Z čeho udělat pulzní neon?!
Moderátor: Moderátoři
Z čeho udělat pulzní neon?!
předem děkuji za rady...
forbidden píše:Presne tak, je to jedna ze zakladnich funkci tranzistoru. Malym proudem z vystupu AKO budes spinat vetsi proud tekouci tema LEDkama.
Hele a nemohl bys mě poradit jakej ten trandík??? aspon jaký hodnoty?chci na to napíchnout kolem 20 vysokosvítivých diod paralerně zapojených... napětí by mělo stačit nějak 2.8 V ne? díky přee jenom se radši ptám než abych to pak zničil.
jej díkec a ted to vlastně můžu s těma 12 V dát i pod automi-ro píše:Paralelně se svítivý diody až na vyjímky nedají zapojovat. Pouze do série, pokud to jsou bílý nebo modrý a je to na 12V tak max. tři a odpor 120 Ohm a takových větví si udělěj kolik chceš.
- Artaban001
Ono by to bylo lepší, kdybych Ti sem hodil opravenou malůvku, ale hodnoty součástek by jsi musel dopočítat sám
Artaban001 píše:Mozna ses sekl pri kresleni ale to Ti fungovat asi nebude, T1 a T2 pouzij NPN a emitory dej na minus - mas je opacne a jeste PNP. T3 já osobně bych pouzil PNP a to tak, ze jeho baze by pres odpor vedla na kolektor T2 (ktery musí být "nahoře, stejně jako T1) a emitor na + (jde o PNP). Kolektor T3 proti mínusu můžeš dát co chceš (je to omezeny jen tím, co snese ten koncovy trand T3)..
ježiš díky toho sem si nevšim že sem dal obráceně a ještě k tomu sem tam dal PNP já to delal z hlavi a nejak sem si nevzpomel jestli pnp a nebo NPN