Grundig P37-342/90
Moderátor: Moderátoři
Grundig P37-342/90
Děkují.
otakarv píše:Zkus "RETON" Rožnov pod Radhoštěm,jsou tam velmi ochotni a rádi Ti pomohou.
Jedna z možností!!!
(Pokud můžu radit, už ten TVP raději nezapínej - stejně je div, že ti ještě neodešel koncák ŘKS. Navíc každým zapnutím to "vypálené místo" ještě zhoršuješ - a znemožňuješ si případnou opravu).
Druhá možnost - o p r a v a:
V prvé řadě opatrně stáhnout jak "korekční mag. kroužky", tak i V.C. - předtím si lihovým fixem poznač jejich polohu, abys je po opravě dal na původní místo - prakticky nebudeš muset znovu seřizovat jak "čistotu", tak i "konvergence"!!!
Já jsem opravil tak patery, či šestery V.C. po mezizáviťáku na horizont. cívce. U dalších cca 3 ks se mi "pokus nezdařil" - důvod: asi jsem nepropojil ty "správné konce", které patřily k sobě a došlo k "překřížení"! Mj. u většiny V.C. došlo k mezizávitovému zkratu v důsledku narušení "smaltu" vždy v místech, kde byly "zaklínovány" gumovými klíny. V těchto místech bylo to vinutí celé zelené od "měděnky" - tedy zkorodované - a ty "napěťové špice cca 1200 - 1500V, při cca 16. kHz" vykonaly své! Ten "vypálený kráter" - na první pohled si řekneš: neopravitelné.
Většinou se jednalo o obrazovky od "kvalitních asijských výrobců". Můj úsudek: příčina - nekvalitní guma, která uvolňuje nějaký "sajrajt" (snad chlór, nebo něco podobného - to by snad věděl nějaký chemik!), který způsobí to narušení "smaltu".
Chce to: nejprve to místo očistit od prachu a spálenin, ale tak, aby sis "neznemožnil identifikaci" - který konec závitu, ke kterému patří (hrozí "překřížení" a tím definitivní K.O.!). Pokud se jedná o 1 až 3 závity, tak se to "ještě dá" - víc spojů už asi provést z "prostorových důvodů" nejde!? Konce "přepálených drátků" očistím v délce cca 6 mm a pocínuju. (Jak očistím? Pomocí "tablety ACYLPIRINU", kterou "podložím" pod čištěný konec a za pomoci dostatečného množství kalafuny na hrotu trafopájky, "smalt" sleze skoro sám. Jen p o z o r - nenadýchat se zplodin, protože "čpavek je proti tomu parfém"! Ale jednodušší a hlavně rychlejší způsob, jak dostat dolů "smalt", neznám!!!).
Takto očištěné a pocínované konce vinutí propojím holým-rovněž pocínovaným drátem (cca stejného průměru jako je vinutí). Takto propojené "spoje" oddálím jak od sebe, tak od původ.vinutí a zaliju silikonem "LUKOSIL".
"Klín" musím posunout mimo opravené místo. Pokud tam nechávám ty "původní klíny", tak je alespoň "podlepím" textilní páskou, aby zase nebyly v "přímém styku se smaltem"!
Není to práce na půl hod. a chce to hlavně trpělivost a zručnost, ale "nouze naučila i Dalibora housti" - za pokus to vždycky stojí!!!
Přeji úspěch, návod jsi dostal! - Honza
kokun píše:...Můj úsudek: příčina - nekvalitní guma, která uvolňuje nějaký "sajrajt" (snad chlór, nebo něco podobného - to by snad věděl nějaký chemik!), který způsobí to narušení "smaltu".
Budeš se divit, ale je to opravdu nekvalitní gumou - jen ne chemickým působením, ale vibracemi! Ty cívky nejsou nijak zvlášť impegnované proti vibracím - a jak už jsi napsal, jde do nich 15,625kHz, takže docela hezky kmitají - a pokud jsou "zaklínované" pryží, musí to být pryž s neabrazivním plnivem - to znamená kaolínem nebo mletým mastkem, aby klouzala - jak se použije levná guma plněná plnivem s vyšší zrnitostí, tudíž s určitým brusným efektem, po nějaké době vlivem vibrací odře smalt z drátů - dokud je odřený závit jen 1, je to ještě OK, jak jsou 2 nebo víc, je zle...
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:kokun píše:...Můj úsudek: příčina - nekvalitní guma, která uvolňuje nějaký "sajrajt" (snad chlór, nebo něco podobného - to by snad věděl nějaký chemik!), který způsobí to narušení "smaltu".
Budeš se divit, ale je to opravdu nekvalitní gumou - jen ne chemickým působením, ale vibracemi! Ty cívky nejsou nijak zvlášť impegnované proti vibracím - a jak už jsi napsal, jde do nich 15,625kHz, takže docela hezky kmitají - a pokud jsou "zaklínované" pryží, musí to být pryž s neabrazivním plnivem - to znamená kaolínem nebo mletým mastkem, aby klouzala - jak se použije levná guma plněná plnivem s vyšší zrnitostí, tudíž s určitým brusným efektem, po nějaké době vlivem vibrací odře smalt z drátů - dokud je odřený závit jen 1, je to ještě OK, jak jsou 2 nebo víc, je zle...
Dík za vysvětlení - jak jsem starý, tak jsem "blbý" - no nic, člověk se musí učit celý život. Zvláště v tomto oboru.
Ta guma (na rozdíl od jiných obrazovek) bývá v těchto případech tvrdá jako kámen - to tedy odpovídá tomu "šmirgl-efektu".
Zdraví tě - Honza
A kutilmile - nelituju tě
- otakarv
- Kontaktovat uživatele: