Pulzní zdroj autozesíku Crunch
Moderátor: Moderátoři
Pulzní zdroj autozesíku Crunch
V auto zesíku mám vadný zdroj, konce jsem přezkoušel na jiném zdroji a jsou OK.
Zdroj se s připojenými konci vypíná a po vytažení koncových trandů a zatížení rezistory 280Ohm neběží. Zdroj nemá stabilizaci výstupního napětí, jen ochranu na přehřátí a ochranu proti ss napětí na výstupu zesilovačů.
Na výstupu zdroje nenaměřím žádné napětí, ale po jeho připojení na laboratorní zdroj strhává napájecí napětí napětí z 13,2V na 6V. Je jedno jestli na lab.zdroji omezím výstupní proud na 3A, nebo 0,5A, vždycky po zapnutí spín.zdroje klesne na 6V. FETy jsem vyndal a přezkoušel (mám na to udělátko co simuluje spínaný zdroj, jen se žárovkou a tlačítkem). a jsou OK, všechny rezistory jsem přeměřil, dokonce jsem vyměnil i TL494.
TL kmitá na 28,5 kHz, celý výstupní obvod spíná a rozpíná.
Mám za to že se TL díky nízkému napájecímu napětí přepne z dvojčinného měniče na jednočinný (obě větve pak spínají spolu místo střídavě) a proto nedává nic na výstup. Otázkou je co při rozběhu způsobí prvotní zkrat napájení a díky němu omezení napájení z laboratorního zdroje.
Měl jsem už vícero i silnějších autozesíků a žádný neměl problém se rozběhnout na laboratorním zdroji, přípdaně na něm i potichu hrát.
Netroufám si to v tomhle stavu připojit na tvrdý zdroj 12V/20A.
Teď mám usměrnění odpojeno a Odporovou zátěž připojenou přímo na sekundáru trafa. Tak to zkusím dát na tvrdý zdroj, snad dřív povolí pojistky než ty čtveřice IRFZ44, pokud je tam něco špatně. Ale všechno sem už proměřil.
Jo a ještě jsem zapoměl - původní závada byla přerušená dioda v buzení jedný tý čtveřice FETů, takže se trafo špatně sytilo. Ale trafo vypadá OK, mezizáviťák nezměřím.
Vše ohledně buzení FETů (dva rezistory, dioda a tranzistor na rychlý zavření) jsem přeměřil a je to OK. Můžu ještě pro jistotu ty trazistory na rychlý zavření přezkoušet v měřícím obvodu, ale jsou změřený.
Ještě se mi nestalo že by trafo mělo mezizáviťák, ale nevylučuju nic.
Já ten usměrňovač od kondíků odpojil na zkoušní až potom co jsem zjistil že tam není snímání výstupního napětí a zdroj běží trvale naplno. Tak aby mi konce nehoupali se zdrojem. Projistotu sem místo nich připojil tu zátěž.
Docela mě překvapilo že tan není hlídání a stabilizace výstupního napětí. TL494 je místo toho připojena na dvojitý operák. Půlka vyhodnocuje vadu konců (bere napětí z emotorovýho odporu jednoho koncovýho tranzistoru- jsou tam dva páry) a druhá půlka zas teplotu chladiče. Ale nikde se nebere výstupní napětí.
Vyzkouším to pustit na tvrdým zdroji a uvidím. Kdyžtak překleslím a upnu schéma toho zdroje, zatím je mám na šmíráku.
-
Marie Fůrie
Nikde tam vazbu od výstupního napětí nevidím, na ten vývod na ochrany konců jde přes tranzistor snímání z emitorových odporů koncových trandů.
Jsou tam namontovaný IRFZ44, v pytlíku byly přiložený 4ks IRFZ34. Bohužel to už někdo zkoušel opravit a nespěl, tak mi to kánoš donesl. Prý je tam vadný to TL, tak jsem jej napřed přeměřil a naššel vadnou tu DP7. Ale když to stále zlobilo, tak jsem vyndal TL, do přívodu k trafu připojil žárovku a přezkoušel FETy a rovnou tam dal nový TL. Ale stále to zlobí.
Mám vyndaný QP3, QP4, DP7, DP8 a na R19, R20 naměřím 28,5kHz.
Bohužel tu nemám škopek, jen poctivej měřák (metex) s čítačem.
Včera jsem to cvičně napojil na tvrdej zdroj - jen mám odpojený koncový tranzistory zesíku a umělou zátěž 180R na každý větvi. Trhlo to pojistku T5A. Takže je tam někde stále ještě chyba, ale kde???
edit: Pokud to mám na laboratorním zdroji (napájecí napětí klesne na 6V) tak přímo na G-S naměřím nějaký 3V (netuším jak ten metex převádí pulzy na napětí). Takže bych je tam měl mít dostatečně silný, když FETy otevírají.
Pokud máš zájem moje skype (jen pro psaní) je pavelvtra. ICQ 283-837-125..... bude to rychlejší se na něčem dohodnout. Díky.
-
Marie Fůrie
paveltl píše:edit: Pokud to mám na laboratorním zdroji (napájecí napětí klesne na 6V) tak přímo na G-S naměřím nějaký 3V (netuším jak ten metex převádí pulzy na napětí). Takže bych je tam měl mít dostatečně silný, když FETy otevírají.
Jak můžou spínat FETy když máš vyndané QP3, QP4, DP7 a DP8?
Multimetry mají většinou integrační převodník, takže na ss rozsahu měří střední hodnotu. Pokud jede měnič naplno, tak by na RP19 a R20 mělo být o něco méně než půlka napájecího napětí. Lepší by byl ale ten osciloskop.
Jandu: co se ti na tom nezdá? 8 a 11 jsou kolektory výstupních NPN tranzistorů TL. Ty jsou připojený na +. 9 a 10 jsou emitory - z těch se pak bere výstupní signál pro spínání FETů.