výstupní analogový signál 0-10V z mikroprocesoru PIC
Moderátor: Moderátoři
-
xslove
výstupní analogový signál 0-10V z mikroprocesoru PIC
- Přílohy
-
schema3.jpg- (43.29 KiB) Staženo 112 x
to buzení asi bude na nic ! lada bys ten trazistor dal pnp ! popřípadě k tomu npn přidal zvedací odpor na těch 10v a tranzistor PICkem jen blokoval ale i to bude asi zlobit
-
xslove
-
xslove
Crifodo píše:douč se úplné základy radiotechniky, až to budeš mít, tak se vrať k pic-ům a pak si k tomu přečti něco o OZ a integračních zesilovačích, až to budeš mít, tak si ujasni zadání (kmitočet, požadovaná doba odezvy, zatěžovací odpor)
crifrodo, domnívám se, že fórum slouží pro ulehčení práce a rychlé pomoci někomu od toho, kdo se v konkrétním problému dobře vyzná. tvoje odpověď je opravdu velmi na místě. Potřebuju od někoho znalého poradit jak jednoduše realizovat můj požadavek a nebudu kvůli tomu týdny studovat slaboproud, jak jsi mi laskavě doporučil. Buď přispěj nějakou radou k věci a nemusíš tady pouze poučovat co kdo si má nastudovat. Jestli takhle obvykle odpovídáš, existuje velká skupina lidí co na tebe nedají dopustit. programování PICů a TTL obvody mi problémy nedělají. Chtěl jsem pouze poradit s vhodným výběrem tranzistoru a zapojení pro optimální pracovní bod. hodnoty RC článku zvládnu sám. děkuji za pochopení
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jinak abych taky prispel radou, pokud mas volny vystupy na procesoru, tak mnohem lepsi je udelat D/A prevodnik, nejjednoduseji na principu odporove site: http://en.wikipedia.org/wiki/Resistor_Ladder
Nez PWM a integracni clanky.
A teď k věci:
Nevěřím že máš praxi v TTL technice, to je totiž kromě toho, že je dvoustavová, taky dost náročná "přechodově analogová" technika. Jestli se ptáš na pracovní bod tranzistoru kterýmu visí emitor přes kond stejnosměrně v luftu a chceš mámit 10V ze sledovače, těžko ti něco konkrétně radit.
Jestli nemáš čas naučit se základy, jak funguje tranzistor, tak si to namodeluj v nějakým simulačním programu. Pak si taky můžeš namodelovat rozdíl mezi ustáleným stavem pwm a příchodem "burstu" a jak dlouho to trvá, než se takový obvod s tranzistorem na vyšší impedanci ustálí.
Ten OZ s integrátorem řeší nejen úrovně a zesílení, ale i definované vstupní a výstupní impedance s ohledem na zátěž.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
xslove
crifodo: připouštím, že je to se mnou jak říkáš. úspěšně si hraju s PICama a jednoduchých zapojení kolem toho, ale o pochodech co se děje uvnitř se nezajímám. Stavím se k tomu, že je to pro mě velká neznámá a prakticky pro mě těžko dosažitelné znalosti. Obvykle někde něco použiju z existujících schémat, ale proč to tak je nepátrám a nechávám to na autorech.
Byl by tedy někdo tak hodný a navrhnul možné jednoduché řešení jak z PWM signálu 5VDC dostat analogový 0-10V? Věřím, že pro zkušené team bosse a další to bude otázka pár minut... dík
-
Marie Fůrie
-
xslove