Regulace otáček motoru
Moderátor: Moderátoři
Regulace otáček motoru
ja by som Ti odporúčal frekvenčný menič napr.Micromaster 420 a použiť
vhodnú prevodovku s motorom.S týmto meničom sa dajú robiť rôzne aplikácie. Ja som robil pred časom vo firme náhradu jednosmerných pohonov a rozhodol som sa týmto spôsobom a funguje to cca 5rokov bez problémov a zvláda to reguláciu s dostatočným momentom už pri 2,5Hz
až po 50Hz a ťahá to pás s 5t.materiálu v pohode akurát som tam objednal motor s externým chladením lebo pri nižších otáčkach vlastný ventilátor prakticky nechladil.Odvtedy ani neviem,že to mám.Dovtedy samá poruchovosť ,nestabilita regulácie výmena uhlíkov opaľovanie komutatora atď.
Jonapo píše:Dobrý deň,
ja by som Ti odporúčal frekvenčný menič napr.Micromaster 420 a použiť
vhodnú prevodovku s motorom.S týmto meničom sa dajú robiť rôzne aplikácie. Ja som robil pred časom vo firme náhradu jednosmerných pohonov a rozhodol som sa týmto spôsobom a funguje to cca 5rokov bez problémov a zvláda to reguláciu s dostatočným momentom už pri 2,5Hz
až po 50Hz a ťahá to pás s 5t.materiálu v pohode akurát som tam objednal motor s externým chladením lebo pri nižších otáčkach vlastný ventilátor prakticky nechladil.Odvtedy ani neviem,že to mám.Dovtedy samá poruchovosť ,nestabilita regulácie výmena uhlíkov opaľovanie komutatora atď.
Micromaster 420 je bezproblémový měnič.
Reverzace je přímo v přístroji.
Menu v češtině.
Zapojení jednoduché :
1 měnič + 1 potenciometr 10 kOhm + 1 přepínač = hotovo
Pro firmu a na takovéto použití bych nic nebastlil.
- heldybeldy
http://www.tos-znojmo.cz/
)jasin píše:Střídavý motor ti 0-100% otáček nepojede. To dokáže jen ss motor, který s dobrou regulací dokáže mít sílu i při minimálních otáčkách.
Teda povim ti, ty seš si nějakej sebevědomej.
A to, že mi motor asynchronni 3f s kotvou na krátko jel na 0.1Hz, to bylo jako co? Sílu to sice opravdu moc velkou nemělo, ale jelo to. na 5Hz to jede už celkem slušně, i sílu to má větší.
Vim o jednom naprosto geniálnim zařízeníčku, je to invertor pro motory, řízený procíkem. Umí to všecko možný. frekvence, otáčky, proudová pojistka, měření proudu, regulace napětí,.... Bohuzel to není zrovna nejlevnější. Vyrábí to siemens. 6SE9210 (ten mám já).
Pri nizkych otackach 100% chladit! Motor bez toho pri kontinualnim provozu spolehlive shori. U motoru ktere nejedou porad pridavne chlazeni byt nemusi, ale spatne se to odhaduje. My pouzivame ochrany od ABB (typ z hlavy nevim) ktere si otepleni motoru vypocitavaji. Cena je vsak kolem 40k/ks.
Prevodovky z Tos Znojmo jsou celkem OK, jen je treba je o 30 - 50% vykonove predimenzovat. Pokud je date "na tesno" casteji odchazeji. Nemame s nema zkusenosti pri vyssich otackach nez cca 2000.