Průšvihy
Moderátor: Moderátoři
Měli jsme taky relativně novou učebnu, a mimo jiné s velkým stolem pro asi 12 lidí a tak jsme si hráli s hradlama apod. na kontaktních polích.
Každý měl svůj zdroj, tedy spíše jen krabičku se zdířkama, s 5V napájenýma někde z hlavního zdroje.
Jen náhodou se to občas povedlo někomu vyhodit, ale to už musely hořet ty propojovací drátky.
A tak nás napadlo, ža z pinzety kterou osazujeme, se při zkratu kouřit nebude.
Kamarád jí tam zabodl a šel honem na WC.
Nevím jestli byla ta pinzeta nějak špinavá, mastná nebo ji tam špatně vrazil ,ale dobrou půlminutu nam na polích poblikávaly LEDky a i z pinzety se trošku kouřilo.
Pak to vylítlo a profesor, hned hledal který nešika asi propojil drátek do zkratu.
Našel tu pinzetu, výtahl ji a popálil se.
Kamarád dostal poznámku a profesor nám pak prozradil že ten zdroj má dávat proud 40A.
Takže s tou pinzetou se možná dalo chvíli i pájet.
Nie celkom chápem autora otázky, čo touto otázkou sleduje. Mám dlhoročnú prax a samozrejme sa človek nevyhne občasným náhodným skratom, chybným zapojeniam a pod., ale to je život. Iná vec je nie bezpečné prevedenie a prevádzkovanie elektického zariadenia - tieto prípady patria na SOI alebo skúšobne.
A čo sa "schválností" na účet druhých týka, tie odsudzujem. Nik nedokáže predvídať, k čomu môže dôjsť.
Po svačině přišel, zapnul zdroj, připojil zesík, připojil k němu generátor, nastavil 1kHz, sondu osciloskopu na výstup a pokroutil regulátorem hlasitosti - sinusovka se poslušně zvyšovala a snižovala. Pak připojil náhradní zátěž a nestačil se divit - na obrazovce měl jen jakési několik set mV vysoké pahejlky, uřezané těsně nad nulovou linkou... Dlouho mu trvalo, než zjistil, co se mu s tím stalo...
Když totiž odešel doplnit kalorie (a nikotin) do kantýny, ruče jsme mu z DPS vyloupli z držáčků skleněné trubičkové pojistky F1A a nahradili je jinými, do kterých jsme předem místo pojistkového drátku zapájeli miniaturní 100R odpory...
A kutilmile - nelituju tě
Jednou jsme našemu nejstašímu kolegovi před důchodem ( bez brýlí moc na blízko neviděl) povytahovali pár vodičů ze skoro dodělaného roznaděče a na odizolované konce vodičů mu navlékli průhledné bužírky.
Až vyměnil polovinu svorkovnic, tak nám ho už bylo líto a poradili mu
no a největší šlupku jsem dostal asi tak před 5ti rokama, když jsem se u Color 416 držel jednou rukou šasí a druhou jsem se opřel o vývody ostřícího trimru na desce obrazovky... to jsem měl co dělat abych to rozdejchal (16kV z černobílé TV je proti tomu jen polechtání
"Na základě nařízení o řádném využívání pracovní doby a potřeby úspor elektrické energie rozhodl výkonný orgán Energorozvodných Závodů Jihlava o odpojení vašeho spotřebiče (TV přijímač) od veřejné elektrorozvodné sítě.
Podepsán ing Elektron dráteník v.r."
Odjeli jsme na víkend a následoval týden trápení na potítkách... Neměli jsme žádnou zpětnou vazbu, jen na prvním srazu jsme se zmínili bývalé třídní - smála se jak blázen, že prý z toho byl poprask po celém intru i škole, řemeslníci rodili ježky, protože nic nešlo - a pak ten lístek...
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A mělo ti to aspoň vyrazit jističkonosuke píše:to jsem nedávno spálil žárovku v noční lampičce své studovny-bastlírny a že náhrada nebyla k mání a ke všemu sobota navečír...tak co ? vyšrouboval jednu z osvětlení klece výtahu v paneláku. hotovo. závit E27 pasoval jenomže - blikla akorát raz ale pořádně ! a tma. pak jsem si přečetl : 24 V...v síti bylo nepochopitelných AC 230 V. jak zbytečně složité...