regulovatelny zdroj nn s tranzistorami

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#151 Příspěvek od zdenoeddie »

Sendyx píše:Já vím, i cesta může být cíl :D . Já už raději koukám, abych byl ve stanici určení. Nabít hubu si člověk může na náročnějších úkolech.

BTW, budu asi prodávat další zdroje, tentokrát 0-1500V/200mA.

fuuha tak to teoreticky by som aj vzal, ale zalezi na cene :?
Sendyx

#152 Příspěvek od Sendyx »

Odhaduji kolem 3-4000/ks, ale neznám vlastnosti a hlavně zvlnění - je to možná holý tyristorový regulátor + trafo + nějaká zpětná vazba. Není to ale žádná hračka. Taky zřejmě pošlu do světa UIP1, 0-600V 600mA, 0-400V a mračno střídavých.
cackler

#153 Příspěvek od cackler »

Trochu znásilnim tohle téma :)
moc se mi líbej některý zapojení a chystám se i nějaký postavit, ale zatim mam trafo, diody a kondenzátor. Rád bych si k tomu přidělal ochranu proti zkratu a proudový omezení, nejlíp s indikací, že se rozsvítí světílko zkrat nebo přetížení :) , ale to neni nutný. De to nějak relativně jednoduše přidělat k tomuhle primitivnímu zdroji? Jde mi hlavně o ochránění součástek a měřáků... Je to zdroj 180VDC kde max vidim proud 100mA.
Sendyx

#154 Příspěvek od Sendyx »

Rychlý výkonný MOSFET + nějaké řízení k němu.
cackler

#155 Příspěvek od cackler »

díky za rychlou reakci, neviš o nějakám zdroji kde je to zapojeno abych to viděl ve schématu?
masar

#156 Příspěvek od masar »

Postup je takový, že nejprve navrhneš zapojení vlastního stabilizovaného zdroje, a teprve potom se dá navrhnout ostatní balast. Obráceně je to jak hladit kočku proti srsti. :wink:
cackler

#157 Příspěvek od cackler »

masar píše:Postup je takový, že nejprve navrhneš zapojení vlastního stabilizovaného zdroje, a teprve potom se dá navrhnout ostatní balast. Obráceně je to jak hladit kočku proti srsti. :wink:

zdroj stojí vedle mě :-D jak jsem psal nahoře je to trafo, diody a kondenzátor... potřebuju viděl na schématu jen tu ochranou část abych se měl o co opřít.
Marie Fůrie

#158 Příspěvek od Marie Fůrie »

cackler píše:zdroj stojí vedle mě :-D jak jsem psal nahoře je to trafo, diody a kondenzátor... potřebuju viděl na schématu jen tu ochranou část abych se měl o co opřít.

Pro 100mA třeba takhle, pokud nevadí cca 5V úbytek. Při zkratu bude na Q1 18W ztráta, tak dobře chladit.
Přílohy
proudpoj3.gif
(3.46 KiB) Staženo 100 x
Sendyx

#159 Příspěvek od Sendyx »

Měl jsem v jednom zdroji cosi podobného, ale místo pomocného trandu tyristor, takže to vyplo a až do přerušení zkratu trčelo na pár mA.
cackler

#160 Příspěvek od cackler »

díky pěkný a jednoduchý, ale bojim se, že těch 5V ztráty asi bude vadit, už teď to mam přesně a při zátěži napětí ještě klesne na zdroji a ještě s úbytkem na ochraně by bylo asi moc.
S tim tyristorem by ten ubytek byl stejnej?
Sendyx

#161 Příspěvek od Sendyx »

Stejnej, dokonce větší. Zároveň to sloužilo jako násobič kapacity.
cackler

#162 Příspěvek od cackler »

asi zkusim zapojení od marie a uvidim jak se bude chovat, kterej odpor řídí to omezení mA? A jak bych měl měnit jeho hodnotu pro jiný omezení?
Marie Fůrie

#163 Příspěvek od Marie Fůrie »

cackler píše:asi zkusim zapojení od marie a uvidim jak se bude chovat, kterej odpor řídí to omezení mA? A jak bych měl měnit jeho hodnotu pro jiný omezení?

R1, proud je zhruba 0,65/R1
cackler

#164 Příspěvek od cackler »

mám tady doma jeden IRF740, podle datasheetu je na větší proud (10A) a má menší Rds on 0,55ohm, ten by měl jít v pohodě použít?
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#165 Příspěvek od zdenoeddie »

A mne neporadi nikto? :( Sice idem teraz prec na dost dlho, ale na bastlirne budem, takze napady mozte pisat, aspon si to necham ulezat v hlave a uvidime.Dik
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“