Něco málo o sluchátkách

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cust

#91 Příspěvek od Cust »

jestli myslíš tišťák, tak ten asi bude od bastlecse
o stránku dřív dával schéma a tam je kondenzátor nepolarizovaný
polarizované kondenzátory v audiu jaksi nemají smysl (bez předpětí)
EKKAR

#92 Příspěvek od EKKAR »

Jo, myslel jsem nákres osazení. Pak je to jasné...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BASTLECS

#93 Příspěvek od BASTLECS »

Tak jsem ten kondenzátor zkusmo vyměnit za foil. Osciloskom sice momentálně k dispozici nemám, ale podle poslechových testů absolutně žádný rozdíl, kdybych se rozkrájel. I při použití foil 1uF nelze zaregistrovat žádnou změnu. Osciloskop by možná něco ukázal, ale je otázkou, jestli to má smysl řešit. Jako zdroj signálu jsem použil CD player Technics a original CD (žádné empétřipísíhifi :D ), a opravdu žádnou změnu nelze poznat.
EKKAR

#94 Příspěvek od EKKAR »

Pokud jako vazební použiješ dobrý elyt a nemáš na něm vysloveně obrácenou polaritu způsobenou polarizací z předchozího nebo následujícího obvodu, nemělo by se při běžné linkové úrovni signálu nic stát - to napětí není zase tak vysoké, aby začalo nějak rapidně rozpouštět izolační vrstvičku uvnitř kondu, navíc pokud je střídavé a na straně "spotřebiče" signálu je za vazebním kondem proti zemi nějaký odpor (stačí M1 na zajištění definované vstupní im(_!_)ance), pak se ta dielektrická vrstva průběžně obnovuje - protože oddělovací kond se používá hlavně při nesymetrickém napájení, bude vstupní strana (ze směru od předchozího stupně) téměř vždy polarizována kladněji, než je zemní potenciál - a to stačí na udržení izolační vrstvy v relativním pořádku. Pokud by se takto používaný kondík měl po několika letech provozu vyjmout a použít jako vyhlazovací a napěťově namáhat až k hranici svého provozního napětí, musel by se samozřejmě nejdříve znovu naformovat - ale defektní by být neměl ani po 20 letech takového (oddělovacího/vazebního) provozu. Opět - puritáni mne budou proklínat, ale zkreslení zvuku způsobené vazebním elektrolytem není vinou elektrolytu, ale nevhodně navrženého zapojení nebo nevhodné polarizace součástky. Neboli znovu tolik proklínaný lidský faktor.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od pajosek2 »

Ahoj, pokud si pamatuji dobře, tak jako vazební kondenzátor byl téměř vždy použit elektrolyt. Ať to byly nějaké obyčejné tranzistoráky nebo výkonější HI-FI, teda tenkrát se to do skupiny HI-FI počítalo. Důvod byl ten, že pro dané zapojení byla nutná vyšší kapacita, než dodávali běžně výrobci v bipoláru. Pokud bych při opravě měl k dispozici pouze bipolár dané kapacity, tak bych ho tam klidně dal.
Pokud je to stereo, měním vždy oba a s čistým svědomím opravenou věc vydám zákazníkovi.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
svmbass

#96 Příspěvek od svmbass »

Tak jsem zkušebně ubastlil sluchátkový zesilovač Bastlecsi dle Tvého námětu. Použil jsem laboratorní zdroj, nastaveno +/-15V. Klidový proud na zesilovači je asi 15mA.
http://img34.picoodle.com/data/img34/3/ ... c29720.jpg
http://img32.picoodle.com/data/img32/3/ ... d216b3.jpg

Zapojeny sluchátka Philips SHP2700, 32 Ohm, 104dB, lepší sluchátka jsem si netroufal zapojit.
První zkušební poslech mě tedy nijak zvlášť neuchvátil, sice bez zkreslení, ale malý výkon. Chybí tomu brilance, dynamika, či jak to lépe říci – ona rychlost, svižnost přednesu. Na můj vkus je zde zřetelnější basová složka. Hodnotím to subjektivně, ale jsem bohužel navyklý na své flaškáče, kde je zvukové podání celého slyšitelného spektra výtečné a jdou z toho grády i na utržení palice.
http://img32.picoodle.com/data/img32/3/ ... d4b52c.jpg
http://img28.picoodle.com/data/img28/3/ ... 279aaa.jpg
http://img33.picoodle.com/data/img33/3/ ... 0b98e4.jpg

Mimochodem na flaškáče hrají relativně dobře i kdejaká mizerná sluchátka. :)
BASTLECS

#97 Příspěvek od BASTLECS »

svmbass píše:Tak jsem zkušebně ubastlil sluchátkový zesilovač .......................

