1N4148
Moderátor: Moderátoři
Naopak mi ale v celém zapojení chybí kondenzátor minimálně 47uF (raději 100uF) zapojený jako doplňková filtrace do napájecího přívodu obou IO za stabcem a zpětná dioda, která chrání stabilizátor před zpětným napětím v okamžiku vypnutí napájení - POZOR, NA TUTO POZICI NAOPAK PATŘÍ typ z řady 1N400x. A to paralelní zapojení LEDek na společný omezovací odpor bych si rychle rozmyslel - stejně jako jeho hodnotu, při napětí za stabcem 5V přes takto zapojené LEDky poteče (sice pulzně, ale přece jen) asi 230mA - což je zcela spolehlivě pošle do věčných lovišť - nejdřív ty s o pár mV menším propustným napětím a následně i ty ostatní. Zapojil bych je každou se samostatným odporem a jeho hodnotu bych pro 20mA "nahodil" asi tak na 47 Ohmů pro každou LED, rozhodně jim to ublíží méně, než paralelní spojení. Zmenšovat pod řádově 30 Ohmů bych se je vysloveně bál.
Tolik asi k použitým součástkám...
A kutilmile - nelituju tě
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Osobně si myslím že je to dobře, tak netuším kde Ekkar vzal takové proudy...
A jedna technická - k tomu stabilizátoru rozhodně osadit blokovací kondíky, ten 100uF filtrační za stabil, a při použití na 12V rozhodně osadit chladič.
honza637 píše:...Tedy pokud se použije na 6V tak ne, tam mi vychází dle ohmova zákona asi 3mA , došel jsem k tomu takhle: 5V - 3.4V (sat U modré LED) = 1,6 V , na každém trandu je I= 1.6 / 4,7 = 0,340A , což při 16 LED je /16 = 0,019 A . Takže to sedí.
Osobně si myslím že je to dobře, tak netuším kde Ekkar vzal takové proudy...
Máš v tom svém výpočtu chybu - žádný otevřený trand nemá nulový úbytek napětí, takže i u saturovaného trandu musíš počítat s nějakým tím úbytkem. Já při návrhu baj voko používám hodnotu Usat = 0,5V, takže při použitém napájecím stabci 7805, plně saturovaném trandu a při použití diod s deklarovaným úbytkem napětí 3,4V zbývá na odpor asi 1,1V. Teprve toto napětí po vydělení proudem dá hodnotu omezovacího odporu - takže pro 16x0,02A=320mA by vycházel odpor 3,4375 Ohmu pro všecky LED najednou - což je ale nesmysl, právě kvůli nestejným hodnotám Uf u jednotlivých diod - proto si myslím, že odpor 56 nebo 47 Ohmů pro každou LEDku bude ažaž... A BC337 taky při Ic = 320mA zrovna štěstím zpívat nebude - radši bych tam vrazil BC640 nebo BD140, aby mu nehrozil odlet do křemíkového nebe. Ono sice zjednodušovat se má, ale opomíjet základní parametry součástek nebývá ku prospěchu věci...
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
- patrikvarga