Síťový kabel

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MOTOROLA

Síťový kabel

#1 Příspěvek od MOTOROLA »

Ahoj bastlíři.Potřeboval jsem dlouhý kabel od zásuvky k počítači a tak jsem si nechal u odborníka udělat kabel na míru.Když jsem se doma podíval na rozložení drátů v koncovce u koupeného kabelu a u toho udělaného tak jsou barvy drátů jinak rozložené.Můžete mi prosím poradit zda to nějak ovlivní přenos dat? Dráty jsou rozložené v obou koncovkách stejně.
Přílohy
DSC00001.JPG
(120.42 KiB) Staženo 102 x
jardajar

#2 Příspěvek od jardajar »

No asi by mohlo, nezdá se mi, že by tam ty zkroucené páry byly jen tak ničemu... Třeba to ale fungovat bude, zkus to.
Marie Fůrie

#3 Příspěvek od Marie Fůrie »

Soudruh odborník asi nezná barvičky, data by měly být zelený a oranžový pár a on použil modrý a zelený, ale fungovat to si bude. Jestli si to dobře pamatuju tak modrý a hnědý jsou na telefon, jsou jinak kroucené.
MOTOROLA

#4 Příspěvek od MOTOROLA »

Děkuju mockrát za rady. Otestoval jsem to a chodí to stejně jako s koupeným ale měl jsem strach aby mi neodešla síťovka v počítači. Netušil jsem co to může mít za vliv.
jardajar

#5 Příspěvek od jardajar »

To zase ne, když ty dráty nejsou přeházené...
Pár takhle udělaných kabelů jsem taky měl, ale měly maximálně 3 metry...
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

To je dobre udelany drat az na ty barvicky. TAkze vyuziva opravdu jen dvou kroucenych paru. Musi tedy fungovat na 100% otazkou bude co se stane kdyz prijde nekdo a kabel zkrati a zapoji opravdu podle barvicek
Internet - metla lidstva
MOTOROLA

#7 Příspěvek od MOTOROLA »

rezis píše: otazkou bude co se stane kdyz prijde nekdo a kabel zkrati a zapoji opravdu podle barvicek

To se naštěstí nestane. Mám ho jen pro sebe a pokud by se krátil tak by byl k ničemu.Musí zůstat jak je což je štěstí .
kevin_mitnick

#8 Příspěvek od kevin_mitnick »

Naprosto v pohode zapojeny konektor. Jsou asi tri rozpisy barvicek na kabelu, ale takto zapojeny kabel je naprosto v pohode, stacene pary jsou dodrzeny tak jak maji byt a ze je nekde zelena kdyz vy jste zvykli na hnedou je jen vec zvyku. Ja treba mam zafixovano

bilozelena-zelena-bilomodra-hneda-bilohneda-modra-bilooranzova-oranzova

a tady jsou akorat ty bile barvy a plne barvy obracene...
Dratak

#9 Příspěvek od Dratak »

Pojede to úplně normálně. Praxe je taková, že ethernet běhá i po dvou párech v normálním telefonním kabelu (používat jen když to skutečně jinak nejde). Důležité je že vodiče od pinů 1-2 a 3-6 jsou spolu v páru. Pokud by to bylo rozhozené docházelo by k přeslechu mezi vodiči a tedy k chybovosti. Piny 4-5 jsou vyhrazeny pro telefon a 7-8 k napájení po ethernetovém kabelu (používá se jen někdy pro opakovače, napájení kamer s výstupem na ethernet apod).
Ale odborník by měl v každém případě dodržet normu. Což tento kabel nesplňuje.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Taky to asi krimpoval "odborník" - ostatně jak je dneska zvykem téměř ve všech oblastech...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rezis

#11 Příspěvek od rezis »

Dratak píše:Pojede to úplně normálně. Praxe je taková, že ethernet běhá i po dvou párech v normálním telefonním kabelu (používat jen když to skutečně jinak nejde). Důležité je že vodiče od pinů 1-2 a 3-6 jsou spolu v páru. Pokud by to bylo rozhozené docházelo by k přeslechu mezi vodiči a tedy k chybovosti. Piny 4-5 jsou vyhrazeny pro telefon a 7-8 k napájení po ethernetovém kabelu (používá se jen někdy pro opakovače, napájení kamer s výstupem na ethernet apod).
Ale odborník by měl v každém případě dodržet normu. Což tento kabel nesplňuje.
Jen dodam ze tak je to u 100Mbit u 1Gbit se pouzivaji vsechny 4 pary pro prenos dat
Internet - metla lidstva
Rayman
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Rayman »

Stačí když jsou zapojeny správné piny a vždy na jeden kroucený pár. Barvy nejsou až tak důležitý
MOTOROLA

#13 Příspěvek od MOTOROLA »

Všem Vám moc děkuji za rady a pomoc. Jen mě někdy fakt udivuje, proč ( jak podotkl Dráťák ) jsou vlastně dané normy. :( Myslel jsem že odborník pokaždé pracuje dle norem. Jak se zdá, tak když si nechám udělat novou elektřinu po baráku odborníkem , můžu očekávat že mi hodí fázi na nulák.
:cry: :cry:
Cust

#14 Příspěvek od Cust »

odborník čte normy až po použití kladiva ...
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Su odbornici a "odbornici". Tych druhych je viac :(
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“