Tak to mě celkem překvapilo. Já jsem byl příjemně překvapen. Asi opravdu záleží na subjektivním dojmu a nárocích. Chystám se na svůj první lahváč, možná až ho postavím, tak mé nadšení z tohoto zapojení také vezme za své. Ten tvůj lampáč nevypadá špatně. Nedáš do placu dokumentaci (schema atd.)? Že bych to prubnul?
svmbass

#98 Příspěvek od svmbass »

Bastlecsi, abych nemusel znovu vypisovat story okolo mých flaškáčů, nasměruji Tě na jiné forum (tam jsem Betaron), kde mám o tomto celý link. Rady mě dával sám velký Sinclair, protože podle návodů z headwize.com mně zpočátku zapojení příliš dobře nechodila. Některé věci bude lepší řešit spíše mailem.
http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=3549

Jinak vím, že stavíš pěkné věci, soudě z několika fotek které jsem viděl.
Tvou verzi sluchátkového zesilovače nezavrhuji, to byla taková má první reakce po spuštění do chodu. :)
BASTLECS

#99 Příspěvek od BASTLECS »

Tak jsem kouknul na ten link, a vidím že lampářský začátky nejsou žádná sranda.
Zarazilo mě hned v úvodu srovnávání se sluch. výstupem Technics SL-PS770A. Tyhle Technicsy mají jako sluchátkový konec použitý obyčejný OZ BA4560N: http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... cs_149.jpg
Lampový zesilovač by měl být kvalitativně i výkonostně úplně někde jinde.
Pokud by ovšem lampový zesilovač snesl srovnání s výstupem CD Technics, potom ovšem nevidím důvod se do tak poměrné nákladné věci pouštět.
Lampáč by měl být teoreticky v té nejvyšší kvalitativní třídě. Jeho zvuk by měl být s operákem v tom Technicsu naprosto neporovnatelný.
svmbass

#100 Příspěvek od svmbass »

Nene Bastlecsi, určitě se do stavby pusť.
Nyní kdy mám tu pentodovou verzi hotovou s konečnou platností, je to rozdíl hodně znatelný. Nádherně to zvukově dýchá, je slyšet prostor hudebních nástrojů, jejich detailní prokreslení a čitelnost, jako by člověk stál mezi muzikanty. Víme přeci že hifi – top konstrukce jsou vždy o nuancích a detailech a cena pak závratně naskakuje.
Taky je dosti poznat dělený napájecí zdroj pro každý kanál z hlediska přeslechů. U pentodového zesilovače je takto toroid udělaný a u těch druhých dvou verzí ještě ne a vjem je rozpoznatelný. Takže do poloviny září bych měl z Tronicu obdržet ještě dva takto udělané toroidy.
Mimochodem taky jsem si domů pozval dva letité hifisty k posouzení zvuku – zkrátka řečeno byli unešeni zvukovým projevem.
Ale chce to mít k tomu i slušnější sluchátka. Mám jich mnoho abych mohl porovnávat, takže mezi jinými modely mám i Sennheisery HD-590 a HD-595

V noci jsem rozpracoval druhou desku Tvého sluchátkáče, již jen tranzistory vsadím, ale dám jiné…
BASTLECS

#101 Příspěvek od BASTLECS »

svmbass píše:..........Klidový proud na zesilovači je asi 15mA...........

Já mám nastavený klidový proud asi na 50mA, a místo rezistoru 22/1W na výstupu drátovou spojku.
BASTLECS

#102 Příspěvek od BASTLECS »

svmbass píše:Některé věci bude lepší řešit spíše mailem.

Přečti si soukromé zprávy !!!
BASTLECS

#103 Příspěvek od BASTLECS »

Přátelé zjišťuji, že se diskuze v tomto vlákně omezila na sluchátkové zesilovače, ale jaksi se tu nemluví o sluchátkách. Jak už se tu zmínil svmbass, opravdu dobrý zesilovač dokáže divy i s levnými sluchátky nižší třídy, ale oproti tomu je třeba říci, že ani sebelepší referenční lampáč neumí zázraky s konzumními sluchátky za pár stovek.
V tomto směru jsem já osobně udělal školáckou chybu. Nechal jsem se zlákat reklamou a cenou, a jaksi neuváženě jsem koupil za necelé 2 tisíce sluchátka Numark PHX. Před tímto výrobkem bych chtěl potencialní zájemce varovat. Snesou sice opravdu veliké zatížení, ale to je asi tak všechno. O nějaké zvukové kvalitě se tu nedá mluvit. Vysoké kmitočty mají velice nepřirozený, až nepříjemný zvuk, a basy poznáte podle toho, že vám vibruje hlava, ale slyšitelné moc nejsou.
Musím se tedy poohlédnou po něčem jiném, a je jasné, že budu muset poněkud více pootevřít peněženku. S ohledem na podmínky potřebuji sluchátka uzavřená, a to je možná trochu potíž.
Po důkladném průzkumu a hlavně poslechu v kamenném obchodě mi sítem propadla dvoje. SENNHEISER HD 280 PRO, no a samozřejmě klasika BEYERDYNAMIC DT 770 PRO.
Lepší dojem na mě dělají Beyerdynamic, i když popravdě vlastně ani nevím proč. Ty Sennheisery hrají opravdu dobře (na uzavřená až překvapivě), ale jakoby tomu něco chybí, těžko popsat co.
Jestli se nechám od svmbasse ukecat a pustím se do toho lampáče, padne volba asi na BEYERDYNAMIC.
Nebo máte někdo lepší nápad?
EKKAR

#104 Příspěvek od EKKAR »

Nevím, na tohle téma se ale hustě diskutuje na AVmánii - jestli sluchátka uzavřená, nebo polouzavřená, nebo dokonce špunty nebo In-Ears, anebo jestli vůbec sluchátka a tak dále. Flame je tam kolem toho jako kvítí. Stačí tam nahlédnout buď do sekce Sluchátka nebo si zadat do vyhledávání slovo sluchátka - materiálu na půl dne čtení...
svmbass

#105 Příspěvek od svmbass »

Ano Ekkare já vím, na všech forech kromě tohoto jsem Betaron. Zde jsem nebyl pod tímto přízviskem připuštěn :(
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“