Elektronkový zesilovač s ECC82
Moderátor: Moderátoři
Elektronkový zesilovač s ECC82
Co se týká toho zapojení ECC83 a EL84,tak mi osobně se zdá podezdřelé už to,že udává ve stejném zapojení ECC83 a ECC82.Je to dost odlišná lampa na to ,aby byla zaměnitelná jen přehozením v patici.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
-
JerryCB
Ve svých článcích o elektronkách jsem vycházel pouze z katalogových údajů. Proto u každého zesilovače s elektronkami píši že výkon je cca xxWatt. Nevlastním měřící přístroje, kterými bych mohl výkon změřit, ovšem zřejmé je, že by se nějakým způsobem dal vypočítat. Výstupní výkon je samozřejmě také závislý na vstupním napětí a na výkonu zdroje.
Pokud udávám u zesilovače s elektronkou ECC82 výstupní výkon cca 2,5w, berme to tak, že výkon zesilovače je srovnatelný s dnešním zesilovačem o výkonu 2,5W.
U zesilovače s elektronkami u kterého je napsán výkon max 60w si prosím povšimněte, že uvádím dva druhy elektronek. EL84, a EL34. (proto výkon "max 60W". Zesilovač je možné osadit tou nebo tou elektronkou, ovšem za předpokladu, že se upraví některé hodnoty součástek, a že se pro elektronku EL34 upraví vstupní napětí. To ovšem každý kdo někdy pracoval s elektronkami zná, a sám si schéma přizpůsobí vlastním potřebám.
Já to asií ve svých článcích upřesním, aby nedocházelo k dalším nejasnostem, ovšem pokud někdo nemá zkušenosti s elektronkami, tak by se vůbec do takového zapojení neměl pouštět, a raději si vybrat některý z integrovaných nebo tranzistorových zesilovačů.
S pozdravem JerryCB (spravce stránek JerryCB.wz.cz)
JerryCB píše:Pokud udávám u zesilovače s elektronkou ECC82 výstupní výkon cca 2,5w, berme to tak, že výkon zesilovače je srovnatelný s dnešním zesilovačem o výkonu 2,5W.
OK, takto udávaný výkon je srovnatelný s dnešním udáváním parametrů spotřební elektroniky a nejen elektroniky, s tím bych souhlasil.
-
JerryCB