stabilizátor napětí (pomoc)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
markuss

stabilizátor napětí (pomoc)

#1 Příspěvek od markuss »

postavil jsem si klopný obvod typu D s CMOS 4013 a na plochou baterku to dělá co chci, potřeboval bych však obvod napájet z trafa. Usměrnil jsem tedy napětí a použil stabilizátor 78M05 ale klopný obvod nepřeklápí tak jako na plochou baterku.Poradí mi někdo jak dostat z trafa stejnou úroveň napětí jako z baterky? Děkuji
Peggy
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Peggy »

Taky by mě to zajímalo...údejně je LM7805 stabilizátor na 5V ale leze z toho něco kolem 4V ... :cry: 8-)
Hill
Administrátor

vstupní napětí?

#3 Příspěvek od Hill »

Na to, aby 7805 stabilizoval a tedy měl na výstupu 5V, musí na jeho vstupu být nejméně 7,5V, raději 8V (podle výrobce a jak se povedl). Pod tuto úroveň nesmí napětí klesnout ani na okamžik (např. nedostatečným vyfiltrováním usměrněného napětí).
Pokud není na vstupu o ty 3V víc, nelze správnou funkci tohoto obvodu zaručit a žádný z výrobců v tomto pracovním režimu za nic neručí.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

a ještě jedna věc, vývody stabců nutno blokovat kondama!! rádo to kmitá a pak je napětí různé (keramiky cca 100k + elyt cca 10uF)
Peggy
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Peggy »

Jj.. To vím.. To je i v katalogovým listu... :D
SMITH

#6 Příspěvek od SMITH »

Ešte treba zaťažiť výstup minimalnou záťažov .Mal by stačiť aj ten kondík 10u , ale ja radšej dávam aj led-mám indikáciu aj záťaž. :lol:
trodas
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od trodas »

SMITH - kondik u stejnosmerneho proudu jako zatezmoc fungovat nebude :wink: ...leda, ze by byl prorazeny anebo poskozeny a proud pres nej proste prochazel :o
Ciste teoreticky, v optimalnim stavu, by se ten kondik mel pri zapnuti relativne velkym proudem (zavisi na jeho ESR hodnote) nabit a pak uz nikdy zadny proud odebirat nebude - prinejmensim ne dokud nebude treba odfiltrovat nejakou spicku/pokles, no :wink:
Takze kondik jako zatez ne-e.
Ledka jo, zvlaste kdyz ji das tak 150 ohmu jen na tech 5V odpor do serie, tak bude svitit jak urvana z retezu :P
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
SMITH

#8 Příspěvek od SMITH »

2 TRODAS :SAmozrejme mas pravdu kondenzator sa pri DC neuplatnuje. U zdroja sa pouziva ako filtracia a nie ako zataz. Mea culpa .Rada vzosla z poznania, ze niektore kusy stabilizatorov nefungovali na volno, ale pridanim kapacity fungovali korektne. Podla všetkeho sa nimi odstranilo akesi rusenie.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“