automaticka nabijacka z lm317

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
martin017

automaticka nabijacka z lm317

#1 Příspěvek od martin017 »

Dobry den chcel by som si postavit nabijacku zo stabilizatora LM317 na 6V akumulatory plus by som tam chcel zapojit komparator aby pri danom napati odpojil nabijanie pripadne prepol prud zapojenie kontroly by som rozumel len neviem pochopit jednu vec ze ak tam budem sletovat tych 7 V ci baterka nabita ci sa to nebude pliest s tymi 7V ktorimi budem bateriu nabija a nevide z toho ze je vlastne nabita.

bol by som rad ak by ste mi problematiku tejto kontroly trochu priblizili dakujem
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jednoduše - zdroj sice bude mít 7V naprázdno, ale po zatížení nabíjecím proudem poklesne jeho napětí vlivem úbytku napětí na vnitřním odporu na hodnotu, která komparátor nepřeklopí. Teprve po poklesu nabíjecího proudu vlivem nabitého aku se napětí zase zvýší a komparátor se bude mít podle čeho překlopit. Hlavní věc je nepočítat pro zapojení s LM317 s napájecím napětím 7V, když těch 7V je překlápěcí napětí, při kterém se má nabíjení ukončit - ten LM317 musí mít nějaký úbytek napětí, aby spolehlivě fungoval a pokud se zapojí do funkce zdroje proudu, je potřeba počítat s dalším 1,25V navíc. Radil bych napájecí napětí nejméně 10V.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Velmi jednoduchá nabíječka vznikne tak, že na LM317 nastavíš "konečný" napětí a před stabil dáš seriovej odpor, tím nastavíš max. nabíjecí proud při vybitých aku. Ovšem rozdíl napětí před a za stabilem musí být aspoň 5V. Chodí to hezky, skoro líp, než by člověk čekal (hlavně s trafem, ne se spínaným zdrojem). Vypínat po nabití netřeba.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Marie Fůrie

#4 Příspěvek od Marie Fůrie »

A co třeba použít katalogové zapojení?
Přílohy
Lm317_UI.gif
(4.95 KiB) Staženo 205 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

To bysme si vůbec nepokecali :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Marie Fůrie

#6 Příspěvek od Marie Fůrie »

ZdenekHQ píše:To bysme si vůbec nepokecali :)

Á, já zapomněla že chlapi jsou děsný drbny. :roll:
martin017

#7 Příspěvek od martin017 »

Pekny den chcel by som to takto lebo potom nieje problem znizit napatie na nabijanie aj komparator a mozem nabijak tebars aj 1.2 V NiMh s upravov prudu ak by ste mi este mohli povedat ake napatie je pre nabijanie a ake maju nabite.

Dakujem
Marie Fůrie

#8 Příspěvek od Marie Fůrie »

martin017 píše:Pekny den chcel by som to takto lebo potom nieje problem znizit napatie na nabijanie aj komparator a mozem nabijak tebars aj 1.2 V NiMh s upravov prudu ak by ste mi este mohli povedat ake napatie je pre nabijanie a ake maju nabite.

Dakujem

NiMH se nenabíjí na konečné napětí. Nabíjí se proudem a nabíjení se ukončuje podle první/druhé derivace napětí nebo teploty.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od AmarokCZ »

Ni-MH se taky tak nabíjejí, je to pomalé a při špatně nastaveném napětí to taky není moc bezpečné, nabíjí se napětím 1.4 až 1.55V na článek při 1.4V se dosáhne maximálně tak 80% kapacity.
Jde to takhle nabíjet, ale zásadně nedoporučuju !!
helios

#10 Příspěvek od helios »

Nabíjanie nabíjačkami s deltaV detekciou je fajn, ešte keby tak fungovalo u všetkých NiMH článkov. Niektoré (Sanyo) vypína nabíjač včas, sú vlažné, iné (GP) nevypne a musím ich vybrať, aby nevybuchli, majú cez 60°C. :cry:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
meereck

#11 Příspěvek od meereck »

koukni na integrac L200. Ma primo v sobe regulaci napeti a proudove omezeni. Pouzivam ho a nemam zadny problem - akorat musis poradne chladit, ale tu LM317/LM350 take.
M.
martin017

#12 Příspěvek od martin017 »

Diky skusim nemohol by si mi postnut nejaku schemu teraz sa mi jedna hlavne o nabijanie NiMH 3-4 ks.

Dik
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“