NC 450 - hluk

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
standafor

NC 450 - hluk

#1 Příspěvek od standafor »

U výše zmíněného stroje mám dva problémy:
1) Po zapnutí síťového spínače se ozve slabý brum. Je slyšet jen pokud je hlasitost zesilovače vytočená tak do 3/4, ale je tam. Zemní smyčka to asi nebude, ten brum je čistý sinus - jakoby rušení rozptylovou indukčností transformátoru. Jde o běžnou vlastnost tohoto stroje nebo je něco špatně?

2) Při spuštění přenosky na desku je dost slyšet motorek - při běžné hlasitosti to působí rušivě. Nemůžou to třeba způsobovat vyschlé elyty C8 - C11, které tam působí, společně s předřazenými odpory, jako RC filtr?
Přílohy
NC450.jpg
(172.97 KiB) Staženo 479 x
SIDTIM

#2 Příspěvek od SIDTIM »

ad1/ Kdysi dávno jsem koupil od kamaráda hifisty 450tku. Měla z výše uvedených důvodů trafo úplně bokem gramce, ve zvláštní krabici, z které vedl kábel se sekundárním napětím do 450tky. Kamarád se tehdá namáhal s odstraňováním brumu a nakonec to vyřešil takto.
ad2/ Na stejném gramofonu bylo upraveno uložení motoru tak, že byl na pružinách uložen v mezikroužku a ten na dalších pružinách uchycen k chassis. Důvod prostý - v reprodukci byl slyšet motor. Po zásahu už ok.
..a co shoří, nezhnije..!
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

K odstranění indukovaného brumu se už u prvních magnetofonů používala kompenzační cívka ve stínění k hlavě. Natočila se tak, aby se do ní indukovalo stejně velké napětí opačné fáze. Třeba by to bylo řešení i tady.

Kdysi jsem vyházel haldu trafíček ve stínicích permalloyových kostkách :cry:
standafor

#4 Příspěvek od standafor »

ad 1) No, a kdybych tam dal toroidní trafo? To by mohlo situaci vyřešit, ne? Chci totiž ten gramec zachovat v co nejpůvodnější podobě.

ad 2) A k čemu tm ty elyty C8 - C11 slouží? Co se stane, když ztratí kapacitu? Nevíte někdo?

to SIDTIM: Pokud ten gramec ještě máš, mohl bys mi prosím to uložení motoru vyfotit a poslat? Díky...
konosuke

#5 Příspěvek od konosuke »

ano, tesla NC-450 tímto jevem (síťový brum) dost trpí - měl jsem jich dříve v ruce několik...
jak na to ? jiný (kratší) signálový (nf) kablík, kvalitní letované spoje, propoj plechu chassis gramce na zemní svorku (GND) zesíku, v krajní nouzi jiný typ přenosky nebo (odstíněný) pre-amp RIAA přímo do krabice stroje - co nejblíž přenosce...pokus - omyl. univerzální recept asi neexistuje...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
SIDTIM

#6 Příspěvek od SIDTIM »

standafor píše:ad 1) No, a kdybych tam dal toroidní trafo? To by mohlo situaci vyřešit, ne? Chci totiž ten gramec zachovat v co nejpůvodnější podobě.

ad 2) A k čemu tm ty elyty C8 - C11 slouží? Co se stane, když ztratí kapacitu? Nevíte někdo?

to SIDTIM: Pokud ten gramec ještě máš, mohl bys mi prosím to uložení motoru vyfotit a poslat? Díky...

ad1/ toroid vyzkoušet můžeš, ale nečekej zázraky, každé trafo vytváří elmag.pole. Jeden zákazník měl problém, když si na starý dobrý TW 140 s toroidem postavil deck Aiwu 660. Bručelo to. Zvedl deck o cca 10 cm a bylo ticho. TW 140 měla kryt kompletně plechový, Aiwa taky :evil:
Můžeš také zkusit ten původní trafák našroubovat jinak do chassis, pokud to půjde. Prostě jej jinak vytočit. Pak už jedině uvažuj o impulzním zdroji... 8-) . Myslím, že nějaký pulzní zdroj , třeba z vyřazené inkjet tiskárny by mohl posloužit. Jeho kmitočet už snad přenoska nesejme.. :lol:
ad 2/ celkově bych doporučoval prolouskat všechny elyty ESR metrem, nebo aspoň změřit kapacitu. Teslácké elyty nebyly až takové šmejdy, jako dnešní ze Žluté země, ale čas a teplo na nich mohlo vykonat své.
Hned, jak to bude možné, Ti uložení motoru pošlu.
standafor

