Hodiny s digitrony Pe 1/2008
Moderátor: Moderátoři
Hodiny s digitrony Pe 1/2008
a zatím si s tím bohužel nevím rady
čím by to mohlo být?
nemůže být ten proc nějak špatně naprogramovaný? zaslali mi ho od Bůčka
-
ST78
-
ST78
na co jsou tam ty tři tlačítka zkoušel jsem je a nic se nedělo a nebo jsem neměl dost trpělivosti, když mi to celé chodí 8x pomaleji.
pak ještě nevím proč mi některá digitrony zhasínají kdy připájím drát dlouhý asi 10cm na 13. vývod i přes to že není nikam zapojený
-
ST78
-
ST78
Pokud jsi v menu, začnou fungovat zbývající 2 tlačítka. Další tlačítko je pro inkrementaci číslice na zvolené pozici a to poslední je pro přepínání mezi jednotlivými číslicemi.
Zkus se podívat osciloskopem (nebo alespoň změřit) co máš v klidu na vývodu č. 13 a jak se to změní pokud tam připojíš ten drát.
na těchto stránkách: http://cestmir.freeside.sk/projects/nixie-clock/
je tedy správný nejnovější firmware?
-
ST78
Na vstupu č. 13 se testuje stisknutí klávesy. Pokud bys tam měl nějaké rušení, mohlo by se to chovat jakoby někdo mačkal klávesnici. Pak by mohly např. zhasnout spodní 2 číslice při nastavování budíku.
K softwaru: Na zmíněných stránkách není "správný" ale "vylepšený" program. Čestmír Hýbl tam doplnil některé nové funkce (snooze apod.)
P.S. Teď mne napadlo. Doufám, žes ten 10 cm drát na vývod č. 13 nepřipojoval za chodu (nebo jsi na něho nesahal při zapnutých hodinách). Blbne ti to, když zapneš hodiny, máš drát 10 cm do prostoru a nikdo a nic na ten drátek nesahá?
Protože procesory programovat neumím, ani na to nemám programátor, tak bych to zkusil dát známému co to umí a jde mi o to, abych mu dal procesor a firmware kde už je ta dělička správně nastavená, budík mě až tak nezajímá, tak doufám že u posledního je dělička správně.
jinak ten drát tam byl připájen před vložením procesoru do patice a byl ve vzduchu, zkoušel jsem se s ním dotýkat diod (držel jsem ho za izolaci) ale přišlo mi že to nereaguje ale digitrony střídavě zhasínali i po resetu a drátu ve "vzduchu"
-
ST78