledky meraní na TU v Ostrave s ktorých vyplýva:
První měření prokázalo v souladu s teorií, že pokles světelného toku (osvětlenosti) je při snižování napětí větší než pokles příkonu. Lze však konstatovat, že rozdíly mezi těmito poklesy jsou menší než ty, které vycházejí z teoretických úvah. 20% pokles napětí vyvolal 37% pokles příkonu a 44% pokles světelného toku (osvětlenosti) . Což je v poměru 1:1,85:2,2 (U%:P%: Φ%). Při vypnutém měřeném VO činila hodnota osvětlenosti pozadí 0,03 lx. Vliv pozadí je tedy možné zanedbat. Čidlo luxmetru bylo umístěno pod jedním svítidlem VO na zemi.
V rámci druhého měření byl pokles světelného toku (osvětlenosti) až do hodnoty cca 90% jmenovitého napájecího napětí menší než pokles příkonu světlovacích soustav. Což je v rozporu s teoretickými předpoklady. Při dalším snižování se chovala osvětlovací soustava v souladu s teoretickými předpoklady. Pro pokles napájecího napětí o 20% (ze 100%) klesl příkon o 37% a světelný tok (osvětlenost) o 62%, což je v poměru 1:1,85:3,1. Při vypnutém měřeném VO činila hodnota osvětlenosti pozadí 0,1 lx, vliv pozadí je minimální. Výše popsané poměry nejsou konstantní, se snižováním napájecího napětí se poměry zvětšují. Nejistota měření byla odhadnuta na velikost cca 20%.
V Ostravě dne 8.8.2007 Prof. Ing. Karel Sokanský, CSc.
O akých úsporách je tu potom reč?
Tím že se zmenšujenapětí ???
Kdybyb byli nějaké otázky tak se ptejte... Můj názor je že to budoucnost nemá !!!!!!!!!!!
caven píše:a potom to nakrokuje na nějakých180V a v tom je ten zázrak té úspory menšínapětí menší proud;) pokud se tedy nemýlým.
Ano, menšia spotreba, ale zároveň hodne menší svetelný výkon, resp. výkon na pripojenom motore. Ak chcem šetriť, tak vypnem svetlo. A ak si niekde nadimenzujem 5kW motor, tak ho tam asi potrebujem a chcem aby mi dával 5kW a nie 3kW.
caven píše:Akorát jsem dotět nepochopil jak to může kompenzovat ten účiník pomocí indukčností ???
Tím že se zmenšuje napětí ???
So zmenšujúcim sa napätím naozaj klesne aj odoberaný jalový výkon, ale aj činný, takže účinník, ktorý je daný pomerom P a Q sa asi nezmení, možno sa ešte zhorší.
honza_jan píše:Je mi novinkou, že autotrafo nemá žádnou vlastní spotřebu.
Ono to nebude celkom autotrafo. Bude tam zapojený sekundár trafa v serii do silového obvodu. Odbočky sa potom prepínajú na primári. Ale aj napriek tomu to bude mať spotrebu výrazne vyžšiu, ako sa tam uvádza. Dokonca aj podobné regulátory s triakovým spínaním majú podstatne väčšiu spotrebu a to nie sú narvané stykačmi ako táto konštrukcia.
honza_jan píše:Obzvlášť, když to posvětí tyrkysoví ekoteroristi. Možná na to kápnou i nějaké dotace EU, když to dostalo cenu na Ampéru 2008. Už vidím, jak spínají 1000 A stykače při vlastní spotřebě několik mA
Viem ako sa také ceny na výstavách udeľujú. Jednú takú cenu raz dostala aj moja konštrukcia. Je to skôr o dobrom lobingu firmy, ako o zodpovednom posúdení konštrukcie.