Nabídka starých rádií

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Jenys »

pajosek2 píše:Zbytečné to není,musí tam být jistota aby nevznikl požár.

Myslíš jako na Výstavišti :?: :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Jenys »

Zdravím všechny příznivce a sběratele starých rádií. Tak už mám více méně hotovou restauraci svého Radia Havel Zlatá Legie a album o něm je na http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000513
Nakreslil jsem podle toho svého přijímače i schéma, nemaje nic jiného k dispozici a jen jsem se díval na podobná rádia, abych si jen ověřil, že je to tak možné. Musel jsem opravit reproduktorovou membránu, pomocí ubrousku, jen jedné vrstvy a lepidla Herkules na lepení Puzzle, to jde dost dobře upravit do tvaru membrány a potom pomocí olejových barev na malování obrazů, jsem tomu dal ten správný odstín. Tato barva není tvrdá, je dobře elastická. Vyměnil jsem slídu na stupnici za sklo, které tam má být správně a dal jsem novou průhlednou slídu na mapu v horním víku. Další co bylo potřeba udělat byla oprava dvou elytů, jeden hliníkový, válcový s maticí na šasí, do vnitř jsem umístil nový radiální se správnou kapacitou a na správní napětí. Další elyt byl válcový, zalitý asfaltem a po uvolnění vnitřku, jsem dovnitř dal dva v sérii pro větší napětí a dosažení správné kapacity a znovu zalil asfaltem. Igelitové dráty jsem nahradil opředenými. Musel jsem vyčitit a znovu nabarvit šásko a vyčistit všechny součástky. Pro tuto činost bylo nutné vše ze zhora na šasí odmontovat. Bebýnku jsem lehce poopravil a odstranil lak, který jsem tam kdysi nastříkal, obrousil ji a potom nabarvil řídkou fermeží a hned dostala zase tu správnou barvu. Velikou radost mi udělalo po zapnutí uslyšet první zvuky z naladěné stanice. Je to přímozesilující dvoulampovka, tří vlnová a hraje myslím na svou konstrukci a stáří pěkně. Jsem s tím velmi spokojen.
Pro ukázku sem dám pár fotek, na zbytek se podívejte na výše uvedenou adresu. Jen tak ještě sehnat více informací o tomto rádiu, ale kde a jak? Zatím se mi nedaří,ale nevzdávám to :wink:
Přílohy
P1030039.JPG
Takto to vypadá po rekonstrukci.
(40.32 KiB) Staženo 224 x
P1030036.JPG
(62.29 KiB) Staženo 257 x
P1030029.JPG
(67.72 KiB) Staženo 257 x
P1020056.JPG
Takto to vypadalo před rekonstrukcí
(95.64 KiB) Staženo 243 x
P1020051.JPG
Takto to vypadalo před rekonstrukcí
(67.91 KiB) Staženo 252 x
Naposledy upravil(a) Jenys dne 29 říj 2008, 18:53, celkem upraveno 1 x.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od stepa »

Supeeer. Mas to pekny. Pochvala.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Jenys »

stepa píše:Supeeer. Mas to pekny. Pochvala.

Jé ahoj stepo, děkuji, také se mi to líbí a hlavně že to hraje, to je super :lol:
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Lukas-Peca »

Pěkný. Já bych jako třešničku na dortu ještě otočil ten malý elektrolyt, aby nebyla na první pohled viditelná ta Tesla. :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Jenys »

Lukas-Peca píše:Pěkný. Já bych jako třešničku na dortu ještě otočil ten malý elektrolyt, aby nebyla na první pohled viditelná ta Tesla. :wink:

Hm, to je pravda, já to tak udělal k vůli tomu vývodu dole, v této poloze byl lépe přístupný, ale zkusím to otočit. Děkuji za připomínku :wink: :D
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od pajosek2 »

Máš ode mne gratulaci.Já se nyní po chvilkách snažím dodělat ten Philips 470.Až to bude,dám fotky do příslušného vlákna,ale nasadil jsi mi laťku dost vysoko.Snad taky budu mít taky úspěch.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Jenys »

pajosek2 píše:Máš ode mne gratulaci.Já se nyní po chvilkách snažím dodělat ten Philips 470.Až to bude,dám fotky do příslušného vlákna,ale nasadil jsi mi laťku dost vysoko.Snad taky budu mít taky úspěch.

Ahoj Pajosku 2, děkuji za slova gratulace, hezky se to poslouchá, člověka to potěší. Jo já věřím, že se ti to povede a také to bude krásné.

Máš ještě nějaké ty rádia jak jsi nabízel? Nějak jsem k tomu přičichl a mám sto chutí si něco od tebe vzít. nemáš nějaké lepší fotky na výběr z těchto rádií co jsi nabízel? Děkuji předem. Jo jen se zeptám, nevím jestli se nepletu, tobě jsem posílal ty kryty na páječku? Jestlipak pokud jsi to ty, slouží ke tvé spokojenosti?
Killroy
Moderátor

#39 Příspěvek od Killroy »

Jenys: moc pěkná práce. Proč jsi tam ale nenechal ten původní knoflík vyp/vln.rozsahů a je tam místo něj to přepínadlo?

