lednice indesit-kompresor porad bezi /nestiha chladit

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

#16 Příspěvek od bu2520 »

no přesto bych to zkusil nechat odstát, jestli někde něco nepřimrzlo
jandu

#17 Příspěvek od jandu »

Chce to skontrolovať, či nemá spečené kontakty termostat. Darmo je počuť prepnutie, môže to byť spečené v polohe zapnuto.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
xantiak

#18 Příspěvek od xantiak »

Kontakty spečené nejsou, čti pozorně, psal jsem že termostat je fungl novej, vyměněnej, to bylo první po čem jsem šel.

icméně lednička odmražena, tři hodiny bez elektriky otevřená vyčištěná a zase to dělá led na zadní stěně lednice, tak by mě fakt zajímalo čím to je.
jandu

#19 Příspěvek od jandu »

Sorry, nečítal som všetko, viem, že je to už iný problém, ako bol načatý a nepostrehol som, že termostat bol menený.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
jandu

#20 Příspěvek od jandu »

Neviem, prečo mi to zobrazilo 2x?!?!?!
Naposledy upravil(a) jandu dne 12 lis 2008, 14:44, celkem upraveno 1 x.
Maskot

#21 Příspěvek od Maskot »

xantiak píše:Kontakty spečené nejsou, čti pozorně, psal jsem že termostat je fungl novej, vyměněnej, to bylo první po čem jsem šel.

icméně lednička odmražena, tři hodiny bez elektriky otevřená vyčištěná a zase to dělá led na zadní stěně lednice, tak by mě fakt zajímalo čím to je.

Pokud tak rychle namrza a je prazdna tipoval bych t na spatne tesneni.
xantiak

#22 Příspěvek od xantiak »

Špatné těsnění dvěří mě taky napadlo, ale je celkem přisáté k lednici, musís se celkem vynaložit síla než otevřu dveře od lednice. Myslíš, že i přesto by to mohlo být tím těsněním??
jandu

#23 Příspěvek od jandu »

xantiak píše:Stěhovaná nebyla. Kapilára je daná správně, na zadní stěně je otvor ve kterém je hadička do které se ta kapilára nasune až co to jde na doraz, předpokládám že se zastaví přímo o výparník lednice. Když kapiláru vytáhnu tak je vlhká a hodně studená. Termostat je funkční, je novej a než jsem ho tam dal ověřoval jsem jeho funkci v druhé lednici abych tam nestrkal byť novej ale zmetkovej. Normálně sepl a po nachlazení rozepl po vyndání ze zkušební lednice zase sepl. V to bych chybu neviděl, ani v otm, že by v systému bylo málo média.

Je to určite to správne miesto? Nejako mám ten dojem, že ta kapilára nie je na správnom mieste. Ono totiž médiumom ani tou škárou určite spôsobené nie je. A ak si ten termostat v inej chladničke vyskúšal a fungoval, chyba bude len a len v zlom umiestnení kapiláry - či už nedotlačením na správne miesto, alebo umiestnením na nesprávnom mieste.
stevo59

#24 Příspěvek od stevo59 »

Málo média simyslím, že není toby to netvořilo led a mrazák by nejspíš nešel taky na takovej výkon.

Pred 15 rokmi som mal CALEX-ku, ktorá po pár týždňoch prestala chladiť,ale mrazák mrazil, kompresor šiel stále. Diagnóza : pozvoľný únik chladiva, bola v okruhu pri motore prasklinka. Po oprave a naplnení beží dodnes.
xantiak

#25 Příspěvek od xantiak »

jandu píše:
xantiak píše:Stěhovaná nebyla. Kapilára je daná správně, na zadní stěně je otvor ve kterém je hadička do které se ta kapilára nasune až co to jde na doraz, předpokládám že se zastaví přímo o výparník lednice. Když kapiláru vytáhnu tak je vlhká a hodně studená. Termostat je funkční, je novej a než jsem ho tam dal ověřoval jsem jeho funkci v druhé lednici abych tam nestrkal byť novej ale zmetkovej. Normálně sepl a po nachlazení rozepl po vyndání ze zkušební lednice zase sepl. V to bych chybu neviděl, ani v otm, že by v systému bylo málo média.

