Počítač pro sběr dat a řízení
Moderátor: Moderátoři
Počítač pro sběr dat a řízení
Takže co je požadováno - najít nějaký vhodný počítač + ostatní hw, aby to bylo jako celek poměrně laciné, bez nutnosti použít drahý sw, a nějak uživatelsky přístupné. Po stránce HW je třeba, aby to celé umělo :
- A/D 12 bitů (raději 16), sběr z 16 čidel (stačí mpx) 2x za vteřinu
- D/A 12 bitů, bude se ovládat 8 výstupů, stačí mpx 2x za vteřinu
- 16 logických vstupů
- 16-32 výstupů
- rozumné uložení dat a jejich export do PC, nebo tisk průběžně ukládaných stavových dat tiskárnou cca 1x denně
Jako sw by bylo ideálně použita třeba rutina, napsaná v nějakém vyšším jazyku. Celé to má fungovat v uzavřené smyčce jako regulace, a taky se do toho nandá testovací program a budou se občas měřit přechodové charakteristiky, tepelné konstanty, optimalizace spalování atd. Poslední verze byla s PMD85-2, který neumí toho tolik uložit a je poněkud user unfriendly. Máte někdo tipy na vhodnou sestavu ?
1) Nedávno jsem viděl systémek pro řízení větrání oken ve skleníku, běhající na I80286 pod MS DOS nepřetržitě 16 let bez přestávky. Konec jeho života byl zapříčiněn zanesením celého vnitřku pylem a jiným organickým materiálem. To k zamyšlení.
2) Co se týče SW, viděl bych to na nějaký Linux, nejspíše na Linux bez HDD, jako třeba Knoppix. Je to multiprogramové, programuje se v C/C++, zadarmo.
3) Taky by se mohlo použít nějaké embedded řešení jako třeba Fox Board s processorem ETRAX 100LX, což obsahuje plnohodnotný Linux. ale zřejmě to přinese nutnost nějaých HW dodělávek pro připojení A/D a D/A.
Takže nejspíš nějaká PC architektura s Linuxem běhajícím bez HDD nebo s FLASH diskem.
Tolik by byly moje prvotní úvahy.
nejlevnější by byl asi Kolínský Tecomat
u PC mě vadí to že to není real time a navíc to umí vytuhnout a řekl bych, že se bez většího bastlení neobejdeš a jestli ten prototyp má následovat hóódně kusová výroba, tak potěš koště 486 by pak strácela na významu úplně, kromtoho jsem min týden mluvil s člověkem, který má postavenou hodně velkou řídicí síť a hodně nadával na linux, že každou chvíli je nové jádro a každá externí mašinka pak komunikuje jen s některým typem jádra, je v tom pak chaos
LOGO, jsem se dozvěděl na min vlákně, je dost programátorsky omezené, ale informace o něm mám dosti kusé...
Cust píše:tecomat má sposty možností programování, zvládá i strukturovaný jazyk s procedurama a funkcema, kromtoho má nástroje pro PID regulátory, takže člověk se vyhne šílenému mlácení do klávesnice a studiu programování číslicových regulátorů...
LOGO, jsem se dozvěděl na min vlákně, je dost programátorsky omezené, ale informace o něm mám dosti kusé...
Prave ja moc nemam rad tecomat k vuli tomu ze je primarne urcen pro psani prikazi. Lepsi natom je plc od Siemense ten je pro me lepsi.
Problem je v tom, ze kdyz pisu prikazy bud se nekdy spaatne napisu tak se ruzne pospoju a objevi se ruzny otaznicky v releovem schematu a to me pekne pak nasere.
Simatici nemusis delat jen radkovych schemat muzes pouzit bloku.
PS: sendyx: omlouvám se za menší OT
Cust píše:já to vydím zase naopak, simatic mě strašně vadil, kvůli těm reléovým schématům...
No releove schemata to ma,ale jde to i jinak,AWL popripade pokud to clovek umi Simatic jde programovat i jinak.
V pripade uziti jak pozaduje Sendyx bych osobne resil take Simaticem,na Ebay se da koupit hodne a rada S5 je i cenove dostupna.
-
bohous1
- A/D 12 bitů (raději 16), sběr z 16 čidel (stačí mpx) 2x za vteřinu
- D/A 12 bitů, bude se ovládat 8 výstupů, stačí mpx 2x za vteřinu
- 16 logických vstupů
- 16-32 výstupů
- rozumné uložení dat a jejich export do PC, nebo tisk průběžně ukládaných stavových dat tiskárnou cca 1x denně