TESLA NC450-mechanický problém...

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
feketek

TESLA NC450-mechanický problém...

#1 Příspěvek od feketek »

Zdravím v šechny,už jsem tady dlouho nepsal,dříve jsem měl problémy s brumem,které jsem vyřešil,ale teď mám stálý a asi neřešitelný problém s točící se částí gramofonu. Když jsem koupil NC 450 talíř vibroval "nahorudolu" asi o milimetr,po dlouhé době jsem sehnal komplet nový podtalíř s Litovle,který jsem si uzpůsobil(byl z jiného typu gramofonu),ale problém neustal,pak jsem levmě sehnal další stejný gramofon s krásným jako novým podtalířem-ale to samé,nic se nezměnilo,pořád to plavalo nahorudolu o ten milimetr a tím pádem praskání při každém otočení desky.Nakonec jsem si nechal v Litovli vyrobit nový talíř,posadil jsem jej na gramofon-a to samé...tak už opravdu nevím,vážně uvažuji o tom,že to asi vše prodám a koupím něco jiného.Měl by někdo z vás tip na někoho,kdo by si s tím věděl rady,nebo máte někdo tip na nějaký jiný starší gramofon tak kolem 5tis,s kterým bych byl konečně spokojený? Díky všem za info...
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

já jsem koupil na inzerát téměř nepoužívaný NC470 a jede jak víno - majitel ho nepoužíval, jelikož nevěděl co s tím dělat bez předzesu :-)
ale tady jde jen o šťestí nebo o kontrole před zakoupením...
feketek

#3 Příspěvek od feketek »

No jo,ale jestli jsi si všiml,koupil jsem ty gramce už dva a zkombinoval jsem všechny možnosti a je to pořád stejné,tak nevím jestli jsem pořídil dva gramce,které mají stejnou chybu,nebo dělám něco já špatně...
Cust

#4 Příspěvek od Cust »

myslim, že NC450 měli problém s talířema - špatná technologie výroby - zkus použít tlačítko hledat, určitě se dozvíš víc...
feketek

#5 Příspěvek od feketek »

Jj,to vím taky-právě proto jsem si nechal vyrobit talíř fungl nový minulý měsíc...
DKL

#6 Příspěvek od DKL »

To vertikální házení (jestli jsem to správně pochopil) o jeden milimetr nemůže působit žádné problémy. Skoro každá deska sama o sobě hází víc. Pokud máš raménko rovnoběžně s deskou (je nastavena správná výška raménka), správnou svislou sílu na hrot, vykorigovanou dostředivou sílu a dobrý hrot tak se tak malé házení nijak neprojeví. A praskáním už vůbec ne, to je pro mechanický záznam typické. Napiš alespoň jakou máš přenosku a zda je nová či používaná.
feketek

#7 Příspěvek od feketek »

Mám fungl novou VM2102 a vše seřízeno přesně podle návodu,to házení je spíš jako "shoupnutí" o ten milimetr dolu,takže většina desek mi v tom místě kdy to poskočí lupe,ložiska mám dvě,podtalíře taky a talíře taktéž,vše jsem prokombinoval,ale je to pořád stejné,jen nevím,jestli se to ložisko nemusí přesně centrovat,když se šroubuje zespod na to plechové šasi (u obou gramofonů byla původně na jednom ze tří šroubů,na které se to šroubuje podložka)a ani nevím,jak bych to změřil,aby bylo absolutně rovně...
DKL

#8 Příspěvek od DKL »

Takže, jestli to chápu správně - talíř se převáží v rámci vůle v ložisku? Jednou jsem se s něčím podobným setkal u nějaké kombinace NZC, tam gramofon vycházel z typu HC13 - měl jen větší talíř a magnetodynamickou vložku. Bylo opotřebené ložisko v talíři a díky absenci antiskatingu docházelo na okraji LP při každé otáčce k přeskokům dopředu. Vyřešila to výměna ložiska. Myslím že u NC450 bude ložislo lepší, ale vyzkoušej vůli, myslím že by neměla být okem postřehnutelná.
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

No počkat, to se podtalíř v tom ložisku viklá ?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pajosek2 »

Nemusí to být v ložisku.Nevyklá se Ti to náhodou v uchycení toho trnu ,na který nasazuješ talíř?Nemůžu si uvědomit jak je to tady řešeno,ale předpokládám,že ze šasi trčí trn přichycený maticí a na něj se nasatí talíř s ložiskama.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
feketek

#11 Příspěvek od feketek »

No právě že neviklá,ale teď jsem na to pořádně mrknul a zjistil jsem,že oba dva ty podtalíře,když je vsadím do toho ložiska(ložisko je vlastně konická díra a podtalíř má vespod přesný protikus vložený dovnitř toho ložiska) tam sedí pevně,ale při točení kolísají nahorudolů,skoro to ani není vidět,ale když se na ně položí velký talíř,tak to dělá ten milimetr...Asi budu muset někde nechat ty podtalíře srovnat,no ale dělají to oba stejně i když vyměním ložisko...
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

V šasi je na 3 šroubech taková šachtice, na dně má kuličku a do ní na tu kuličku je zastrčená hřídel. Ta by měla být pevně zalisovaná do subtalíře. Subtalíř je zároveň velká řemenice - a otáčí se hlavně na té kuličce. To, co píšeš, mi připadá jako "vyšmajdané" ložisko nebo spíš hřídel - v určitém místě je zboku vymačkaná a tah řemínku ji posune.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
nosferatic

#13 Příspěvek od nosferatic »

no,jestli se s tim druhym nechces sr*t,tak bych ho za rozumnej peniz koupil.kdyztak se ozvi na blether@centrum.cz
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“