Elektronkový předzesilovač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
patt_01
Kontaktovat uživatele:

Elektronkový předzesilovač

#1 Příspěvek od patt_01 »

Ahoj
Zkoušel sem si postavit elektronkovej předzesilovač, chci to ke gramofonu, má výstup za RIAA předzesilovačem ale výstupní signál byl malej a nepostačil k plnému vybuzení zesilovače. Tak sem to zkusil postavit s 6N1P schéma sem si nakreslil, nabastlil a fungovalo to, sice to trochu brumilo, ale to pak doladim. Otázka je jestli to schéma mam takhle dobře, ty hodnoty odporů a kondenzátorů jsou od oka, jestli to může tak zůstat, nebo upravit nějaké hodnoty a pod...

Sem teprve začátečnik, doufam že mě neukamenujete :)

Děkuji
Přílohy
img_0956.jpg
(179.76 KiB) Staženo 245 x
pole

#2 Příspěvek od pole »

Ja tam nevidim ziaden riaa korektor...

Nevymyslaj a daj do googlu daco ako Tube RIAA preamp
a najde ti to mrte vela schem ktore uz niekdo konstruoval alebo tak:
http://images.google.sk/images?hl=sk&q= ... a=N&tab=wi

Este pri vybere vyberal by som taku schemu kde je RIAA korektor pasivny nie v spatnej vazbe. Znizuje to celkovy sum prampu....
mihal

#3 Příspěvek od mihal »

Pise ze to pripaja ZA RIAA korektor, zasadnu chybu tam nevidim, mozno by som blokoval katodu prvej elky kondom 10uF o zem, malo by stupnut zosilenie.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

ten impedanční skok na výstupu, ve kterém se z pracovního odporu 100k napájí zatěžovací odpor 470R přes půl mikro, vytvoří hezkou horní propust. Co to udělá s obdélníkem 100 Hz si radši nepředstavuju.
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Tam má 470K, to bude pěkná šupa do následujícího zařízení, až ta lampa odejde, a taky vzhledem k impedancím to bude ideální k ověřování stříbrných kontinuálně litých monokrystalických fraktáloteflonových kabelů izolovaných kožkou z vyhynulé vakovlčice modrořité krátkonohé :D
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

aha, to je tou fotkou. Sorry.
Proč je vůbec ten katodový sledovač vyštvaný na takovou pracovní impedanci? K čemu je dobré šimrat lampu s takovým anodovým proudem?
http://www.glass-ware.com/tubecircuits/ ... owers.html

ta krátkořitá modrosrstá vačice, to je dobrej reklamní slogan :roll:
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Ježiškunakřižku, teď jsem si ten sledovač prohlédl a mám pocit, že mu to spíš bude fungovat jako distortion :D
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

V té katodě mělo být snad 100 Ohmů nebo né. nebo spíše 1K
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
patt_01
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od patt_01 »

Zdá se mi že katoda první triody nějak víc svítí než ta druhá, nemůžu tu elektronku přetěžovat? Uvnitř baňky je na každý straně trochu očouzený, ale nevim jestli to tam už bylo, nebo sem to udělal já...včera sem měřil k proud tý první triody a vyšlo mi asi 1,5mA... A co ten odpor v mřížce druhý triody, je tam správná hodnota? Ono by se to mělo nějak vypočítat, ale nevim jak...
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

při těch 100K odporech lampy sotva přetížíš, a žhavení snad je těch 6,3? 6N1P má vlákna obou systémů v sérii, neviděl jsem ještě aby žhnuly odlišně, změř proud jestli sedí těch 0,6A.
Pro určení hodnot odporů je potřeba vycházet ze zvoleného pracovního bodu podle zamýšleného použití elektronky, najdeš v podrobných verzích datasheetů, něco si pak zvolíš a něco dopočítáš. Na webu i v literatuře je toho hodně, znamená to ale pídit se a obětovat tomu čas, buď si ten čas musíš vyhradit sám nebo spoléhat na lidi, kteří ti to naservírujou :roll: podle toho co se ti zdá rychlejší :wink:
patt_01
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od patt_01 »

Crifodo píše:při těch 100K odporech lampy sotva přetížíš, a žhavení snad je těch 6,3? 6N1P má vlákna obou systémů v sérii, neviděl jsem ještě aby žhnuly odlišně, změř proud jestli sedí těch 0,6A.
Pro určení hodnot odporů je potřeba vycházet ze zvoleného pracovního bodu podle zamýšleného použití elektronky, najdeš v podrobných verzích datasheetů, něco si pak zvolíš a něco dopočítáš. Na webu i v literatuře je toho hodně, znamená to ale pídit se a obětovat tomu čas, buď si ten čas musíš vyhradit sám nebo spoléhat na lidi, kteří ti to naservírujou :roll: podle toho co se ti zdá rychlejší :wink:

jj, zkusim to přeměřit, možná se mi to jen zdá, ale to očouzení to mě probralo k tomu že bych tam mohl mít chybu, ale asi teda nemam. Ale zkoušel sem místo gramofonu na něj připojit cd přehrávač, kterej má výstupní napětí kolem 1V a to už ten předzesilovač nestíhal a hrozně zkresloval (chraptil).... Ale štve mě jak ten gramofon má takovej trochu zadušenej zvuk, má málo výšek... Tak mě napadlo tkomu přidělat ještě korekce.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:Ježiškunakřižku, teď jsem si ten sledovač prohlédl a mám pocit, že mu to spíš bude fungovat jako distortion :D

patt_01 píše: zkoušel sem místo gramofonu na něj připojit cd přehrávač, kterej má výstupní napětí kolem 1V a to už ten předzesilovač nestíhal a hrozně zkresloval (chraptil)...
patt_01
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od patt_01 »

Zkoušel sem do toho předzesilovače pustit z generátoru 1, 10 ,15kHz a výsledek byl dobrej, na osciloskopu sem neviděl žádný zdeformování sínusu, takže by to mohlo bejt dobrý ne?
mihal

#14 Příspěvek od mihal »

Ak ti to neskresluje a pritom zosiluje tak to asi funguje, nie? Mas to sice zapojene "atypicky" ale budiz.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“