Varikap

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nxn

Varikap

#1 Příspěvek od nxn »

Zdravim neví někdo o nějakém varikapu který má závislost kapacity na napětí téměř lineární ?A ještě aby platilo.... za málo peněz hodně muziky..... :D
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
jasin

#2 Příspěvek od jasin »

Takový varikap neexistuje. Taky není k ničemu potřebný. Jedině by teoreticky byl dobrý varikap, který má takový průběh, aby kmitočet byl lineárně závislý na napětí. Ale to v dnešní digitální době není potřebné. S takovým varikapem by se nikdo nevyvíjel.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Jindra2

#3 Příspěvek od Jindra2 »

Pro zlepšení linearity se používají dva varikapy katodami k sobě.
Jindra
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#4 Příspěvek od Ivan_Ryger »

TO Jindra 2, to protitaktne zapojenie sa pouziva na znizenie intermodulacneho skreslenia, no funguje to na principe takom, ze jeden varikap je pri silnom signali polarizovany priepustne a druhy zaverne, v opacnej polvlne naopak, no nelinearizuje to kapacitnu zavislost.!!!
Inac taky varikap neexistuje a ani asi nebude, nakolko kapacita varikapu zavisi od sirky oblasti priestoroveho naboja a zvacsa sa jedna o hyperbolicku , resp. mocninovu zavislost.
Co*(1+(U/Ut))^(-n) kde n je materialova konstanta pre kazdy varikap ina
Ut je teplotne napatie a Co je kapacita pri nulovom prilozenom napati
Jindra2

#5 Příspěvek od Jindra2 »

Ivan_Ryger píše:TO Jindra 2, to protitaktne zapojenie sa pouziva na znizenie intermodulacneho skreslenia, no funguje to na principe takom, ze jeden varikap je pri silnom signali polarizovany priepustne a druhy zaverne, v opacnej polvlne naopak, no nelinearizuje to kapacitnu zavislost.!!!
Inac taky varikap neexistuje a ani asi nebude, nakolko kapacita varikapu zavisi od sirky oblasti priestoroveho naboja a zvacsa sa jedna o hyperbolicku , resp. mocninovu zavislost.
Co*(1+(U/Ut))^(-n) kde n je materialova konstanta pre kazdy varikap ina
Ut je teplotne napatie a Co je kapacita pri nulovom prilozenom napati

A intermodulační zkreslení vzniká na nelienaritě varikapu, takže jde o výsledek :D
Jindra
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od radekrd »

Téměř lineární závislosti výstupního kmitočtu oscilátoru na ladícím napětí lze dosáhnout s některými varikapy se superstrmým přechodem. Takové varikapy se vyrábějí, pro některé obvody (např. modulátory) potřebné jsou. Ale spíš pro účely v mikrovlnných pásmech (takže kapacity tak nejvýše jednotky pF).
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Jindra2 píše:A intermodulační zkreslení vzniká na nelienaritě varikapu, takže jde o výsledek :D
Jindra

mám ten dojem, že jeden píšete o nelinearitě C_U, druhý o nelinearitě U_I...
ale jinak dobrý.
nxn

#8 Příspěvek od nxn »

Já to potřebuji pro přelaďování oscilátoru pomocí pilového průběhu tak mi jde
o tu linearitu....
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Na to zapomeň. Já bych potřeboval, aby uzené rostlo na keři, a taky se to nedaří :D
nxn

#10 Příspěvek od nxn »

No tak nabídněte jak přelaďovat Colpittse v pásmu 80-110 MHz...
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Třeba nějakým ladícím prvkem.
nxn

#12 Příspěvek od nxn »

To je odpověď za všechny prachy jo tak si mam vzít ladící kondík sledovat napětí na pile a otáčet snim....ale teda nevim jak to budu dělat při čase v jednotkách ms ....to tu hřídel zapeču..... :lol: :lol: :lol:
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Kdybys tak nějak profláknul, co vlastně vymýšlíš za 3,14ovinu, že na ni dosud nikdo nevynašel vhodné součástky, tak už jsme mohli dávno uvažovat o řešení. Takhle zatím pořád hledáme, kde roste frňákovník.

A BTW, první rozmítače měly na rozmítání kmitočtu motůrek a kondík vrtící se furt dokola, a dokonce prý na jednom hřídeli s odporovým snímačem, který tahal přímo časovku oscilografu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jo na tohle se používaly selsyny - v jedné místnosti naftový rozmítací motor, v druhé kondík a generátor... A já si s tím pořád lámal hlavu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Cenzurováno :D . Abych tu fotku někde nenašel, to bylo úžasné, jak motůrek vrtěl kondíkem. Já měl v ruce nf generátor - sweeper, kde se podobně vrtěl speciální několikanásobný potenciometr. A co teprv phaser v Hammondových varhanách :D

http://electro-music.com/forum/phpbb-fi ... er_586.jpg
Odpovědět

Zpět na „Součástky“