Zvačšenie rozsahu u Tuneru Tesla 3606A z 104Mhz na 108Mhz

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pole

Zvačšenie rozsahu u Tuneru Tesla 3606A z 104Mhz na 108Mhz

#1 Příspěvek od pole »

Dobry potrebujem malu radu.

Stal som sa maitelom tuneru tesla 3606A.
Jedna sa o tento pristroj:
http://www.oldradio.cz/ts3606.htm
Je dobry chem ho pouzivat na pocuvanie len nechapem ako mohli vyrabat este v 1989 daco tak designovo špatne :)

No problem je v tom ze jeho VKV rozsah je len do 104Mhz a ja by som to chcel dako zvysit na 108Mhz - na dnesny standard. Pretoze u nas je vela vysielacov prave nad 104Mhz. Vedeli by ste mi poradit s preladenim? Ktoru suciastku preladit. Ak by sa nedalo inak stacilo by len preladenie predvolieb na 108Mhz. Kludne na ukor dnes nepouzivaneho pasma VKV1. Nevadi mi ak to pojde od 87,5Mhz vysie.

Tu je schema:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... it&lid=177

A este ako mam pripojit antenu? Mam to v izbe a chcel by som mat co najlepsi prijem ale nechcem to pripajat na dipol a ani antenny rozvod doma nemame. Doteraz som pouzival drat v nesymetrickom vstupe, ale tu je symetricky. Ako sa pouzival ten symetricky antenny vstup. Jedine na pripojenie dipólu? Ako mam zapojit ten moj antenny drat aby dostaval prijimac najvacsi signal. Do jedneho vstupu ten drat a druhu zdierku pripojit o zem?

A este by som rad vedel ci je mozne preladit stare lampove radio TESLA z normi VKV 1 na VKV2 (z 66-73Mhz na 88-108). Radio pouziva klasicku vstupnu VKV jednotku s ECC85 - s ladenim, kde sa do cievok zasuvaju jadierka zavesene na lanku. Zatial sa mi to podarilo preladit len tak ze z rozsahu VKV2 mi slo naladit len 7Mhz(sirka VKV1) z celej sirky pasma VKV2 20MHz. Urobil som to preladenim ladiacich kondikov co boli vo vstupnej jednotke.

Diky za rady
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Ladění by mělo jít posunout poměrně snadno zvednutím ladicího napětí (trimry R433, 431), jestli to dobře čtu z toho schématu, které je naskenované dost prasecky. Příště radši ve vyšším rozlišení, stačí č/b (opravdu barva není potřeba!) a uložit radši v .gif než v RGB). Podobně jsem rozšiřoval kdysi rozsah u rádia Allegro. Jistý problém je, že pak neukazuje správně stupnice.
Prutovou anténu můžeš zapojit rovnou na živý konec cívky L1 a symetrizační trafo odpojit, jinak v případě použití třeba společné antény nebo výkonnější Yagi by možná mohlo dojít k přebuzení vstupu, vstupní díl není žádný zázrak.
K přeladění vstupu u lampového rádia nebude stačit změna indukčnosti ladicích cívek, nechal bych to být a buď vestavěl nějakou zaplechvoanou vstupní jednotku z výprodeje (třeba Hadex Ostrava) nebo použít konvertor. Sladit vstup bez vybavení je dřina pro zkušeného, pro laika je to průser:)) navíc rádio bude mít nebo už dostává sběratelskou hodnotu větší než je dneska hodnota užitková. Užitkovou hodnotu sotva zvýšíš, tu sběratelskou rozvrtáním snížíš nebo anuluješ... jestli mi rozumíš.
pole

#3 Příspěvek od pole »

Diky za rady. Inak tu schemu som nasiel na tomto webe a som rad ze aspon daku - ja som ju neskenoval. Inak skenovat viem a oskenoval by som to lepsie :) Lenze ja som toto radio pravdu povediac nasiel pri smetiaku samozrejme bez navodu a schem.

Pozeral som tie trimre co si mi radil na doskach v radiu ale pri nich je poznamka ze 66Mhz a 88Mhz tak to asi znizuje len spodne pasmo. Da sa este niko inak zvysit to napajacie napatie varikapu? Ta nesediaca stupnica az tak nevadi. Inak nevies ked sa radio ladi ladiacim knoflikom ladi sa pomocou varikapu? Lebo som nikde nenasiel ladiaci potenciometer spriahnuty s liadiacou mechanikou. Mozno bol taky maly načapeny priamo na ladiacom kondiku?

