Solární "nabíječka " autobaterie - má smysl ?
Moderátor: Moderátoři
Solární "nabíječka " autobaterie - má smysl ?
Chci kopit tátovi takovou tu solární nabíječku (spíš udržovač napětí) do autozásuvky. Vrátil garáž, kvůli enormnímu nárůstu nájmu a tak mu stojí auto venku. Moc často nejezdí a nějak dlouhé tratě taky ne.
Našel jsem ty nabíječe cca od 600Kč s max. proudem 185mA.
Bude to mít alespoň trochu nějaký užitečný výsledný efekt na výdrž baterie?
Ještě když vezmu v úvahu, že přes zimu slunko zas tak silně nesvítí?
dík za názory
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
Tak proto to oni kdysi u Superbu vrazili radějí do skla střešního okénka a plocha je tam slušná a výkon taky lepší.
Ješte je možnost upevnit to zevnitř na střechu a na palubu si dát zrdcadlo, aby to nikdo neviděl
Jde mi hlavně o to , jestli 180mA v ideálním stavu něco dobije.
Ono to auto ikdyž stojí, tak něco bere - centrál na DO , alarm apod.
Na jaře odzimovat a polátat elektriku na lodi, v létě někdy na dovolenou a na podzim zazimovat.
Pomalu každá druhá loď má namontovány sluneční články.
V létě pracují naplno a částečně pokrývají spotřebu, v zimě stačí
pokrýt samovybíjení baterek.
Kdo je má namontovaný, tak na jaře vrkne a jede.
Kdo je nemá, tak na jaře nejdříve nabíjí, ale do baterek je většinou prd.
Takto bez dobíjení přes zimu vydrží baterky nejvýše 2 sezóny.
Není to nic levného, když uvážíte 2 až 4 kusy, 80 až 160 Ah.
Nikoho tam nenapadne články, ani cokoli jiného na lodi krást.
Přitom většina lodí se přes den nezavírá, přívěsné motory a jiné příslušenství leží na břehu a nikdo si toho nevšímá.
Je to asi tím, že tam nejezdí určití nenechaví lidé z Česka.
Důležité je natočit při parkování auto tak, aby na panel šlo co nejdéle sluneční světlo.
Hrkám na krátké vzdálenosti a dost to pomůže.
Se zasulfátování desek si zatím starost nedělám, jednou za rok stejně jde baterka na nabíječku a má na pólech žárovku...
SIDTIM píše:Mám již asi 5 let ve Feldě za zadním sklem panýlek, individuální výroba, ale v profi firmě. Při letním slunci a natočení panelu přesně na slunce dává cca 700-800mA, při umístění na platu a naležato max. 400-500mA... ...Se zasulfátování desek si zatím starost nedělám, jednou za rok stejně jde baterka na nabíječku a má na pólech žárovku...
Docela festovní panýlek, když dává 0,8A. A proti tomu zasulfátování právě účinkuje to trvalé dobíjení malým proudem, uvědom si, že ta baterka si napětí reguluje vlastně sama - proud je asi 0,018C při plném proudu panelu, takže žádné přebíjení a tím rapidní úbytek elektrolytu nehrozí. Desky se zasulfátují buď ponecháním ve zředěném elektrolytu, nebo na vzduchu. Neustálé pomalé dobíjení takový negativní účinek nemá.
Panýlek je vyroben ze "čtvrtek" standartních desek. Není ani moc velký,na zadním platu mám ještě větší repráky a on je mezi nimi.
Jediná elektronika je Schottky dioda, Ametr a V-metr,klasické rafinky MP40, takže vidím v každý okamžik, kolik do baterky teče.
Lidi na to koukají a nevěří, že to funguje. Dřív jsem měl problémy se startováním, dnes příjdu, otočím klíčkem a startér si jenom radostně brnkne. A to mám 44Ah aku v 1,6 Felicii..
Jinak na garáži mám panel 55W/12V, to už je jiné kafe... Ale chtělo by jich víc, třeba jako v Dubňanech poblíž Kyjova na jižní Moravě. Tam mají černou farmu...