Je to určite to správne miesto? Nejako mám ten dojem, že ta kapilára nie je na správnom mieste. Ono totiž médiumom ani tou škárou určite spôsobené nie je. A ak si ten termostat v inej chladničke vyskúšal a fungoval, chyba bude len a len v zlom umiestnení kapiláry - či už nedotlačením na správne miesto, alebo umiestnením na nesprávnom mieste.

Určitě je na původním místě, z té trubičky jsem vytáhl tu původní kapiláru a byla i označená páskou pokud byla zasunutá tak jsem mohl porovnat kolik musí být zasunutá ta nová.

To Stevo59: Jenže problém není v otm, že by nechladila. +8°C je v přihrádce a +4°C je přímo na stěně, což beru že je v pořádku, spíš jde o to, že přechlazuje a tím pádem tvoří led na zadní stěně. Pokud to funguje jak v autě, kdyby bylo málo chladiva, málo by chladila i v lednici a netvořila by souvislou vrstvu ledu v takové tloušťce.
xantiak

#26 Příspěvek od xantiak »

Ještě jeden dotaz, když koupíte přesně ten samej typ termostatu co tam byl původně, je seštelován na hodnoty danné ledničky, nebo se musí nějak poštelovat těma šroubkama na boku??

Druhý dotaz, jak má lednička správně běžet, vím, těžko to určit, ale dejme tomu když tam moc nelezem, jaký interval má být pro chod a klid ledničky. Myslím např 15minut běží a 10 minut neběží a tak furt dokola. Je mi jasné, že to ovlivňuje víc faktorů, ale tak obecně jestli to někdo vysledoval.
jandu

#27 Příspěvek od jandu »

Tie termostaty nie sú štelované k nejakej chladničke - sú štelované na určitý rozsah teplôt a určitú hysteréziu. Nič na nej nie je treba meniť.

Čo sa doby chodu/prestávky týka, to som nikdy nesledoval, predpokladám však že po ustálenom stave by mal byť pomer zap/vyp niekde okolo 2/5.
stevo59

#28 Příspěvek od stevo59 »

To Stevo59: Jenže problém není v otm, že by nechladila. +8°C je v přihrádce a +4°C je přímo na stěně, což beru že je v pořádku,

Asi máš pravdu, u mňa bol vtedy výparník v chladničke vlažný, len mrazák mrazil naplno. Š.
xantiak

#29 Příspěvek od xantiak »

jandu píše:Tie termostaty nie sú štelované k nejakej chladničke - sú štelované na určitý rozsah teplôt a určitú hysteréziu. Nič na nej nie je treba meniť.

Čo sa doby chodu/prestávky týka, to som nikdy nesledoval, predpokladám však že po ustálenom stave by mal byť pomer zap/vyp niekde okolo 2/5.

No na tom termostatu je šroub ovládající pružinu. Nedalo mi to včera a po odmrazení když to bylo furt stejné tak jsem s tím šroubkem začal otáčet a zapisoval o kolik otoček otočil a jakým směrem abych to vrátil zpět. Každopádně nevím na kolik by se musel výparník namrazit aby to vyplo, protože tam byla potřeba dost velká síla. Tak jsem to trošku povolil a ejhle lednička začala vypínat a zapínat sama. Potraviny jsou schlazené celkem dobře, zadní strana už neledovatí. Ale poměr zapnuto vypnuto je tedkom asi tak 45 minut zapnuto a 20 minut vypnuto, proto se na to ptám jak to mám ještě poštelovat nebo jestli to nechat takhle.

Každopádně mě to překvapilo, že sem s tím usel hejbat, čekal jsem taky, že na to nebudu muset chytnout, že to bdue přednastavené na danou ledničku, typ ledničky jsem musel hlásit při koupi termostatu.
Andrea

#30 Příspěvek od Andrea »

xantiak píše:Ale poměr zapnuto vypnuto je tedkom asi tak 45 minut zapnuto a 20 minut vypnuto, proto se na to ptám jak to mám ještě poštelovat nebo jestli to nechat takhle.

Dá se to přibližně spočítat. Na kompresoru je napsaný příkon (já mám třeba 150W) a u ledničky je udávaná spotřeba za den v kWh (třeba 1.1kWh/den). Střída spínání (v procentech) je tedy

D = 100 * spotřeba za den [v kWh] / (příkon kompresoru [v kW] * 24)

Pro uvedené hodnoty 150W/1.1kW to vychází 30% (tj. třeba 15 min. běží, 35 min. stojí).
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“