Časovač pro velmi dlouhé časy
Moderátor: Moderátoři
Časovač pro velmi dlouhé časy
Uvažoval jsem nad použitím 555(sice není na dlouhé časy příliš přesná,ale tolerance spínání +/- 5 minut nevadí),či mikroprocesoru(patrně C2051),ale nemám s procesory pražádné zkušenosti a raději bych zapojení konstruoval analogově.
Co se týče bastlení jsem naprostý začátečník,proto bych uvítal jakékoli nápady týkající se tohoto problému.
Předem děkuji za rady
-
Marie Fůrie
- kevin_mitnick
http://www.elkoep.cz/crm-2h~1.html
sedum stovek snad neni tak moc, za to to mozna ani nepostavis...
Máš tím vyřešen programátor, tlačítka, displej, paměť, periférie, hodiny
Akorát to trochu víc žere než ten ATtiny
Raziel píše:Všem moc děkuji za rady,asi opravdu bude lepší realizovat vše pomocí procesoru. Uvažuji o již zmíněném ATtiny či ATmega(ke kterémuž jsem našel lépe zpracované materiály). Jaké jsou hlavní odlišnosti těchto dvou typů procesorů? Doporučili byste nějaké studijní materiály k těmto procesorům, určené pro úplné začátečníky bez znalosti programování?
Rozdíl je akorát v hw vybavení,počtu pinů . Jinak je to úplně stejný. Jinak mě se při začátcích osvědčila knížka Mikrokontroléry Atmel AVR od Vladímíra Váňi. Má jak knížku pro C tak asembler , takže je jen na tobě v čem to budeš chtít datlovat. A nejlepší literatura k AVR je podle mě originální datasheet a nápověda AVR studia.
-
Marie Fůrie
Raziel píše:Všem moc děkuji za rady,asi opravdu bude lepší realizovat vše pomocí procesoru. Uvažuji o již zmíněném ATtiny či ATmega(ke kterémuž jsem našel lépe zpracované materiály). Jaké jsou hlavní odlišnosti těchto dvou typů procesorů? Doporučili byste nějaké studijní materiály k těmto procesorům, určené pro úplné začátečníky bez znalosti programování?
Odlišnosti jsou patrné už z názvu, tina je malinká, MEGA velká
Tak tedy ještě jednou:
Rád bych tedy navrhl zapojení a naprogramoval AVRko(v assembleru)pro spínaní malého motorku v pravidelných,uživatelem nastavitelných intervalech(např 3x denně)a zobrazení těchto údajů(pravděpodobně aktuální čas a kdy a kolikrát motorek sepne)na 7 segmentovky.Dával bych přednost nějakému co nejjednoduššímu zpracování.
Za případné rady ohledně programu a návrhu obvodu předem velmi děkuji
Raziel
Raziel píše:Rád bych tedy navrhl zapojení a naprogramoval AVRko(v assembleru)pro spínaní malého motorku v pravidelných,uživatelem nastavitelných intervalech(např 3x denně)a zobrazení těchto údajů(pravděpodobně aktuální čas a kdy a kolikrát motorek sepne)na 7 segmentovky.Dával bych přednost nějakému co nejjednoduššímu zpracování.
A co ti v tom brání? Tak navrhuj - to co jsi tady napsal je velmi hrubá a nepřesná představa. Objevil se tu 7-mi segmentový displej, tak si řekni, co chceš aby ukazoval, čím budeš údaje na něm vyvolávat a které to budou údaje. Aktuální čas je další funkce, vyžadující určité nastavovací prvky. Přitom mluvíš o pravidelných intervalech, které tuto funkci nevyžadují.
Pokud neupřesníš svoje požadavky, je to jako když král rozkáže ušít pro princeznu troje šaty a neřekne, jak mají vypadat.
p.s. Kromě toho na trhu je široký výběr programovatelných zásuvek, které tyto funkce běžně mají a stojí kolem 200Kč. Nebylo by snazší je využít?