predzosilnovač-viac kanalov
Moderátor: Moderátoři
taky záleží jak máš udělané napájení, u nesymetrického napájení se to zase trošku komplikuje
proč nenakreslíš to schéma, jak už jsem psal, pořád jsme na mrtvém bodě...
tak vstupní kondík: jelikož vstupní odpor NE5532 je nejméně 30 kOhm, tak použij k výpočtu 30 kOhm, ale to záleží na konkrétním kusu, může být třeba i 0,5 MOhm. Počítej tedy 30kOhm. Výstupní kond tam vůbec nedávej, pokud máš symetrické napájení tak je nahov*o. Ale to ten vstupní kond víceméně taky - to už záleží kde bude ten operák zapojený. Rezistor R2 je taky nesmyslný - nahradit drátem
Víš proč?
zapojenie to bude take že na jeden kanal ktory ma 0,777V pôjdu dva OZ paralelne čiže do každého kanalu by malo isť 0,777/2 a na vystup už požadované Uout.
A neviem prečo tam mám dať prepojku, riadim sa polda vzorca a potrebujem tam mať trimer aby sa dala regulovať uroven, lebo ak dám prepoj tak rátam že prepojka má R=0 tak zosilnenie bude 1x a ja potrebujem aspon na dvoj/troj-násobok z Uin
Audioman píše:Cust, dik vypocital som zo vzorca C=1/fm2piR za fmax som dal 200khz a za R 30kOhm a vysledok v kF 0,026 čo sa mi zdá niaky nezmysel![]()
Ten červenající se smajl je opravdu případný...
Audiomane, nevím, kolik máš roků, ale nejdřív bys měl nejméně rok věnovat studiu úplných základů elektrotechniky a elektroniky - než se pustíš do samostatného navrhování nějakých obvodů.
A kutilmile - nelituju tě
Pokud použiješ nesymetrické napájení a vazební kondenzátory, tak počítáš frekvenci 20 Hz , nejlépe o řád míň aby nedocházelo k posunům fáze, tedy 2 Hz. To proč vycházel malý vyzební kondenzátor v předchozím případě...
V tomto případě k výpočtu velikosti kondenzátoru použiješ frekvenci 200 KHz, kombinace C1 a R1 tvoří dolní propust a zabraňuje průchodu vf do OZ...
namerané hodnoty bol pomerom Uin a Uout 2,6 a výpočtom na papiery pomerom rezistorov tiež 2,6 tak mi to niak vychádza, nepoužil som zatial žiadne kondiky.
Ešte sa chcem opítať akým U možem vybudiť vstup IO u LM3886 a TDA2040 aby nedochádzalo k prebudenie vstupu.
- Přílohy
-
P1040680.JPG- schema
- (105.87 KiB) Staženo 68 x
mrkni se do nich
jinak záleží na konkrétním zapojení - na velikosti napájení
jinak se standardně vstupní napětí pohyboje od 0,7 do 1 V
když se mrkneš na TDA nebo LM, tak tam najdeš zpětnou vazbu stejnou jako u klasického OZ - můžeš počítat stejně jako u OZ - jen nedoporučuju s hodnotami odporů moc cvičit - může dojít k zničení OZ nedejbože beden...
rada:
kondenzátor ve zpětné vazbě odděluje stejnosměrný signál, pro výpočet si místo něj představ drát
Audioman píše:takto to niak vypada funkčne, zosilnenie 2.5x, zatial bez kondikov
min zesílení bude 1,2x a max 3,3x - podle polohy potenciometru
PS: a jak už ti Jeník poradil, pokud zmáčkneš klávesu PrtScn, tak tím překopíruješ obsah obrazovky do paměti, pak ho můžeš vložit do grafického programu stlačením kláves Ctrl+V, není potřeba foťák...