ATmega16 - Ampérmetr

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Ragnol »

čalfa píše:
Ragnol píše:Jakej je rozdíl mezi napájením ze zdroje a z baterie ? Vždyť oboje funguje naprosto stejně.

kedze tam chce pouzit OZ co potrebuje symetrcke napajanie +-10V tak tych baterii tam bude celkom dost,,,,

on se bavil o tom , že je tam velká ztráta napětí a není to vhodný bo používá baterky ... O oz se něja nezmiňoval. Mě jde o to jakej je rozdíl pokud bude ze zdroje při 7A na měřícím odpore úbytek 0,28V a při bateriích se stejným odebíraným proudem též 0,28V. Jakej je v tom rozdíl ?
AA

#32 Příspěvek od AA »

Kde by se dal takový hallův senzor sehnat? Stačí odkaz.

Např. z motorů PC ventilátorů nebo disketových jednotek.
marzou

#33 Příspěvek od marzou »

Ragnol píše:
čalfa píše:
Ragnol píše:Jakej je rozdíl mezi napájením ze zdroje a z baterie ? Vždyť oboje funguje naprosto stejně.

kedze tam chce pouzit OZ co potrebuje symetrcke napajanie +-10V tak tych baterii tam bude celkom dost,,,,

on se bavil o tom , že je tam velká ztráta napětí a není to vhodný bo používá baterky ... O oz se něja nezmiňoval. Mě jde o to jakej je rozdíl pokud bude ze zdroje při 7A na měřícím odpore úbytek 0,28V a při bateriích se stejným odebíraným proudem též 0,28V. Jakej je v tom rozdíl ?

Proč by chtěl využívat OZ, který potřebuje symetrické napájení? 8-)
Nedovedu si představit co je to za zařízení, když při proudu 7A ho bolí 2W? 8-) Žeby vyráběl proud z větru nebo světla.....
Navíc proč to tedy neudělat tak, že ten měřící odpor bude zařazen do proudové cesty jenom při měření proudu, třeba přes relé? 8-)
ajtakrajta

#34 Příspěvek od ajtakrajta »

A kdybych použil 0,001R odpor a nějaký OZ, kde se to dá sehnat? Především ten odpor? Takto malé odpory jsem našel kolem 250Kč, což je dost za odpor.
marzou

#35 Příspěvek od marzou »

ajtakrajta píše:A kdybych použil 0,001R odpor a nějaký OZ, kde se to dá sehnat? Především ten odpor? Takto malé odpory jsem našel kolem 250Kč, což je dost za odpor.

Odporový dráty stojej pár korun, ale takhle nízkej odpor co požaduješ - to už můžeš skoro měřit jenom na přívodním vodiči, když si pohraješ s jeho průřezem. Např. obyčejné pojistky, kterýma by si to zařízení mohl jistit mají větší odpor . . .
S vyhodnocením úbytku bude problém, ale nic neni neřešitelný a já kdybych něco takovýho dělal, minimálně bych to zkusil.
. . . ale to chce mít tak trochu "dobrodružnou" povahu 8-)
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Ragnol »

Mě by jen zajímalo co je to za zařízení v kterým to potřebuješ meřit, že je tam ztráta tech 0,28V neúnosná. To máš odpor 0.04 ohm. A řekl bych že při produ 7A tam vlivem přechodových odporů bude taky značná ztráta.
ajtakrajta

#37 Příspěvek od ajtakrajta »

Jedná se o mobilní "podavač". Prostě důležité je to, že to bylo navrhováno na co nejmenší rozměry a elektromotorek, který je na 12V je tam takový, který při poklesu napětí na baterii na dolní hranici 11.2V je schopen to utáhnout tak tak.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“