Tu asntenu spravim tak jak si vravel.

Tu zmenu rozsahu v lampovych radiach chcem preto lebo lebo zbieram lampove radia a za casu nacas chce dakdo odomna takyto geret kupit alebo vymenit. Cim vacsi a drevenejsi hlavne s magickym okom tym lepsie :) Chcu to do bytu ako pekny kus nabytku a na pocuvanie. A dneska sa SV uz nepocuvaju preto ked to ma VKV chcu to vzdy preladit. Lenze ja som to pasmo nedokazal este roztiahnut na 20Mhz. Len som ho vedel zdvyhnut hore.
Preto by som chcel vediet ako sa to ladi? Ake pristroje na to potrebujem. Osciloskop do 20Mhz mam generator s AM a FM modulaciou mozem zohnat. Inak sam pre seba mam taky konvektor z pasma CIRT na OIRT ten napojim na vstup radia a nadherne to hra. Naozaj tranzistorove radia sa nechytaju :) Ked budem vacsi chcem si postavit lampovy FM tuner.
Hill
Administrátor

nejjednodušší

#4 Příspěvek od Hill »

Nejjednodušší je roztáhnout pásmo zmenšením paralelních kapacit k varikapům - ladicí napětí už je prakticky na doraz. Ne, že by jeho zvýšení varikapy nepřežily, ale zrovna v téhle jednotce jsou použity keramické kondíky dost pochybné kvality (svod měnící se s vlhkostí, náchylnost k průrazu). To pak ladění plave, že se nestačíš divit.

Především - na tom vstupu nemusíš nic odpojovat: každá z dutinek vstupní zásuvky má proti kostře impedanci 75 Ohmů. Takže prutovku prostě připoj do jedné z dutinek.

Zrovna tak, vzhledem ke konstrukci ladicích potenciometrů (jak u velké stupnice, tak u předvoleb), se smiř s tím, že tam levá část stupnice zůstane a že budeš přelaďovat jen v části mezi značkami 88-104. Ty potenciometry mají totiž dělenou dráhu tak, aby se pásmo 75-87MHz smrsklo na stupnici co nejkratší úsek. Přestavba sice možná je, ale je otázka, zda se vyplatí. Proč, k tomu se ještě vrátím.

Takže na cívky pokud možno nesahej a:
1. vypni afc, nalaď poslední stanici na stupnici (kolem 104MHz) a pak přelaď jen o tolik dolů, aby právě zmizela.
2. kapacitním trimrem C22 tu stanici nalaď zpět
3. přelaď na nějakou slabou stanici kolem 102-103MHz a kapacitními trimry v pořadí C10 - C7 - C1 dolaď na nejlepší příjem (někdy je lepší přitom afc zapnout). Pokud už kapacitu trimrů nelze zmenšit, vyndej C14 a C8 a nahraď je keramickými kondíky 4p7.
4. Znovu nalaď poslední stanici na stupnici (pokud se tam už objevila další, tím líp), rozlaď ji dolů, aby právě zmizela, a pokračuj bodem 2, dokud se nedostaneš až k poslední dostupné stanici. Nemusí to konečně být až na 108 MHz.

Pak nastav ručičku do okolí značky 88MHz na stupnici tam, kdy by měla být stanice, jejíž kmitočet znáš. A odporovým trimrem označeným 88 MHz tu stanici najdi.

Nakonec znovu zkontroluj horní konec stupnice, případně se vrať k bodu 1 a oprav to.

A teď se vrátím k tomu, proč jakoukoli pracnější opravu (výměnu ladicích potenciometrů) pokládám za zbytečnou: to rádio sice má pásmo CCIR, ale ještě v té době platil rastr kanálů pásma OIRT 300kHz (ale CCIR jen 100kHz), což Tesla řešila tím, že mezifrekvence má šířku pásma někde "mezi tím", ale ne pod 200kHz. Může se ti tedy stát, že některé programy těsně vedle sebe se budou navzájem rušit a/nebo ti bude jedna stanice strhávat automatickým dolaďováním "na sebe". To je u pokojové antény celkem běžné - ty jsi vlastně taky zářič, takže se intenzita pole může jenom tím, že přejdeš pokojem, výrazně měnit.

