umístění síťového trafa na DPS

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od radekrd »

Marie Fůrie píše:
Sendyx píše:Myslím, že se Jasin mýlí, a používá špatnou normu 8-)

Také si říkám. S jištěním obou vodičů jsem se zatím setkala jen u sekundáru oddělovacího trafa.

Já jsem to už viděl, u jednoho pulzního zdroje také v třídě II. Měl pojistky v obou přívodech. Ale spousta výrobků to nemá (pokud mají vůbec pojistku). Myslím, že to být nemusí.
MaH

#17 Příspěvek od MaH »

Zařízení ve třídě izolace II nemá dva krajní vodiče, ale dva pracovní vodiče.

Krají vodiče je to, čemu se lidově říká fáze, tzv. nulák je správně střední vodič.
Thomik

#18 Příspěvek od Thomik »

Sendyx píše:U běžných přístrojů ve třídě II dokonce ani nemusí být vypínač na oba přívodní vodiče.

To jako fakt? Protože na tohle mi taky nebyl schopný nikdo odpovědět přesně. Někteří tvrdí, stačí vypínat jeden vodič, někteří vypínat oba vodiče (myšleno primár, tj. 230V - fázi a nulu).

U té pojistky, to údajně může být jak uvádí Hill, jak jsem to mezitím zjišťoval i jinde.

Jinak jsem taky zjistil, že každý výrobek, byť se jedná o prototyp musí mít prohlášení o shodě, pokud už obsahuje síťový TS nebo má ss napětí vyšší než 50V a st napětí vyšší než 75V. Stojí to pak "jen" několik tisícovek a ne desítky tisícovek, prootže to nemusí dělat státní zkušebna a stačí to bohatě na certifikaci CE.

Asi to risknu a hodím tam normálně vypínač pouze na jeden vodič a jednu pojistku vs. dvoukolíková šňůra :)
Jinak musí být údajně všechny silové části zaizolovány i po odkrytování krytu přístroje s výjimkou plošného spoje, který má být rovněž připevněn dalšími šroubky, tak aby se zabránilo nahodilému dotyku živých silových části.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“