Pobeží zářivka z tramvaje na 230 V 50 Hz?
Moderátor: Moderátoři
-
dopravopat
Pobeží zářivka z tramvaje na 230 V 50 Hz?
-
dopravopat
Ešte tie telesá a trubice nemám, ale pracuje sa na tom. Momentálne ide nejaká K2 do Šumperku na modernizáciu, tak z nej by sa to dalo vykuchať.
mety:
Určite idú na 600 V, staré T3 majú osvetlenie aj kúrenie priamo na 600 V. Podľa novej normy už nesmú byť interiéri žiadne zariadenia na také napätie, takže novšie vozy to majú cez menič, ale všetky T3 (T3SUCS) a K2 (z ktorých sa to pokúsim zháňať) to mali od výroby na 600 V, po dvoch v sérii (takisto ako kúrenie v "nohách" pod sedadlami, vždy boli tuším tri v sérii, ale nepoužívalo sa to, kúri sa odpadovým teplom od zrýchlovača). Ono rekonštrukcie T3 ktoré mali už statický menič často mali už aj iné telesá, aj v Bratislave majú vozy T3G (TV8) iné osvetlenie, samozné teleso má úplne iný tvar takže je to na prvý pohľad vidieť.
-
dopravopat
To čo ste vyberali je motorgenerátor. Statický menič je niečo úplne iné. Neviem kto ti tvrdil že je to statický menič, každopádne sa strašne mýlil. Nie je to na podvozku, je to oproti 2. dverám. Je to prachsprosté točivé zariadenie, motor roztáča generátor a ten vyrába 26 voltov pre riadiace a pomockné obvody (radič, stierače, pohony dverí, signlizácia a pod.). Osvetlenie interiéru je však priamo zo siete, t.j. 600V. Keby bolo osvetlenie na 24, tak pri každom vypadnutí prúdu (napr. prejazd sekciuo alebo vzdušnou križovatkou tramvaj - trolejbus) tie svetlá jednoducho nezhasnú (išli by z batérie). Tie ventilátory na koncoch sú naozaj na chladenie, konkrétne na chladenie zrýchlovača a trakčákov a takisto aj na prefukovanie skykačových skríň, totiž el. oblúky tam ionizujú vzduch a ten podporuje koróziu, tak sa to aspoň prefúkava. Statický menič je od slova statický, nič sa v ňom netočí. Aj v počítači máš statický menič, hovorí sa mu zdroj. Takisto by si tam mohol mať malý motorček na 220, ktorý by roztáčal malé dynamo ktoré by vyrábalo 12 V js pre počítač (ok, je tam toho viac, aj 5V, aj menšie napätia).
Asi viem čo mysliš(staticky menič).
Bolo to položene na palete a boli tam nejake výkonne polovodiče + chladiče.
Pamätam si to,lebo som o to zakopol
Ale fakt si nemyslim žeby to šlo priamo na 600V.
To by bolo trochu nebezpečne nie??
Staval som rozvadzače do renovovanych električiek.
Na ostatne veci tam boli iny ľudia preto sa nebudem hadať
A nebude tam nahodou nejaky menič pre žiarivky ako v autobuse?
Veď to malo baterie a napätie 24V.
-
dorpavopat
- Artaban001
Proud ale stejně omezovat něčím musíš - Odpor, tlumivka, nebo výstupní impedance transformátoru (tranzistorový měniče).
Adaptoval jsem zářivku z vozu Bymee na 230V použitím plošňáku ze spořivky a funguje to už asi 3 roky. Na tlumivku tam nebylo místo
-
dopravopat
Vypálila sa mi ďalšia Philipska 20W. Po cca 5,5 roku prevádzky v kúpeľni. Nevyhodil som ju. Asi pred dvoma týždňami som rozobral tiež jednu vypálenú 20W Philipsku, ktorá mi pred cca pol rokom odišla na WC. Reku skúsim zo srandy napojiť ten obvod na 25 W trubicu v tramvajom svietidle. Fakt som nečakal že to bude fungovať, ale na moje prekvapenie to bez problémov nakoplo a svieti to veľmi príjemne a hladko. Tipujem že v tom bude nejaký ten frekvenčný menič, nemám pocit že by to išlo na 50 Hz. Výhododou je že obvod sa dá, síce testne, nacpať priamo do telesa vedľa objímky. Ďalšie telesá už budem kŕmiť týmito obvodmi, ešte sa budú vyraďovať tramvaje a foter to chce k sebe do garáže tiež (videl to u mňa). Takže teraz mám už dva obvody z vyhoretých 20 W Philipsiek, jednu novú sa mi podarilo predvčerom pri výmene rozbiť, padla do vane a pukla.
Jinak tyhle upraveny zarivky pouzivam doma vcelku dlouho a az na to ze puvodni odejdou pri provozu na St proud velice rychle, tak zadny problem. Klasika zapojeni tlimivka/starter/kodan. A novych metrovych zarivek je na trhu dost.