Velikost Ig1
Moderátor: Moderátoři
Velikost Ig1
-
rip
A to zejména z těchto důvodů:
1. Proud kolísá s časem - měl by se sledovat delší dobu.
2. U kvalitních elektronek např. do předzesilovačů je proud malý a blbě se měří.
3. Nové lampy - jde těžko srovnávat, proud záleží na délce a způsobu zahoření.
Nové elekronky představují problém. Správně by se elektronka měla (nejlépe u výrobců, ti ale nemají čas) aspoň 24 hod. nechat zahořet. V průběhu těch 24 hod. dojde k aktivaci katody a getr absorbuje zbytky plynu. Určitá změna vlastností elektronky podle zkušeností pokračuje ještě tak týden. Následně je dobré ekektronku asi měsíc zapínat a vypínat = zahřívání/ochlazování. To přispívá k uvolnění tenze vzniklé při montáži.
Zhruba po pěti týdnech tedy máme elektronku zhruba stabilizovanou a můžeme přistoupit k měření parametrů. Při použití dobrých MP získáme vcelku reprezentativní výsledky a je vymalováno.
Čirou náhodou, nemá někdo šajn, kde byl článek od nějakého chlapa z Tesla (Rožnov, VUST..) cosi jako "Mřížkové svody skleněných přijímacích elektronek" a "Fluktuace mřížkových proudů" (to druhé bylo z ruštiny, tuším). Nějaká stará ST, nebo Elektrotechnický Obzor, nějaký sborník ?
Jestli je to hovadina, tak mi nenadávejte...
Sendyx píše:Nápad je to dobrý. Člověče, zmenši ten odpor tuším na 1M a vynalezl jsi to, co je v BM215A
No v tom velkém odporu já právě vidím to kouzlo - při 1M a proudu 10 nA to bude změna jen 10mV, to se blbě z převodní charakteristiky odečte, ale při 22M to už bude 220mV, tam se ta delta Ia už dá odečíst.
breta1 píše:Sendyx píše:Nápad je to dobrý. Člověče, zmenši ten odpor tuším na 1M a vynalezl jsi to, co je v BM215A
No v tom velkém odporu já právě vidím to kouzlo - při 1M a proudu 10 nA to bude změna jen 10mV, to se blbě z převodní charakteristiky odečte, ale při 22M to už bude 220mV, tam se ta delta Ia už dá odečíst.
Tak malý odpor v BM215 je asi proto, že jde o vyloučení elektronek s vyloženě špatným vaakuem kdy i odpor 1M už způsobí dostatečnou změnu předpětí.
Jinak nápad s odporem špatný není, ale já chci udělat cosi více, než jen "moje BM215". Bude tam několik plynule nastavitelných zdrojů, nezávislé měření napětí a proudu, aby se daly jednoduše sejmout charakteristiky. A tak už bych raději ten Ig1 měřil přímo.
Jak budete řešit žhavení? Je potřeba umět asi tak 0-60V a 0-4A, i když samozřejmě ne současně. Po několika odpálených spínacích stabilizátorech LM2576HVT-ADJ á 116 Kč jsem zbastlil spínací stabilizátor proudu s 555, CA311 a KUN21 - mám jich pytlík. Zdá se mi to odolnější při zkratech - ještě nic neodešlo.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
mtajovsky píše:Po několika odpálených spínacích stabilizátorech LM2576HVT-ADJ á 116 Kč jsem zbastlil spínací stabilizátor proudu s 555, CA311 a KUN21 - mám jich pytlík.
Sorry za OT - ta 2576 je pěkná svině, stačí blbě blokovat vstup napájení a odejde i do pidizátěže. Tohle bych od takovýho švábu nečekal.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Sendyx píše:Taková sranda to nebude, chci mít pro jeden typ měření i střídavé žhavení. Zatím inteligentní spínáky 36V 30A a doufám, že půjdou zregulovat, nebo se podaří koupit třeba XHR33-33.
To máš takovou potřebu měření a produktivity ?
Ale ne, v podstatě to nepotřebuju. Sbírám sem tam nějaké elektronkové měřáky, tak abych mohl ty elky kontrolovat. Dělám to pro zábavu a když už, tak aby to alespoň nějak slušně ukázalo vlastnosti elektronky a bylo to hezké na pohled zvenčí i zevnitř. Mám rád solidní věci. Na profi automat samozřejmě nepomýšlím.
Stejně jako ostatní zbytečnosti. Třeba teď dokončuji střídavý zdroj s regulákem - jsem zvědav, kolikrát to použiju, ale pokud se věc povede, je to radost, ne?