tranzistorový spínač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

tranzistorový spínač

#1 Příspěvek od sr71 »

potřeboval jsem z bezdrátového zvonku udělat něco takového http://www.lovkapra.com/view.php?nazevc ... 2005111101 , tak jak je to popsané v tom článku mi to nefungovalo (na mém zvonku je jeden vývod tlačítka spojen s + pólem), upravil jsem proto zapojení takto, teď pokud přes odpor (prstem) propojím body A, B zvonek sepne, pokud ale připojím to rybářské zařízení (nevím přesně jak se tomu říká, nedělám to pro sebe) k bodům B, C nespíná to, v čem je chyba?
Přílohy
spinač.jpg
(17.96 KiB) Staženo 170 x
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Nevidím dôvod, aby to uvedené /2.-upravené/ nemalo fungovať. Takto som ovládal napr. tlačítko "=" na kalkulačke, na ktorej som počítal počet závitov na navýjačke. A šlo to.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Je možné, že to tvoje "rybářské zařízení" neotevře tranzistory, nebo jsou stále mírně otevřeny. Změř, jaké napětí máš v bodu B v klidu a v aktivaci.
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

na bodu B je v klidu 0V, při aktivaci až cca +3V (záleží narychlosti otáčení snímačem vlasce v tom zařízení - je v něm JACK 2,5 jako výstup nevím na co a právě přes ten Jack se bere signál pro aktivaci), na kolektoru NPN je plné Ucc až cca +6V při aktivaci, ale na kolektoru PNP naměřím jen max +2,5V - nechápu proč tak málo, protože při propojení A a B jak jsem psal výše je tam cca 9,5V
Banda

#5 Příspěvek od Banda »

Divím se, že Ti ty tranzistory ještě neshořely. Počkej na masara on Ti to překreslí, jak by to mělo být správně. :wink:
honza_jan

#6 Příspěvek od honza_jan »

Málo budíš první tranzistor. V prvním případě jsi jej budil přímo z 12 V a ze snímače jej budíš jenom max. 3 V. Tak se nediv, že se druhý tranzistor neotevře naplno. Odpory jsi asi počítal při hlubokém pohledu z okna cucáním prstu. Nezapomeň, že tranzistory v tomto zapojení mají pracovat ve spínacím režimu a ne v lineární části charakteristiky. Dál jde o to, že kolektor prvního tranzistoru při sepnutí přemostí zátěž kolektoru druhého tranzistoru odporem 3k3.

Musí to chodit i takto. Odporem v bázi si nastavíš citlivost tak, aby začal tranzistor spínat. Záleží na jeho zesilovacím činiteli. Nesmíš zapomenout, že je nutno signalizovat potáhnutí vlasce i 5 - 10 cm hned při prvním dotyku ryby s návnadou a ne až když prut letí do vody. Takovéto snímače se dělali dřív ze střev kuličkových myší. z výstupu jdou impulzy, které jsou někdy krátké a je třeba je prodloužit nějakým vhodným kondenzátorem, aby tranzistor byl déle sepnutý. Zvonek má zřejmě zpožďovací obvod na potlačení náhodného krátkého sepnutí tlačítka. Tvůrce konstrukce z původního pramenu dá nejdřív rezistor 47 Ohmů (pokud to není překlep) a potom 4k7. Z toho soudím, že jenom tak něco slepil a "heuréka"! Funguje to!
Přílohy
spinac.jpg
(12.53 KiB) Staženo 148 x
Naposledy upravil(a) honza_jan dne 13 zář 2008, 01:01, celkem upraveno 1 x.
masar

#7 Příspěvek od masar »

Divím se, že Ti ty tranzistory ještě neshořely. Počkej na masara on Ti to překreslí, jak by to mělo být správně.

Tak tady to je. Tranzistory raději vyměň za dobré. :wink:
Přílohy
spínač.gif
(5.1 KiB) Staženo 163 x
sr71

#8 Příspěvek od sr71 »

tak jsem to udělal dle návrhu "masara" a chodí to - díky,
musel jsem ale přidat ještě elyt mezi B a C, bez něj bylo na kolektoru PNP jen cca 5,5V a zvonek nesepnul
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“