U tohoto projektoru se mi projevuje závada: po zapnutí se zobrazí standartní obrazovka na cca 30-40s a pak se vypne, signalizuje přehřátí, ventilátor běží až do vychladnutí. Pak už nejde zapnout DO ani knoflíkem přímo na přístroji. Je nutné přístroj odpojit od sítě a pak napodruhé funguje normálně. Žárovka má 870hod. Filtr čistím pravidelně po 10h provozu. Děkuju za případné rady.
Projektor jsem rozebral, vyčistil od prachu a vyčistil čidla, která pravděpodobně snímají teplotu a jsou umístěna v proudu vzduchu ventilátorů. Ventilátory nejsou přidřené a podle poslechu se točí normálně(otázka co je normálně - motor nemusí mít požadovaný kroutící moment a tím i výkon a čidla sejmou vyšší teplotu a projektor vypnou)V menu jsem vyzkoušel změnit nadmořskou výšku na vysokou. Zkoušel jsem ho i v nevytopené místnosti - oddálilo by se vypnutí- je to stejné. Nic nepomohlo. Má tento projektor nějaké servisní menu přístupné přes nějaký kód jako mají televizory?
Závada se začala zhoršovat, projektor se musel zapnout a vypnout vícekrát, což k životnosti lampy nepřispěje. Zajímalo mě, kde soudruzi z Japonska udělali chybu. Po chvilce guglení na různých fórech jsem zjistil, že je to častá závada u těchto a podobných typů. Na vině je zablokovaná iris clona, je to hlídané a testované softwarem projektoru. Bohužel se mi nepodařilo sehnat service manual. Na fórech doporučovali výměnu clony z novějšího typu PT-AX200, a variantu novějšího firmware resp. odnést do servisu. Postup opravy je následující: vyjmout osvětlovací lampu, sejmout kryt přístroje, iris clona jsou dvě klapky ovládané s pomocí lineárního motoru (to samé co pohybuje hlavami u HDD) a tady je kámen úrazu - ložiska clonek byla zaprášená a nešla tak, jak by měla. Jedno je přístupné z prostoru lampy, druhé(motor) je přístupné po odšroubování stínícího plíšku v prostoru projektoru - ložiska očistíme od prachu, do nádobky si odstříkneme trochu WD40 a s pomocí štětečku je namažeme a rozchodíme. Chtělo by to demontovat a pořádně vyprat v benzínu, možná přestružit - to je velmi náročné a upustil jsem od toho. Firmware jsem neměnil, ani nevím jak a kde ho sehnat. Po složení projektor funguje jak má. Není to trvalá oprava, ložiska se znovu zapráší a začnou se přidírat. Projektor má 3 ventilátory, prostor elektroniky není v podstatě proti prachu chráněn. Snad vydrží dalších 800h. Kdyby někdo měl service manual, uvítal bych ho.