Jednolampovka

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Bulboa

Jednolampovka

#1 Příspěvek od Bulboa »

Měl by někdo prosím schema nějakého jednolampového rádia?
Bulboa

#3 Příspěvek od Bulboa »

Nebylo by někde něco osvědčeného? Nerad bych to chtěl dělat znova...
co se týká elektronky, tak tu bych tam chtěl dosadit nějakou pěknou - (např. A409). Na googlu najdu jenom nějaké americké shémátka s nějakou oktalovou elektronkou. Když ho sestrojím, myslíte že tady něco chytím? :wink:
Bulboa

#4 Příspěvek od Bulboa »

Něco v tomto stylu, že bych aji něco chytil (cca 97 - 108 FM)
Přílohy
JIN.jpg
(166.09 KiB) Staženo 210 x
Davidsev

#5 Příspěvek od Davidsev »

A409, to je přímožhavená trioda?
A poslouchat v FM?
To by musel být superreakční přijímač, aby to šlo. Ta elektronka v něm použitá musí být velice strmá. Mám něco takovýho postavený, je tam trioda PCC88 - má rámečkové mřížky a je velice strmá. S touhle to asi nepojede. Leda tak audion, ten jsem dělal s RE064 a hrál :)
Naposledy upravil(a) Davidsev dne 18 zář 2008, 20:12, celkem upraveno 1 x.
patt_01
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od patt_01 »

Bulboa píše:Něco v tomto stylu, že bych aji něco chytil (cca 97 - 108 FM)

FM na to nechytíš, to by to muselo bejt superreakční, ale to zas ruší...já sem dělal dvoulampovku na střední vlny e EF80 A ECL86 a hraje perfektně....
Bulboa

#7 Příspěvek od Bulboa »

Hmm, já do radíí nedělám, takže nevím :(. A co bych teda mohl chytnout na A409 a jim podobný elky? A409 ta je strmá asi tak jako letiště :D - 0,9 mA/V
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

V katalogu ing. Baudyše je najdeš.Bohužel mi nejde scaner,tak Ti je nemohu poslat. Možná bych je mohl nafotit foťákem. Jo, a jak jsi dopadl s těma lampama? Vzpomínáš,dával jsem Ti kontakt na jednoho člověka.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Lukas-Peca »

S takovouhle elkou tak možná ,,krystalku se zesilovačem", jako je třeba tohle. http://www.technology.niagarac.on.ca/pe ... ematic.jpg
Na FM fakt těžko, na tohle se tato lampa nehodí, a i kdyby, tak ten superreakční přijímač bude bez vf předzesilovacího stupně rušit jak svině (a nemysli si, že si toho nikdo nevšimne). Dobré schéma je tohle: http://www.cbradio.cz/forum/read.php?10 ... 02,quote=1 , akorát si budeš muset ,,připlatit" za pentodu. Já jsem to postavil s EBL21, anténní cívka 100 z se vstupní odbočkou na 30 z a home-made variometrem ve zpětné vazbě místo proměnného kondíku. Funguje to krásně a dokonce jsem to udělal i v takovém retro designu. Ještě lepší by bylo udělat tam samostatnou anténní cívku s vazbou na vstupní, protože takto do toho lezou silné stanice a je to málo selektivní. Ale pro začátek dobré. Napájecí napětí stačí 40 V a hraje to hlasitě na reprák.
Bulboa

#10 Příspěvek od Bulboa »

Vzpomínám, tak ten mi neodepsal :roll:. Nevadí, budou další příležitosti.
Byl bych ti vděčný kdybys to ofotil, klidně to můžeš nechat na zítra, až bude světlo, to tak nespěchá.
Lukas: nešlo by použít jako pentodu třeba AF7?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Bulboa píše:Vzpomínám, tak ten mi neodepsal :roll:. Nevadí, budou další příležitosti.
Byl bych ti vděčný kdybys to ofotil, klidně to můžeš nechat na zítra, až bude světlo, to tak nespěchá.
O.K.,ale zítra dělám 16nácku,tak to nestihnu ani náhodou.Hned jak to půjde,to nafotím.

To,že je málo strmá,ještě neznamená,že nezesiluje.Dotáhne se to zpětnou vabou,ale spíše je problém hraniční kmitočet. V každém případě by mne zajímalo jak tento pokus dopadne.

Edit: samozřejmě je tam problém s poměrovým detektorem,ale to rozebereme později.
Naposledy upravil(a) pajosek2 dne 18 zář 2008, 20:42, celkem upraveno 1 x.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Bulboa

#12 Příspěvek od Bulboa »

To by mě taky zajímalo :D
Jediná věc, pro kterou často ztrácíme trpělivost, jsou hodinky - ručičky jdou příliš rychle.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

http://www.ftp.ebastlirna.cz - tam najdeš v sekci Rádio hned na prvním místě soubor Audiony.pdf, aspoň pro inspiraci.
Bulboa

#14 Příspěvek od Bulboa »

Díky
Hifista

#15 Příspěvek od Hifista »

Nevím proč sis vybral pro první pokusy tuto historicky cennou, ale pokud se týče parametů již dávno před válkou překonanou elektronkou. Je skutečně vhodná spíše jako velmi slabý nf zesilovač, anebo jako mizerný audionový stupeň.
V dnešní době poznamenané vysokou hladinou rušení to není na žádný stálý poslech, ale spíše pro experimenty s historckými součástkami.
Posílám schema dvoulampovky z knihy nestora radiotechniky ing. Pacáka "Obnovenné přijímače", vydané r.1943. Na prvním stupni je možno právě použít tuto radiolampu a místo primáru vazebního trafa zapojit vysokoohmová sluchátka. Samozřejmě pak druhý zesilovací stupeň není nutno aplikovat.
Přílohy
IMG_0001.jpg
(152.13 KiB) Staženo 324 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“