můžeš to Hille, když už jdeš kolem, od skleněné tyčky dále odmáznout.
Signalizační doutnavka
Moderátor: Moderátoři
EMC podobných udělátek, od kterých obvykle málokdo očekává, že budou rušit, by si zasloužila samostatné téma.
Na to, že případné rušení nebude nikomu vadit, bych moc nespoléhal, ono se po síti dokáže dostat poměrně daleko.
Kdysi jsem tu s někým řešil putující pásy v TV obrazu. A jestli ne tady, tak na elwebu, už to přesně nevím. Ale byly to také nějaké LED kontrolky přímo v obvodu sítě. Ty jsme identifikovali jako zdroj rušení asi na třetí doplňující dotaz, ale:
rušilo to nepochopitelně stejně na všech pásmech, i po výměně zdroje napájení anténního zesilovače za 12V akumulátorek... kdyby tazatel napsal hned, že mu to dělá v suterénu, kde má anténu se zesilovačem uvnitř u okna těsně nad úrovní zahrady, mohli jsme si dost času ušetřit. Na druhou stranu se mi to hodilo nedávno při hledání příčiny kostičkování digitálu v určitou hodinu. To zase dělal stmívač v jiném pokoji.
Jsou případy, kdy to rušení je v jinak celkem neškodné úrovni, ale uživatel mu pomůže tím, že anténu umístí tak, aby líp brala to rušení, než užitečný signál. A ještě si to zesílí.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Žiadne emisie EMC spínaním diód, žiadne rušivé blikanie LED.
Niekedy sú najlepšie riešenia tie najjednoduchšie...
-
Marie Fůrie
-
Marie Fůrie
Killroy
Killroy píše:V nějakém AR vyšla před časem indikace s ledkou zapojená sériově s vypínačem. Triak, rezistor, dioda, to je všechno i se 2pin svorkovnicí na malé DPS 13x25mm. Na dno instalační krabičky se to snadno vejde, LED je vyvedená do víčka vypínače. Používám to s úspěchem již mnoho let.
Killroy
To je přesně ten prasící vysílač v pásmu DV
tlumivka, odrušovací kond nikde... zato o anténu je postaráno
S těmito bastly se jděte soudruzi vyfotit...
Killroy
Otázka je, jestli byla napřed elektronická prasata a pak elektrosmog nebo naopak. Jako dinosaurus jsem byl vychován v triakových stmívačích s filtrem na vstupu i na výstupu a ještě s kabeláží tahanou v pocínovaných stínicích košilkách
Amatér/bastlíř obyčejně nemá na profesionála množstvím technologií, měřicí aparaturou a tak, ale není důvod proč by zaostával znalostmi nebo rezignoval na technické principy a vědomě vyráběl prasečiny.
Svým dětem říkáš, ať si nemejou ruce, stejně je všude svrabu plno a smažky v šervůdu před Hlavákem mají stejně žloutenku?
Na elektrosmog hřešíš, ale ten pravý smog se řeší katalyzátorama a emisními limity a celkem ochotně se každý podřídí.
S těma rádiovkama, co zaklíčujou a ruší tě: bývalo, že právě vysílači propagovali EMC a technickou způsobilost (na řídké výjimky s koncesí a nižším IQ). Nevím jak je to teď, třeba už i tam to ovládají prasata, ale stav, kdy koncesionář zaklíčuje kilowatt na 14 MHz a sousedovi se rozskočí televize porotože má na střeše síto UHF s polským předzesilovačem - je důkazem toho, že to síto nesplňuje EMC
Kdyby mě otravovala rádiovka s harmonikama kde nemá co dělat, asi bych za ním napřed zašel a upozornil ho, až potom bych volal radiokomunikace: pro ten účel si je platím v měsíčním poplatku.
Co se týče tématu rádiovky=koncese=ohledy, tak to nebudu raději moc komentovat. Protože dřív to bylo výhradou radioamatérů-konstruktérů s velkým R, ale dneska fakt vysílá každý kdo má v řiti díru a k tomu dost na to aby si koupil Yaesu nebo Kenwooda za 100litrů. Trpké zkušenosti, vypěstovaná nesnášenlivost a pracovní problémy s touhle kastou. Děkuji, jde na mne dávení... Ale dost blábolení a raději zpět k tématu. Nebo nás Hill vymete koštětem..
Killroy