#7 Příspěvek od standafor »

SIDTIM: Za tu fotku předem díky.
Jinak jsem ti poslal SZ...

asi nikde nemám uvedený mail, takže standafor@seznam.cz
masar

#8 Příspěvek od masar »

Slouží k zaoblení strmých hran a tím k odstranění vyšších kmitočtů, které produkují rušení a neprospívají klidnému chodu motoru. Ale ztráta jejich kapacity nemůže způsobit síťový brum, protože pracují s proměnným kmitočtem z generátoru. :wink:
standafor

#9 Příspěvek od standafor »

to Masar: No právě, spekuluju nad tím, jestli - když ty eleyty vyschnou - tak jestli ten motor nemůže dělat větší randál, ktereý se pak přenese do reprodukce.
To, že to nemůže mít vliv na síťový brum, je mi jasný.
masar

#10 Příspěvek od masar »

No tak změn rychlost otáčení talíře a hned budeš vědět, co je to za brum. Pokud se nezmění, je to síťový brum. :wink:
standafor

#11 Příspěvek od standafor »

masar: no, o síťový brum mi teď moc nejde... tenhle hukot, o kterým teď mluvím se vždycky objeví, když dosedne přenoska na desku - takže jednoznačně motorek. Jen mi jde o to, jestli ty výše zmíněný elyty - pokud by byly vyschlý - nemůžou změnit mechanický chování toho motoru tak, že se zvýží jeho hlučnost, která s mechanicky přenáší do přenosky...
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Zkoušku můžeš udělat deskou, roztáčenou jen rukou bez účasti pohonu gramce - pokud hluk zmizí, je to motorkem (rázy mezi cívkami a rotorem), pokud to bude hlučet dál, jsou to ložiska - přesněji řečeno dolní ložisko talíře. Vytáhni talíř, opatrně vytáhni osu, vyklepni ze spodku ložiska kuličku a šachtu ložiska vymej technickým benzínem. Vatová kosmetická tyčinka ("uchošťoura") je na to vymytí ideální. Stejně tak umyj kuličku a hřídel talíře. Všecko znovu namázni kvalitní vazelínou (dobrá je bílá lékařská - je neaditivovaná a když vyschne, je to jen bílý parafín, který po ohřátí maže také dobře) nebo dobrým nevysychavým olejem - BACHA, NEPŘEMAZAT!!! - a znovu to skompletuj. Řečem o samomazném bronzovém ložisku nevěř - kapka dobrého oleje je zázračný lék... Pokud to bude od cívek, pomůže vrstva tenkého molitanu pod tu gumovou podložku pod deskou. V takovém případě bych ale uvažoval o možnosti mezizávitových zkratů na cívkách - nestejné magnetické toky jednotlivých cívek můžou způsobovat vibrace.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
standafor

#13 Příspěvek od standafor »

EKKAR: dík moc za rady :-)
SIDTIM

#14 Příspěvek od SIDTIM »

standafor píše:SIDTIM: Za tu fotku předem díky.
Jinak jsem ti poslal SZ...

asi nikde nemám uvedený mail, takže standafor@seznam.cz

Poslal jsem Ti fotografie na mail.
SIDTIM

#15 Příspěvek od SIDTIM »

Řečem o samomazném bronzovém ložisku nevěř - kapka dobrého oleje je zázračný lék...

Jj, souhlasím, také jsem musel své bývalé stroje pro vinyl na ložiscích mazat. V Době hlubokého míru jsme vyzkoušeli ledacos, úspěchy byly třebas s dětským olejíčkem z lékárny.. :lol:
Jinak 450tky trpěla bohužel, co se talíře týká, na jiný nešvar... Talíř se díky použité slitině-tuším Zincal??- zbortil a náprava nebyla možná (ale to už se tu napsaly kvanta příspěvků).
Naštěstí vlastním kvalitní kousek, i po 28 letech je stále OK.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“