umístění síťového trafa na DPS
Moderátor: Moderátoři
-
Thomik
umístění síťového trafa na DPS
-
Thomik
urbanek píše:Samozřejmě, že trafo může být na DPS celé. Za bezpečné galvanické oddělení od sítě na DPS se bere izolační mezera o šířce minimálně 6mm.
Díky za reakci. Mě totiž známej tvrdil, že právě s tímhle měl kdysi problém. Já mám totiž za to, že kdyby tohle nešlo, tak by výrobce už tyto trafa nemohl ani vyrábět. Jenomže dneska je na druhou stranu vše Čína a tam se normama až tak netrápí.
Jestli kamarád připravuje výrobek pro zkušebnu, což je legrace za pětimístnou částku, dalo by se čekat že má literaturu včetně závazných norem na svém pracovním stole a nastudovanou
Nevím co je to za velikost, ale při pádové zkoušce a testu na cyklické zrychlení (vibrace) by řada traf neobstála mechanicky, vyklepe se z plošných spojů nebo někdy i vyštípne i s ploškama z laminátu, pokud to není trafo s děrama v patkách. Nad takových 10W už to chce DPS 2 mm nebo doplňkové upevnění.
-
Thomik
To myslíš vážně, že tam budou dělat pádovou zkoušku?? To by většina věcí, co se mi dostalo do rukou neobsála ani omylem
DPS je velikosti 9 x 5,5 cm a další 11,5 x 11 cm. Trafa jsou v tom Hann 3,0VAco ž jsou celkem pŕťavé trafka, která mají klasicky primár na jedné straně a sekundár na druhé se vzduchovou mezerou 2cm. Dle výrobce se již jedná o samozhášecí provedení, zřejmě díky hmotě, ve které jsou už zalité.
Teď, ale špukuluji nad jištěním, chci tam umístit přístrojovou pojistku s umístěním pouzdra do panelu se šroubovým otvorem pro pojistku na zadní stěnu přístroje, kvůli možné výměně bez nutnosti odkrytovávat přístroj. Jenomže tam bude pro přívod 230V klasická dvoukolíková šňůra, tudíž bez ochranného kolíku, a za předpokladu, že se bude jistit primár trafa, jako že určitě, bude to samozřejmě jistit buď fázi nebo nulu, dle toho, jak se uživatel přístroje trefí zapojit do zásuvky tu dvojkolíkovou šňůru, což právě nevím, zda je to v souladu s normou, ale u mnoha přístrojů, co jsem viděl, to tak bylo v pohodě řešeno.
Slyšel jsem, že údajně v případě málosériové výroby, tak do 20ks nemusí být ani zkouška akreditovanou laboratoří, ale stačí když prohlášení o shodě vyhotoví pouze revizní technik mající akreditaci na revizi elektrospotřebičů, víte co je na tom pravdy? Setkal se s tím už někdo?
-
Thomik
Zkouška ve vlhku nebo ve vlhkém teple by se měla dělat vždy, ale mechanické zkoušky záleží na dokumentaci. Také záleží na tom, jestli je výrobek v první nebo druhé třídě izolace, jestli musí být zdrojem bezpečného napětí, má živé části přístupné dotyku (např. sluchátkový výstup) a podobně. Pokud se týká fáze a nuláku, tak by mezera měla vydržet zkušební napětí 2 kV 50 Hz po dobu jedné minuty. To je zkouška pro pracovní izolaci. Ale všude se nezkouší. Ani to nejde. Pro mezery na DPS platí plno norem, podle toho co je to za zařízení, automatizační, zabezpečovací, výpočetní technika atd.
-
Marie Fůrie