Stabilizátor s regulací V a A z PE 04/2007 strana 9-11
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
-
Marie Fůrie
Tazz píše:Ještě mám dotaz ohledně stabilizátorů. U stabilizátoru 79L05 jsou použity dva elektrolity a u 78L15 je jeden elektrolit a jeden keramický. Je to tak správně? V datasheetu jsou většinou použity dva keramické.
Je dobré, aby tam bylo 100nF co nejblíže k nožičkám (na vstupu i na výstupu), můžeš je tam zkusit přibastlit ze strany spojů. Jestli ten 5V stabilizátor kmitá, tak to může dělat pěknou paseku, protože je to reference a multimetrem to nepoznáš. Máš to na té originální desce z časopisu?
-
Tazz
Ještě bych mohl porovnat jestli je stejný úbytek napětí na R1 a na P1 mezi + a pinem 2 na IO1. Jestli chápu konstrukci správně, tak by se na R1 měl objevit takový úbytek napětí jako nastavím na P1.
-
Tazz
Právě že jsem četl, že se kondíky dávají, proto aby stabilizátor nekmital. Zkusím je tam přibastlit a uvidíme. 100n doma mám. Můžu je dát paralelně k těm elitům, nebo je mám radši odpájet? Desku jsem si dělal,ale je podle návrhu co je přímo v článku. Jak jsem psal, jediné změny co jsem provedl, jsou R1 (jiný průřez), elity (místo na 25V jsem dal na 50V) a nezapojil jsem diodový můstek. Mám to připojeno na spínaný stabilizovaný zdroj 25V.
A kutilmile - nelituju tě
-
Marie Fůrie
Tazz píše:Ještě bych mohl porovnat jestli je stejný úbytek napětí na R1 a na P1 mezi + a pinem 2 na IO1. Jestli chápu konstrukci správně, tak by se na R1 měl objevit takový úbytek napětí jako nastavím na P1.
Ale multimetrem ho nezměříš, protože průběh proudu odporem R1 je trojúhelníkový. Nejdřív zkus rozchodit tu napěťovou regulační smyčku, odpoj R9 a zkus pomalu měnit požadované napětí potenciometrem P2. Na výstup nic nedávej, jen voltmetr a jestli se to napětí bude správně měnit.
Tazz píše:Právě že jsem četl, že se kondíky dávají, proto aby stabilizátor nekmital. Zkusím je tam přibastlit a uvidíme. 100n doma mám. Můžu je dát paralelně k těm elitům, nebo je mám radši odpájet?
Ty elyty tam nech.
-
Marie Fůrie
-
Tazz
To Marie Fůrie:
Díky moc. Zkusím prověřit jednotlivé okruhy. Něco podobného mi už radil už i masar. Asi to bude nejrozumnější.
Tak mě napadá, pokud je pravda že je průběh na R1 trojůhelníkový, tak jak mám změřit odpor toho bočníku? Měřil jsme ho právě tak, že při proudu 5A je úbytek 100mv...
-
Tazz
-
Tazz
Pokud nepřipojím zátěž, tak je regulace napětí OK. Se zátěží ovšem nefunguje. Proud okamžitě naběhne na 1A. Je zvláštní, že pokud proud zvětšuji, tak asi při 2,5A se zdroj jakoby vypne (přestane pískat) a proud začne pomalu klesat. Jako zátěž je připojena 12V, 50W Halogen.
Nenapadá mě co by tam mohlo být špatně. U švábů je pin 1 tam co je tečka, je to tak?
Nemůže to být třeba tím, že bych měl špatné elyty? Sice byly nepoužité, ale asi dva roky staré.
Zítra ještě zkusím otestovat jednotlivé okruhy.
-
Marie Fůrie
Tazz píše:Jako zátěž je připojena 12V, 50W Halogen.
Jestli nebude problém v té zátěži, žárovka je prvek značně nelineární, studená má malý odpor a proto si při zapnutí vezme velký proud, pokud v tu chvíli zabere proudová pojistka a proud omezí, žárovka se nenažhaví a odpor jí nevzroste. Zkus dát jako zátěž něco jiného, nějaký normální odpor.
-
Tazz