U starých lampových rádií s laděním jadérky je problém rozsahu přeladění trochu jiný: ta jadérka nelze víc vytáhnout (pokud jsou feritová) ani hlouběji zasunout (pokud jsou z hliníku nebo mosazi). První případ jsem popsal u přeladění tranzistoráku Riga 110 (starší fórum zde) - když nemůže jadérko víc ven, musí se zkrátit obě cívky a to odvinutím asi 1/6 závitů na tom konci, kterým se jadérko vytahuje. A paralelní kapacity zmenšit na polovinu.
Vlastně totéž můžeš udělat u vodivých jadérek - v kratší cívce je jejich vliv o něco větší.
A pak už jen upravíš polohu vůči cívkám tak, aby alespoň uprostřed stupnice byl souběh nejlepší, ale 88-108MHz už z toho sova dostaneš.
Jinak lampová rádia jsou na tom se šířkou pásma vůbec nevalně, takže selektivita pro pásmo CCIR bude tak jako tak hanebná. Ale jako hrající sběratelský kousek, proč ne?
Návštěvník

#5 Příspěvek od Návštěvník »

Pokud se týká přeladění elektronkové vstupní jednotky na normu CCIR, bylo toto podrobně popsáno v časopise Hudba a zvuk 4/68 na str. 120. Podle jejich popisu bylo docíleno pásma 86-106 Mhz. Úprava spočívá v odstranění pevných paralelních kapacit ve vstupu a oscilátoru (C9,C14) a převinutí anténní cívky L1,2. L1 má 2x2 záv. Cu drátu, průměr 0,2, L2 má 6záv. Cu smalt průměr 0,5, vinuto těsně závit vedle závitu na tělísko M8 s jádrem.Samozřejmě pak následuje doladění buď pomocí přístrojů, anebo kdo je nemá, tak ucho a zkušenost.
pole

#6 Příspěvek od pole »

HILL: Dakujem za vycerpavajuci navod na preladenie. Hned zajtra sa do toho pustim.

Ale este by ma zaujimalo pripojenie anteny. Pises toto:
Především - na tom vstupu nemusíš nic odpojovat: každá z dutinek vstupní zásuvky má proti kostře impedanci 75 Ohmů. Takže prutovku prostě připoj do jedné z dutinek.
Trba tu druhu zdierku do ktorej nebola pichnuta prutova antena uzemnit ked je to proti zemi 75ohm. Diky

Anonymní : Mas ten casopis doma? pretoze je z roku 1968 uz asi tazko zozenie. Mohol by si mi ten clanok oskenovat a poslat bol by som ti strasne zaviazany . pole@centrum.sk
Hill
Administrátor

kdepak

#7 Příspěvek od Hill »

>>Pole: neuzemňovat druhou dutinku, tobys impedančně i úrovňově tak rozhodil, že by to nejen ztratilo citlivost, ale i rozladilo vstupní laděný obvod.
Jenom tu prutovku do jedné dutinky. Vyzkoušej, které - jedna jde přímo na vstup, druhá přes symetrizační vinutí. Bývá mezi nimi až 3dB rozdíl v citlivosti (ono to s tou symetrií nebylo nikdy u těchto jednotek valné, i když teoreticky bylo vše v pořádku). Jenže u FM může tento rozdíl znamenat i polovinu stanic s použitelným signálem navíc.

