Jak měřit L a C?
Moderátor: Moderátoři
- můstek (jiný pro malé a velké kapacity, jiný je vhodný pro indukčnosti)
- rezonanční (oscilátor se známou indukčností, neznámou kapacitou z toho uděláš rezonanční obvod, změříš kmitočet, na kterém to kmitá a kapacitu spočítáš , zrovna tak to jde obráceně)
- metoda měření napětí a proudu (kdysi se jim říkalo AVAL a AMONT a říká se jim tak dosud) při konstantním kmitočtu
- metoda měření fázového posuvu RC nebo LR článku
- balistická metoda (integrace plochy průběhu nabíjecího, vybíjecího či magnetizačního proudu při konstantním napětí nebo měření napětí při konstantním proudu, a zaznamenání maxima) lidi, pamatujete balistický galvanoměr se zrcátkem? To byla věc...
...ono by se těch metod našlo víc, ale všechny více či méně vycházejí z výše uvedených principů, přičemž žádný z nich není univerzální.
A přidávám se k ostatním: napřed si ujasni, co jako chceš, jakou cestu k výsledku zvolíš, jakou přesnost požaduješ (abys neměl něco, jak o tom píše Sendyx - přesné měřidlo nepřesných výsledků - a vůbec)
A co se divíš, že můžeš mazat jen své příspěvky? Jsi snad tady moderatizátor?
mereni_v_elektrotchnice.pdf strana 157 a dál.
http://www.rcl-meter.strobbe.eu/
Tvoří ho jen šňůry, dva odpory a dva kondenzátory a PC. Co umí :
Capacitance :
range : 5 pF to 5 µF (non polarized)
accuracy : 5 % or 1 pF
Inductance
range : 5 µH to 50 mH
accuracy : 10 % or 1 µH
Resistance
range : 5 Ohm to 50 MOhm
accuracy : 5 % or 1 Ohm (10 % above 10 MOhm)
- Přílohy
-
RLC.gif- (4.6 KiB) Staženo 236 x
Nejdříve se Sendyxi seznam pořádně s principem, nebo to vyzkoušej a potom teprve kritizuj.
Pro účely tazatele to může stačit a je na něm, aby si to nakalibroval a ověřil.
Mimochodem 22pF s vekým ESR neexistuje. Jedině by ho musel někdo tak chtít dělat už ve výrobě
PIC LC metr bych za příklad nedával, většinou je nepovedený a má zcela blbou měřící metodu. Čest výjimce, Luboš I. má rozpracován LC metr, který funguje mnohem líp (prý nevydržel mé pyskování a něco si nastudoval
Kde vidíš popis programu ? Máš algoritmus ? Měřící kmitočty ? Způsob výpočtu ? Já to nikde nevidím...
http://www.rcl-meter.strobbe.eu/readmore.html
Já na té stránce nevidím dostatek informací...
tohle je jak z reklamy na zubní pastu, ne technický popis :
"These problems were solved by taking the Fourier Transforms of Ur and Ux and use these to calculate the voltage ratio and phase shift. After using some tricks and a lot of calculations ...."
Software a šikovný algoritmus měnící kmitočet atd. může ledacos vylepšit a může to fungovat líp než laciný RLC metr. Něco takového taky umí jeden soft na akustická měření, co mám, akorát jsem to nikdy nezkoušel, nebyl důvod.