Nabíječka AKU Pb
Moderátor: Moderátoři
Takze slubena schema.
Co na to poviete. Vsak je to jednoduche.
100% odskusane a desiatky spokojnych uzivatelov.
- Přílohy
-
Nabijacka autobaterii.jpg- Nabijacka - schema
- (193.25 KiB) Staženo 576 x
A kutilmile - nelituju tě
jano2 píše:http://elektroworld.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=85564#85564 Tu maš odskušane,overene,doporučujem,škoda špekulovat..
Taky jsem kdysi takovou vyrobil, nebyl jsem však schopen zjistit, jaký proud teče do akumulátoru. Použil jsem deprés měřák s bočníkem a ukazovalo to podstatně míň, než tam teklo. Nabíjel jsem s tím akumulátor 100Ah, nastavil proud 10A a držák autopojistky 20A se za chvíli vyžíhal, jak topily pérové kontakty. Když jsem ho vyměnil, za chvíli se opakovalo totéž. Tak nevím, co to vlastně ukazovalo a co tam ve skutečnosti teklo. Rozhodně to bylo sakra víc, jak 10A.
EKKAR, to je hezký, jenže do ohmický zátěže to takový psí kusy nedělalo, jen do akumulátoru.
Pochopitelně. Akumulátor je vlastně protinapětí na výstupu jednocestného usměrňovače, takže proud začne protékat až po jeho překročení, což se děje blízko vrcholu sinusovky, takže proud je dodáván jen v podobě krátkých impulzů. Tyto impulzy jsou tyristorem ještě dále zkracovány (kvůli regulaci), takže se nakonec jedná jen o úzké proudové impulzy. Stejnosměrný ampérmetr (magnetoelektrický systém) ukazuje stř. hodnotu proudu, která je při odporové zátěži (bez protinapětí) rovna 31,8% špičkové hodnoty proudu, přičemž jeho efektivní hodnota je 50% špičkové hodnoty. Již zde tedy naměříme rozdíl. Při použití protinapětí a regulace tyristorem se tento rozdíl ještě podstatně zvětší.
- Přílohy
-
průběhy.png- Průběh při plně otevřeném tyristoru.
- (5.18 KiB) Staženo 181 x
Ukazovalo to 10A a tekl tam proud o střední hodnotě 10A. To je proud, který se uplatňuje při nabíjení a odpovídá dodanému náboji. Takže z hlediska nabíjení je to žádoucí hodnota, protože z ní můžeš např. vypočítat, kdy přibližně bude baterka nabitá.Taky jsem kdysi takovou vyrobil, nebyl jsem však schopen zjistit, jaký proud teče do akumulátoru. Použil jsem deprés měřák s bočníkem a ukazovalo to podstatně míň, než tam teklo. Nabíjel jsem s tím akumulátor 100Ah, nastavil proud 10A a držák autopojistky 20A se za chvíli vyžíhal, jak topily pérové kontakty. Když jsem ho vyměnil, za chvíli se opakovalo totéž. Tak nevím, co to vlastně ukazovalo a co tam ve skutečnosti teklo. Rozhodně to bylo sakra víc, jak 10A.
To, že to přepálilo pojistku je proto, že tam tekl proud, jehož efektivní hodnota je mnohem vyšší, než je "středních" 10A. Efektivní proud může mít hodnotu třeba 50A, ale dodaný náboj může být nízký - to když jsou to vysoké a úzké pulzy.
Kromě toho si myslím, že mít u nabíječky měřák co měří efektivní hodnotu je nepraktické, řekl bych nežádoucí, pokud je tedy nabíječka dobře navržena a tepelné účinky efektivního proudu snese.
Že by "jen topilo" , jak říkáš ty mi připadlo silně nepravděpodobné a taky je to v rozporu s tvrzením , že je "100% odskusane a desiatky spokojnych uzivatelov. " Tudíž jsem usoudil, že to musí být triak. Že má jinou značku ani nevím.
Ale to je vlastně vše i s popisem funkce v http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... pic&t=9577 .
Představ si proud o amplitudě 1A trvající 10hod. Dodá do baterky náboj 10Ah.
Potom proud o amplitudě 10A trvající 1hodinu. Dodá do baterky náboj taky 10Ah.
Střední hodnota proudů je stejná v obou případech (vztaženo k době 10 hodin), ale efektivní je naprosto rozdílná. Takže je taky jasné, že v prvním případě pojistka na 1A vyhoví, zatímco v druhém případě ne. Baterka ale bude nabita (zhruba) stejně.
Tvrdím, že znalost efektivního proudu nemá valný význam při nabíjení.