Nebo použij ty prutovky dvě a připoj je souměrně. Taky se prodávávala u Ťamanů pokojová anténa se dvěma teleskopickými pruty, bez zesilovače. Možná se u někoho válí - to FM rádio na ni totiž chodilo skoro všude, zatímco televize jen v dohledu vysílače a ještě blbě.
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Pole: omlouvám se, jestli jsem se dotkl tvého skenovacího umění:))
Přeladění pomocí zvýšení ladicího napětí trimrem jsem dělal na rádiu Synkopa, ne Allegro, ale myslím že to byly identické stroje, tohle jen cpali do gramorádia. Připadalo mi pohodlnější než zasahovat do laděných obvodů, kde hrozí rozštelování souběhu oscilátoru vůči ostatním obvodům. Posunutí rozsahu zvednutím napětí trimrem bylo bez rizika a během dvou minut, bez pájení atd.:)) Jsem totiž v podstatě líný člověk. Jak popisuje Hill, najel jsem na poslední stanici, tu jsem trimrem dotáhl níž, a tak dál až se dal naladit vysílač někde z konce pásma a pak ještě kousíček pro sichr. Potenciometr v mém exempláři je malá pertinaxová placka přilelepená na vzduchový duál Hopt na AM rozsahy a má dělené dráhy - při přejezdu z FM1 na FM2 se skokem přesune na jiný rozsah napětí, takže mezipásmo se vůbec nedá naladit. Soudruzi nějak nestáli o to, aby občan poslouchal služby:)) Jestli dneska někdo touží poslouchat sanity a energetiky, může si to "mezipásmo" roztáhnout místo prázdného OIRT:)))
Rádio je fakt poněkud nestabilní naladěním, když na něj otevřu okno, ujede o několik Mhz a AFC to nedotáhne, ale to dělalo už před přeladěním. Totéž po zapnutí, než se ohřeje zdroj ladicího napětí. Naproti tomu selektivita je docela dostatečná, mám na to napojenou 9 prvkovou Yagi z Chlumce a stanice do sebe nelezou.
Tvoje filozofie oprášit velké stolní stereorádio a pak ho provozovat s náhražkovou anténou je taková nějaká protichůdná :? Hill má pravdu, že prutovka je ovlivňována blízkým polem a to naruší pohyb osob atd. Tohle rádio je v porovnání s dnešní tržnicovou šikmookou produkcí dost kvalitní a s kvalitní anténou zahraje dobře.
Přeladit vstupní díl u lampového rádia je fakt pracné a není zaručeno, že se ti v rozumné době povede, navíc u takového kousku toho bude k restaurování víc: vyschlé elyty, oxidované kontakty, potenciometry atd. Můj osobní názor je, rádio restaurovat esteticky a nechat být. Možná není daleko doba, kdy za původní nezničené rádio Němec zaplatí tolik, až si sedneš na prdel :D Je to jako mít doma Tatraplán s motorem překopaným na diesel a s kotoučovými brzdami:)) je to praktičtější (na nějakou chvíli) ale autentickou hodnotu už to ztratilo. Ani ryba ani rak.
stuart

#9 Příspěvek od stuart »

[quote="pole"]HILL: Ale este by ma zaujimalo pripojenie anteny. Pises toto:
Trba tu druhu zdierku do ktorej nebola pichnuta prutova antena uzemnit ked je to proti zemi 75ohm. Diky

Ja si myslim, ze by se ta druha zdirka NEmela uzemnovat.
Pokusim se vysvetlit proc:
Standardni obvod na plosnem spoji pracuje s nesymetrickou impedanci 75ohm proti zemi. Pokud pripojujeme symetrickou antenu, musi byt v pristroji slucovac. Ten muze mit ruzne varianty zapojeni, ale v zasade pracuje tak, ze zivy signal z obou dutinek spoji do jednoho ziveho signalu, akorat jeden z nich musi posunout v case o pul periody, protoze na symetricke antene jsou oba poly v protifazi. Kdyz to takhle paralelne spoji, tak na nesymetrickem vstupu do obvodu je dvojnasobny proud, ale polovicni napeti => impedance 4:1 = 300:75. Kdyz jednu z dutinek uzemnis, uzemnujes pres symetrizacni obvod (nebo jeho cast) vlastne zivy vodic nesymetrickeho vedeni, takze je to castecny zkrat.

Jinak receno, symetrizacni obvod oba poly anteny slouci do ziveho vodice, a zem z nesymetrickeho vodice se nikam (= na antenu) nezapojuje, maximalne na zakladni plochu plosnaku nebo na plechovou krabicku kvuli stineni.

Ja jsem to take dlouho nemohl zkousnout v jinem pripade, kdyz jsem si na balkon daval jednoduchou prutovku. Vedel jsem, ze ten prut mam pripojit na stred koaxu, ale co s tou zemi? Ta proste zustane jen tak.
pajap

#10 Příspěvek od pajap »

Kdo by měl zájem, zde je schéma a návod (sken originálů):
http://ulozto.cz/hledej?q=3606A
Zdraví Pája...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“