Ovocné víno
Moderátor: Moderátoři
Ovocné víno
Vzpomíním si,že moje babička to dělávala z rybízu nebo z malin.Byly to strašné kvičáky,ale udělalo se to doma,tak to chutnalo.Minulý týden jsem byl jednoho kámoše ve Vizovicích a ten měl dělanou směsku malin rybízu a tu třetí ingredienci si už nepamatuji.Mohl jsem si jen čuchnout,protože jsem řídil. Vonělo krásně.Moje žena to pila a říkala,že je dobrý.
To šípkové manželka zkouší taky,tak uvidíme. Nicméně já jsem pro tu úplně první variantu v tomhle příspěvku.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Prvák ze šípků velice silný, pitelný až tak víc, jak po půl roce. Druhák lepší, třeťák s přísadami nej...
Vynikající bylo zázvorové víno, všichni se mohli utlouct.
Domácí vermut nic moc, čekal jsem víc. Teď zraje v demižónu vínečko z plodů černého bezu. Likér byl fantastický!
Jinak knížka Výroba domácích vín, tuším z r. 66 nemá chybu...
http://vino.kvalitne.cz/kniha.html
Doporučuju dělat rybízové víno (červený rybíz, ještě lepší má být snad směs červený, černý, bílý) nebo víno z černého jeřábu (aronie).
Když se povede, tak šípkové je taky dobré.
Podstatný je správný rozběh kvašení, kvalitní vyzrálé suroviny, některé nakvasit a polisovat, odhad množství cukru, cukerný roztok přidávat postupně, přiměřená teplota pro kvašení, dodržování čistoty, včasné stočení do menšího demižónu po skončení kvašení, pak po odstátí do lahví, kvalitní zátky a před uzavřením nejlépe sterilovat.
Recept nedávám, vždy jsem to dělal tak odhadem - plodiny a cukr a v minulosti mi vycházela výborná vína, pak jsem měl pauzu a poslední dobou se mi nedaří.
Doporučuji vyGooglit hned několik návodů pro zvinaření určité suroviny a vylučovací metodou vybrat.
Já letos hned, jak mi šípky na zahradě přejdou mrazem, nechám je nejdříve usušit, pak je zpařím a následně vykvasím. V jednom takovém návodu je popsáno, že se tímto technologickým postupem zcela změní barva nápoje i výsledná chuť.
Jinak, v létě jsem koupil zázvor, nastrouhal, přidal sirup a kvasinky. Vzniklo velmi zajímavé víno, hořko-pálivé příchuti, o příznivém dopadu na zdraví nepochybuji
A experimenty někdy také vyjdou. V létě jsme pařili s kolegama na zahradě, zůstaly nám nějaké citróny. Ty jsem nakrájel, přidaL kardamon a sirup a zalil již 2x vykvašené šípky. Vzniklo velmi zajímavé, osvěžující lehké víno. Krásná barva i vůně.
Předloni jsem pokusně vyrobil jablečné víno, v 19l plastovém "demižonu" - barelu od chlazené vody. Bylo vynikající, ale vyčistilo se až po 1/2 roce. Vloni jsem zkusil malinové, vznikl silný sladký tlamolep, ale babám kupodivu chutnal. Vedle toho jsem zkusil hruškové, slabé a světlé ale dobré. Pak révové z 2 přepravek "pergolního" vína. První bylo žlutozelené a silně aromatické, druhák chutnal jako drahá známková vína, pak jsem ještě z plezíru zkusil třeťák
Letos opět kvasí révové a pokusně hruško-jablečné a prvně špendlíkové - žluté kulaté plody.
Ta knížka z 60. let v pdf je výborná, jinak je web plný rad i receptů, stačí zkoušet.
Pravá doba vinaření asi minula, opatřit kvalitní lis na ovoce je dost problém, blbě se kupujou i korkové zátky a když, tak za 5cm chtějí 45,-
Kdysi údajně byl výběr vinných kvasinek x druhů, dneska člověk koupí (když je drogista příčetný) jedny jediné.
Crifodo píše: blbě se kupujou i korkové zátky a když, tak za 5cm chtějí 45,-![]()
Kdysi údajně byl výběr vinných kvasinek x druhů, dneska člověk koupí (když je drogista příčetný) jedny jediné.
Ano, shánění korkových zátek, to je poněkud řehole, zvlášť když dnešní lahve mají docela různé vnitřní průměry. Když už se zátky v nějaké dobré klasické drogerii seženou, jsou buď moc kónické, krátké a s dost malým průměrem, nebo naopak s moc velkým průměrem a válcovité - z tvrdého korku a nenapařitelné, a ještě se musí vybírat kvalitní kusy.
Dřív byly opravdu různé kvasinkové kultury, co si tak pamatuju třeba tokajské, malaga, perlopěna. Dnes jsou jediné, označené jako "hlubokoprokvášející".
A snad ještě jeden povzdech, ty příšerné dnešní kulovité demižóny.