THOMSON ITC008 EN a odpalujuci sa MOSFET tranzistor

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Deather

THOMSON ITC008 EN a odpalujuci sa MOSFET tranzistor

#1 Příspěvek od Deather »

Zdravim odbornici,
dostala sa mi tato TV na opravu.Chyba bola jednoznacna:TV po zapnuti nereaguje.Je pocut len prudovy naraz.Nereaguje VN,nereaguje dialkove ovladanie,nesvieti kontrolka.
Po merani som zistil,ze bol odpaleny MOSFET tranzistor na pozicii TP020,P3MB90FP. Ten som vymenil,zapojil a zasa to iste.Tranzistor sa opat odpalil.Mam podozrenie na trafko v spinanom zdroji.Kondenzatory v zdroji su merane,polovodice su taktiez premerane a vsetko je ok.
Tak co by ste poradili??
Posielam aj schemu..
Dik za vase rady... :wink:
Přílohy
Thomson_ITC008_MAIN BOARD.pdf
Schematic
(392.23 KiB) Staženo 283 x
Killroy
Moderátor

#2 Příspěvek od Killroy »

Já za sebe asi tolik: to trafo vadné není (velmi malá pravděpodobnost). Projdi vše znovu, měř a hledej příčinu na primární straně. Takový zdroj se zkouší přes žárovku, případně reg. trafem. Nikdy však ne na "hulváta". Dost se tím zpravidla ušetří a pokud budeš takto postupovat dál, hrst fetů nestačí.. :D

Killroy
Naposledy upravil(a) Killroy dne 16 zář 2008, 14:38, celkem upraveno 1 x.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

A současně s trafákem nezapomeň vyměnit i obrazovku a síťovou šňůru.

Musíš proměřit všechny polovodiče a nejlépe ty tranzistory TP025 atd. rovnou vyměň. Pojistku dočasně nahraď žárovkou.

EDIT : Stereo :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Deather

#4 Příspěvek od Deather »

Tak som to este raz premeral,suciastku po suciastke.Presiel som celu primarnu cast.Vymenil som elektrolyty.Bol vadny rezistor 180k na pozicii RP006.Ten bol akurat v napajacom uzle.Myslite ze by ten tranzistor odchadzal kvoli nemu??Lebo nic ine som tam nenasiel zle..Vsetko je ok..
Tranzistor este nemam,kupim zajtra,chcem sa len uistit,ze bx mi ho zasa neodpalilo :lol: :lol: :lol:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud byl tenhle odpor vadný, tak by to nemělo ani pípnout. A nezapomeň vyměnit ty tři kácéčka :)
]
Deather

#6 Příspěvek od Deather »

ZdenekHQ píše:Pokud byl tenhle odpor vadný, tak by to nemělo ani pípnout. A nezapomeň vyměnit ty tři kácéčka :)

Ok kupim aj tie kácéčka..No ale ked som ich meral,tak boli dobre.Aj napriek tomu ich mam menit??
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

No kvůli pár Kč to snad problém nebude, takže zbývá jen odpověď "je rozdíl měřit a měřit". Prostě se někdy mění některý součástky i preventivně, pokud mohou i čistě teoreticky způsobovat závadu a původní příčina není známá.
]
kozoka

#8 Příspěvek od kozoka »

Pulzní trafo jsem v totmto chassis v životě neměl vadný. Zkontroluj ještě zdroj referenčního napětí TL431.
Deather

#9 Příspěvek od Deather »

ZdenekHQ píše:No kvůli pár Kč to snad problém nebude, takže zbývá jen odpověď "je rozdíl měřit a měřit". Prostě se někdy mění některý součástky i preventivně, pokud mohou i čistě teoreticky způsobovat závadu a původní příčina není známá.

Jasne,tak kvoli prevencii ich radsej vymenim.Ved nestoji to za to,aby som zasa kupovla potom dalsi MOSFET :wink:
Deather

#10 Příspěvek od Deather »

kozoka píše:Pulzní trafo jsem v totmto chassis v životě neměl vadný. Zkontroluj ještě zdroj referenčního napětí TL431.

To vazne??Tieto televizory su v tomto take spolahlive??Ja som mal vacsinou na opravu TVP ORAVA,OTF,OVP atd..Tieto zahranicne mi nesli neako po chuti.Ale tak tento ma vcelku jednoduchy zdroj.

A to TL431 uz radsej aj vymenim,pre istotu.
Carel

#11 Příspěvek od Carel »

Deather píše:
kozoka píše:Pulzní trafo jsem v totmto chassis v životě neměl vadný. Zkontroluj ještě zdroj referenčního napětí TL431.

A to TL431 uz radsej aj vymenim,pre istotu.

Zaměř se také na řízení ref.napětí TL431,na př.na pozici rezistoru RP056.
Deather

#12 Příspěvek od Deather »

Tak som sa k tomu zasa dostal a zistil som nasledovne veci : po vymene TL431, BC547,BC58,KTC8550D uz tranzistor P3MB90FP neodchadza.Ale TVP aj tak nefunguje.Zameral som sa teda na druhu stranu zdroja.Zmeral som napatie na TL431 a to bolo prekvapivo na kazdom vyvode nulove.Na tranzistoroch,ktore su v spojeni s TL431 je taktiez 0.Tranzistory su ok,ale odpory okolo. Moze byt zly optoclen??co by ste poradili teraz urobit??
Dik.. :wink:
Marie Fůrie

#13 Příspěvek od Marie Fůrie »

Deather píše:Tak som sa k tomu zasa dostal a zistil som nasledovne veci : po vymene TL431, BC547,BC58,KTC8550D uz tranzistor P3MB90FP neodchadza.Ale TVP aj tak nefunguje.Zameral som sa teda na druhu stranu zdroja.Zmeral som napatie na TL431 a to bolo prekvapivo na kazdom vyvode nulove.Na tranzistoroch,ktore su v spojeni s TL431 je taktiez 0.Tranzistory su ok,ale odpory okolo. Moze byt zly optoclen??co by ste poradili teraz urobit??

A kmitá ten zdroj vůbec, bylo někde na sekundáru napětí?
kozoka

#14 Příspěvek od kozoka »

Deather píše:Tak som sa k tomu zasa dostal a zistil som nasledovne veci : po vymene TL431, BC547,BC58,KTC8550D uz tranzistor P3MB90FP neodchadza.Ale TVP aj tak nefunguje.Zameral som sa teda na druhu stranu zdroja.Zmeral som napatie na TL431 a to bolo prekvapivo na kazdom vyvode nulove.Na tranzistoroch,ktore su v spojeni s TL431 je taktiez 0.Tranzistory su ok,ale odpory okolo. Moze byt zly optoclen??co by ste poradili teraz urobit??
Ještě tam byva vadna ochrana dioda
Deather

#15 Příspěvek od Deather »

A kmitá ten zdroj vůbec, bylo někde na sekundáru napětí?

Na sekundari nie je nic praveze,a nic nekmita...
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“