Villardův násobič napětí

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lanovec

Villardův násobič napětí

#1 Příspěvek od Lanovec »

Ahoj. Potřebuju z cca 30 V stř. dostat kolem 200 V. Zrealizovat to chci kaskádovým násobičem, jen si nejsem jistý max napětím kondenzátorů. Tady http://www.kronjaeger.com/hv/hv/src/mul/ píšou, že stačí 2x Up ale chci mít jistotu abych si neudělal elektolytový ohňostroj, může mi to někdo zkušený potvrdit? :) Díky.
Zirafka

#2 Příspěvek od Zirafka »

U násobiče stačí mít kondenzátory dimenzované na 2x napětí zdroje. No vždy je ale lepší mít něco jako rezervu. Takže pokud máš napájení 30V tak použít kondenzátory na 63V sice lze, ale je to na hranici. Lepší je ještě něco přidat, což ale asi bude trošku potíž.

Princip násobiče je v tom, že se přes diody kondenzátory zapojují do série, proto stačí dvojnásobné napětí kondenzátorů.
Vaseks

#3 Příspěvek od Vaseks »

Variola píše:U násobiče stačí mít kondenzátory dimenzované na 2x napětí zdroje. No vždy je ale lepší mít něco jako rezervu. Takže pokud máš napájení 30V tak použít kondenzátory na 63V sice lze, ale je to na hranici. Lepší je ještě něco přidat, což ale asi bude trošku potíž.

Princip násobiče je v tom, že se přes diody kondenzátory zapojují do série, proto stačí dvojnásobné napětí kondenzátorů.

Jo, ale tyhle kondenzátory se teoreticky nabíjejí na napětí Um a to je pro daný případ cca 42 V. Takže 42 x 2 = 84V a kondenzátor na 63V ti spolehlivě odejde. :?
Lanovec

#4 Příspěvek od Lanovec »

Díky za rady. Klidně můžu použít kondíky na 100 V. V jednom schématu jsem totiž viděl pro toto napětí kondíky na 250 V, Což mi přišlo nějak moc.
Zirafka

#5 Příspěvek od Zirafka »

Vaseks píše: kondenzátor na 63V ti spolehlivě odejde. :?

Pravda, zatracené maximální hodnoty, jak na to člověk nemyslí... :D

Každopádně těch 100V je minimum, jinak mi připadá používat do násobiče elektrolytické kondenzátory, jako docela divné řešení. Jaký proud z toho potřebuješ? Nebylo by lepší použít měnič?
Lanovec

#6 Příspěvek od Lanovec »

Potřebuju cca 20 mA pro 6 digitronů IN-12 a 2 doutnavky.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Lanovec píše:Ahoj. Potřebuju z cca 30 V stř. dostat kolem 200 V. Zrealizovat to chci kaskádovým násobičem, jen si nejsem jistý max napětím kondenzátorů. Tady http://www.kronjaeger.com/hv/hv/src/mul/ píšou, že stačí 2x Up ale chci mít jistotu abych si neudělal elektolytový ohňostroj, může mi to někdo zkušený potvrdit? :) Díky.

Nevymýšlej vymyšlené. V Amáru vyšel návod na diditronové hodiny s násobičem z 24V pro napájení těch výbojek

Kód: Vybrat vše

http://veverka.sh.cvut.cz/~sykora/prj/digihodiny/digihodiny.html

Jinak papírově:
AR A 8/2008 strana 12

Jinak jsem stavěl násobič na napětí řádově 5KV z 230V a kondenzátory byly na provozní napětí 630VDC (udává se někdy občas jako 250V~)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“