Killroy
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Jenys »

Ten středový nemá být kulatý, on musí ukazovat polohy. Tenhle je tam zatím, než seženu něco lepšího. Z boku má být také nějaký jiný než kulatý,aspoň podle toho popisu, který knoflík je na co a ten středový je páčkový, nebo jak se tomu říká. Ten středový jsem tam kdysi z nouze dal já a ten boční tam nebyl vůbec. Ten co tam je teď na boku, je jen kamufláž, tam musím nějak vymyslet jak nastavit tu hřídelku, nějak šikovně a sehnat podobný knoflík jako je uprostřed. Jinak k tomu nemám žádnou dokumentaci a schéma jsem si musel namalovat sám podle toho rádia. :wink:
Přílohy
Návod Havel.jpg
(21.06 KiB) Staženo 218 x
pajosek dva

#41 Příspěvek od pajosek dva »

Jenys píše:
pajosek2 píše:Máš ode mne gratulaci.Já se nyní po chvilkách snažím dodělat ten Philips 470.Až to bude,dám fotky do příslušného vlákna,ale nasadil jsi mi laťku dost vysoko.Snad taky budu mít taky úspěch.

Ahoj Pajosku 2, děkuji za slova gratulace, hezky se to poslouchá, člověka to potěší. Jo já věřím, že se ti to povede a také to bude krásné.

Máš ještě nějaké ty rádia jak jsi nabízel? Nějak jsem k tomu přičichl a mám sto chutí si něco od tebe vzít. nemáš nějaké lepší fotky na výběr z těchto rádií co jsi nabízel? Děkuji předem. Jo jen se zeptám, nevím jestli se nepletu, tobě jsem posílal ty kryty na páječku? Jestlipak pokud jsi to ty, slouží ke tvé spokojenosti?
Tak ty rádia,co jsem nabízel už jsou všechny prodány. Kámoš teď nabízí podobnou sestavu,ale z Prahy je to daleko a on poštou nechce.
S tím krytem na páječku ses nespletl,funguje dobře.Moc mi to pomohlo,protože tento typ páječky je výborný.Skvěle padne do ruky.
Pokud bych narazil na nějaké rádio,které bych nechtěl,tak mám s Tebou počítat? Pokud ano,tak mi to asi budeš muset občas připomenout.
Měj se a pokračuj i nadále v tak úspěšné práci.
jardx
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jardx »

Zdravím na aukru je na prodej,také pěknej kousek
http://www.aukro.cz/item466717711_radio_havel.html
a jestli chceš nějaké rádio na restaurování tak:
http://www.aukro.cz/item470235045_titan_atlas.html
toto rádio je super,škoda že je tak zničené a neúplné.To se opravdu při ladění rozsvěcovaly body na mapě podle stanice která byla naladěná?
Killroy
Moderátor

#43 Příspěvek od Killroy »

Jenys mimo jiné píše:Ten středový nemá být kulatý, on musí ukazovat polohy. Tenhle je tam zatím, než seženu něco lepšího..

Aha, myslel jsem že je původní a docela by se mi to líbilo. Páčku budeš muset asi vyrobit..

Killroy
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Jenys »

pajosek dva píše:

Tak ty rádia,co jsem nabízel už jsou všechny prodány. Kámoš teď nabízí podobnou sestavu,ale z Prahy je to daleko a on poštou nechce.
S tím krytem na páječku ses nespletl,funguje dobře.Moc mi to pomohlo,protože tento typ páječky je výborný.Skvěle padne do ruky.
Pokud bych narazil na nějaké rádio,které bych nechtěl,tak mám s Tebou počítat? Pokud ano,tak mi to asi budeš muset občas připomenout.
Měj se a pokračuj i nadále v tak úspěšné práci.[/quote]

Jenys píše:

Hm, tak to nevadí, ale pokud bude něco zajímavého, tak na mě prosím pamatuj. Já mám doma ten Kongres a pak Mikrofonu Kosmofon. Jinak nějaké malé a stolní, něco z tranzistorových třeba Zuzanu, Dolly, Doris, nějaké Panasonici a Philips, Transilvánii, Jaltu, a tak. Také jedno, které jsem dělal ještě na vojně v roce 1975 ve dřevěné skříňce, tranzistorové. :wink: :lol:
Naposledy upravil(a) Jenys dne 30 říj 2008, 11:37, celkem upraveno 1 x.
Killroy
Moderátor

#45 Příspěvek od Killroy »

jardx mimo jiné píše:To se opravdu při ladění rozsvěcovaly body na mapě podle stanice která byla naladěná?

Ano, dělal to Telefunken a i jiní výrobci.

Killroy
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“