jak udělat stoupající napětí
Moderátor: Moderátoři
jak udělat stoupající napětí
Myslel jsem si na multivibrátor + čítač na jehož výstupy (např 4 bitový = 16 úrovní) bude odporová kaskáda, která bude řídit ten FET. Čítač načte 14 stavů (=12,3V) a poslední dva budou závislý na spínači. Hledám něco co nejjednoduššího, ale odpor+kondík mi nevyhovuje. Skoro už to vychází na procesor ?
Nevíte o něčem jednoduchym (buď ozkoušenym nebo s malým počtem součástek) ? Předem děkuji.
Pjotr
nabíjením C zdrojem proudu místo odporem získáš lineární průběh nabíjení
Ale kondík nabíjený zdrojem proudu by mohl být řešení.
Speciálně u autožárovky 12V/55W bych tepelný náraz snad ani neřešil, je to nízkovoltové masivní vlákno navíc otřesu vzdorné. Maximálně snad termistorem. Když už, tak bych se bál o halogenky na 230 V, které mají tenké choulostivé vlákno a navíc jsou nesympaticky drahé
jinak pro softstart žárovek napájených střídavým napětím existují jednoúčelové IO na principu fázového řízení, vygoogluj si "dimmer IC for halogen lamp":)
http://www.selectronic.fr/includes_sele ... LB0587.PDF
RC
Fotoodpor můžeš dát do série s tím časovacím odporem. Osvětlený se proti megaohmu neplatní.
má to pouzdro TO220 s 5ti nožičkami - najdi si např IPS521 existuje toho více typů . Je to ovládáné logickou úrovní , konstrukce je taková že spíná plus a kontroluje výstupní proud - a omezujejej ! Prakticky to znamená že 55W žárovku rožne asi tak za 2-3sekundy ! A to proto že za studena ji detekuje jako zkrat na výstupu ! Ale postupným testováním zátěže ji vlastně rozehřeje vlákno a po dosažení patřičného odporu ji připojí a rožne na plno ! děje se to docela fofrem asi tak na 2-3kHz takže ty impulzi jsou velmi kratičké ! A i detekční elektronika blokuje výstup u tohohle typu při 10A ! A u studené 55W žárovky to bude při zapnutí normálně tak 40A ! Takže toto zapnutí je šetrné ! Musím dodat že použití toho prvku jsem na dlouho dal k ledu mně zrovna tato fukce vadila ! Trápily mně relé které to připojují a dost trpí ,ale opožděné rozvísení se bodužel nikomu nelíbylo , tak proto ten nezájem.
PS: pokud to je do auta tak je to opravdu zbytečnost !Seveřané tento problém již dávno vyřešily a to tak že mají denní svícení povinne a na autech je solo sada která svítí se zapnutím klíčku ať chceš či ne ! A nikdo si neláme hlavu se žárovkami ! Pokud je to do projektoru tam to smysl má.