žiaruvzdorná panvička z wolfrámových elektrod TIG

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tavič

žiaruvzdorná panvička z wolfrámových elektrod TIG

#1 Příspěvek od tavič »

Potrebujem ich pri pokusoch z horizontálnym zonálnym pretavovaním oxidov za použitia indukčnej pece ( pracovná teplota max. 2000 až 2500 °C )
Predstavujem si, že spojím cca. 14 kusov týchto elektrod ( červené označenie ) do polkruhu s priemerom 1,5 cm.
Otázka je, ako ich spojiť, zvariť rovnomerne po celej dlžke.
TIG agregát nemám a myslím, že v ochranej atmosfére sa elektordy ani neodtavujú, zatial čo pri pokuse s oblúkovou zváračkou sa wolfrám ako tak odtavoval.
Našlo by sa nejaké elegantné, jedenoduché riešenie ( bodový zvar ... )
Ďakujem
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Nepouziva se na takovyto veci spis grafit?
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

s bodovačkou by to šlo, ale udělat to rovnoměrně?
proč jsi nekoupíš tenký wolframový nebo tantalový plech - jen ho mírně prolisuješ - ne mnoho nebo to prdne - prostě jen tak na pokřivení povrchu do miskového tvaru...
Cust

#4 Příspěvek od Cust »

kdyby jsi potřeboval grafit tak se stav, naložím ti náklaďák :-)
mety

#5 Příspěvek od mety »

Nezahravaj z tými elektrodami!!!
Obsahuju thorium,ktore je pre človeka nebezpečne.
Tak isto zapalenie obluku bez ochrannej atmosfery (argon) spôsobi okysličenie elektrody (poškodi sa elektroda) a vzniknu oxidy wolframu (biely dym) , ktore su prudko jedovate!!!!!
tavič

#6 Příspěvek od tavič »

forbidden píše:Nepouziva se na takovyto veci spis grafit?

Skúšal som grafit, ale ten dosť špiní, totálne znečistí vzorku
tavič

#7 Příspěvek od tavič »

mety píše:Nezahravaj z tými elektrodami!!!
Obsahuju thorium,ktore je pre človeka nebezpečne.
Tak isto zapalenie obluku bez ochrannej atmosfery (argon) spôsobi okysličenie elektrody (poškodi sa elektroda) a vzniknu oxidy wolframu (biely dym) , ktore su prudko jedovate!!!!!

Pravda je, če pri obluku vznikol akýsi biely závoj, záclona, ktorá poletovala miestnosťou. Preblesklo mi hlavou, či to po vdýchnutí nebude nebezpečné podobne ako azbest. :?

Mimochodom panvičku aj cievku chcem umiestniť do komory, v ktorej najprv vytvorím vákuum a následne do komory napumpujem inertný plyn, dusík. Vyvolám pretlak, čím sa zvýší teplota vyru a zmenší sa pravdepodobnosť vzniku bubliniek, kedže niektore oxidy majú teplotu tavenia a teplotu varu relativne blízko.
tavič

#8 Příspěvek od tavič »

Našiel som stránku, kde je popis, akú prímes ktoré elektrody obsahujú - wrátane čistého wolfrámu.
:arrow: http://www.inkosas.cz/templates/wmo.php
Nepodarilo sa mi však vyhladať stránku, kde by ponúkali wolfram vo forme plechu.
tavič

#9 Příspěvek od tavič »

Vidím, že máš prehľad.
Vedel by si mi ešte poradiť niečo ku tejto konštrukcii
:arrow: http://danyk.wz.cz/induk2.html
Na obmedzenie prúdu sa tu odporúča použiť akýsi varistor, alebo 1000 wľatovú žiarovku 8O ( ak teda autor nemal na mysli 10 kusov 1000 watoviek )
Nebolo by jednoduchšie použiť vyradenú topnú špirálu. :?:
Ešte mi zostáva zistiť, kde zohnať kostru na použitú tlmivku :?
pec

#10 Příspěvek od pec »

Ak by mal niekto v prstoch a v dlani, malé kovové ulomky po jednom nevydarenom experimente, na akú vzdialenosť sa môže s rukou priblížiť ku tejto cievke, bez toho aby utrpel vnútorne popáleniny.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

Nejvetsi intenzita pole je uvnitr civky, u tohoto konkretniho zapojeni bych jako bezpecnou vzdalenost videl par centimetru, stejne se ta civka samotna zahriva prochazejicim proudem, tak bude palit i sama o sobe. Nepriblizoval bych se moc ani rukou bez srapnelu.
Marie Fůrie

#12 Příspěvek od Marie Fůrie »

Ruka se zlatým prstýnkem, strčená do blízkosti vodičů mezi cívkou a kondíkem = otisk prstýnku na ruce. Cívka je samozřejmě lepší z trubičky, chlazená vodou.
pec

#13 Příspěvek od pec »

ďakujem :wink:
korund.

#14 Příspěvek od korund. »

Sám pomýšlam ako si vyrobiť zopár šperkových odliatkov rubinu alebo zafíru.
Celkom amatersky aschodná sa zdá byť zonálna rekryštalizácia ( výroba polovodičového germania ) kedy kovová žiaruvzdorná panvička prechádza horizontálne cez indukčnú cievku.
Je v nej nasypaný polykryštalický material, ktorý sa pri chladnutí orientuje na začiatok vložený monokryštál

:idea: prí rýchlej obliadke jedneho hoby obchodu, som narazil na takýto polykryštalický material BRUSNY KOTÚČ najrôznejších farieb od bielej, cez ružovú a najnovšie aj v krásnom odtieni modrej.
Ako som sa dozvedel niečo je korund a niečo zase karborundum, teda kremík.
S tých číselnopísmených kodov som trochu vedľa
:arrow: biely 22A46K6VL
:arrow: biely22A120K6VL
:arrow: biely22A60K9/3V
:arrow: ružový 40A86K6VL
:arrow: modrošedý BM20L7F
krásny odtieň modrej
:arrow: 3SA60J6VL
ak som predavačovy správne rozumel, biele a ružový by mal byť prírodný korund, zatiaľ čo modrý má byť umelý korund :?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“