Jednoduchý vysielač s BFP450

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
VF

Jednoduchý vysielač s BFP450

#1 Příspěvek od VF »

Nemá niekto prosím znáhodou návod alebo schému ( prípadne aj plošák :wink: ) v štýle bezdrôtoveho mikrofonu, ľudovo štenice, kde by bolo možné použiť smd tranzistor BFP450-4,5V-0,45W-24GHz-100/90mA
s využitím maxima dosiahnutelnej pracovnej frekvencie.

Celkom zaujimave by mohlo byť aj použitie doma ľahko zhotoviteľneho dutinoveho rezonátora ako rezonančneho obvodu.
Ak by predsa len niekto objavil vo svojom archíve takúto exoticku schemiíčku, bol by som mu nesmierne nesmierne vdačný :wink:
jasin

#2 Příspěvek od jasin »

Stavba i těch nejjednodušších zařízení v pásmu GHz vyžaduje už dost velké zkušenosti a znalosti. I kdyby se ti podařilo dát do provozu vysílač, tak ho nebudeš mít možnost přijímat. Přijimač je složitější.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
nxn

#3 Příspěvek od nxn »

Já jen zírám kolik lidí chce stavět vysílače,přijímače v řádech stovek MHz a co ještě lépe v Ghz....jen ten tišťák udělat to je skoro nemožný ...vybrat vhodný součástky (jen jakej je problém s odporama.....).....lidi držte se při zemi
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Co moduly na 864Mhz ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Čtěte pořádně, lépe 2x příspěvky, VF nechce dělat vysílače na GHz ani stovek MHz, on chce "štěnici" kterou bude nejspíš chytat na VKV rádio a tudíž nebude dělat ani přijímač. Ty parametry co uvádí má datashet od trandu!!
..to bude jen ňákej odpůrek
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jestli chce dutinovej rezonátor na 100Mhz, tak ten "mikrofon" bude roura až na zem :D

P.S. To BFP bych využil jako koncovej stupeň pro zmíněnej modul.
]
SIDTIM

#7 Příspěvek od SIDTIM »

Tak teď nevím, nebude nejlepší poradit dva kelímky od jogurtu a špagát???? (výhoda - minimalizace odposlechu)
..a co shoří, nezhnije..!
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od radekrd »

Ale mohl bys použít koaxiální rezonátor, pokud chceš vysokou stabilitu, to už na 100MHz takový problém není. Jen k němu nesmíš přímo připojit anténu (jinak je vysoký činitel jakosti hrubě degradován), ale přes oddělovací stupeň. Na tak primitivní věc schéma není třeba, jde použít každé zapojení s jednoduchou cívkou (na netu jich je spousta).
jasin

#9 Příspěvek od jasin »

Používat mikrovlnný tranzistor na metrová pásma je hloupost. Tam ho neukrotí.
On píše, že chce

Kód: Vybrat vše

využitím maxima dosiahnutelnej pracovnej frekvencie
jezdit na mikrovlnách. A to nedokáže ani náhodou.
mi-ro přečti si to kloudně nejdřív sám. :thanks:
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Problém mi připadá dost zmatečný. Štěnice je hodnotná malými rozměry, nenáročností na napájení, účinným dosahem a nesměrovým vyzařováním. S tím nejde navrhovaná co nejvyšší frekvence a použití dutinových rezonátorů moc dohromady. Použití vysokých frekvencí přináší ostře směrové šíření s maximy a minimy, na nižších frekvencích zase budeš potřebovat rozměry velikosti plechovky okurek pro provozovny veřejného stravování. No a dutinový rezonátor sám o sobě nevyzařuje, za ním následuje buď vlnovod k anténě nebo výstup rezonátoru navázaný na parabolu nebo anténu typu horn. To mi moc štěnicově nepřipadá :roll:
Z hlediska účinnosti je tuším nutné použití vysoce kvalitních materiálů, teflon, stříbřená měď, keramika...
Vf díly v mobilech se ani zdaleka neblíží 24GHz, ale amatérsky je napodobovat bych tedy nechtěl ani náhodou.
lambda

#11 Příspěvek od lambda »

radekrd píše:Ale mohl bys použít koaxiální rezonátor, pokud chceš vysokou stabilitu, to už na 100MHz takový problém není. Jen k němu nesmíš přímo připojit anténu (jinak je vysoký činitel jakosti hrubě degradován), ale přes oddělovací stupeň. Na tak primitivní věc schéma není třeba, jde použít každé zapojení s jednoduchou cívkou (na netu jich je spousta).

Najskôr si myslel na niečo taketo
:arrow: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=17116
s tým už problém bude, kedže lamda/4 pre jednotky gigahertzov činí jednotky mm :wink: takže bez dutinového to bude problém.
Ale ako experiment, s tým, že sa to vôbec rozkmitá, s minimom súčiastok nie je na zahodenie :wink:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já tady nějaký podklady mám, ovšem důkladně uklizený. Do 10GHz se dá vystačit i bez dutin, nakonec líp se dělá oscilátor na 1Ghz než na 100Mhz :)
]
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Chlapci, oscilátor sám o sobě není štěnice, jako plynový hořák sám o sobě není ústřední topení.
Ještě zbývá modulátor, napájení, anténa, mikrofon vč. kompresoru atd...
Stabilní oscilátor s FM na GHz vidím jako trochu obtížnější záležitost než totéž na 100 MHz. Štěnice s rozumným dosahem, s napájením 3V/10 mW na 100 MHz je jedna věc, udělat totéž na mikrovlnách bude horší a podstatně horší bude i zaručený příjem. Síla pole bezdrátového mikrofonu na GHz v případě pohybu objektu bude nevyzpytatelná a nespolehlivá.
Sólo oscilátor a zároveň koncový stupeň a ještě varikapem modulovaný bude ujíždět o desítky MHz... bude to chtít hodně dobrý přijímač :twisted:
kmitám teda som

#14 Příspěvek od kmitám teda som »

Ten kto videl film nepriatel štátu, tak vie, že tajný túto technologiu majú :wink: Len škoda, že nie su ku nám bežným smrtelníkom taký zdielny.
Ono bez podrobného plošáku to pôjde zťažka a málokto je tak dobre vybavený prístrojmi pre VF aby zistil, prečo sa to nechce rozkmitať - z toho by nejedneho porazilo :twisted:
Týmto však nevravím, že zázraky sa nedejú a niekomu sa to podarí zprevádzkovať,
dostane pochvalu pre nastúpenou bastlirnou 8-)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

Crifodo píše:Sólo oscilátor a zároveň koncový stupeň a ještě varikapem modulovaný bude ujíždět o desítky MHz... bude to chtít hodně dobrý přijímač :twisted:

Néní to tak zlý :)

Solidně navrženej oscilátor na 1.5Ghz má stabilitu kolem 1Mhz v rozsahu desítek stupňů, to pomocí AFC na přijímači "dotáhneš". Navíc ty tranzistory tam kmitají samy, skoro ani nepotřebují externí součástky.
]
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“