Také by mě zajímala velikost vn (má být kolem 24kV) a jeho reakce na změny regulace jasu.
Anonym píše:Hrabal jsi na rozměr vertikálu ? Ivan
Ivan zřejmě podezírá případnou závadu ve vertikálu z jeho nepříznivého vlivu na regulaci horizontálu. Mně se taky zdá ten svislý rozměr podezřele velký.
to je to co sem rilkal na na začatku. Je to spiš rozvrtane. Napětí na H rozkladu by měl být kolem 115V... je jasné že tam bude méně tak to nastav na trimru modulu R.
P S : Zkoušeli jste měnit vychylovačky v Oravaně.... v žívotě se tam čisitota nedá nastavit
Trimr P1 na modulu R je primárně určen k nastavení velikosti vn na 24kV při proudu obrazovky 400uA. Výrobce dovoluje provádět tímto trimrem menší korekci vodorovného rozměru s ohledem na odchylku od tohoto nastaveného vn o +/-0,5kV. Proto jsem chtěl aby vn nejprve změřil. Základní vodorovný rozměr se nastavuje velikostí kapacity C36.
p.s. Modul R stabilizuje rozměr obrazu v závislosti na velikosti impulzu zp. běhu (potažmo vn). Je proto vhodné zjistit, jest-li je stále ještě uvnitř regulační smyčky.
Naposledy upravil(a) masar dne 18 lis 2008, 19:47, celkem upraveno 1 x.
masar píše:Trimr P1 na modulu R je primárně určen k nastavení velikosti vn na 24kV při proudu obrazovky 400uA. Výrobce dovoluje provádět tímto trimrem menší korekci vodorovného rozměru s ohledem na odchylku od tohoto nastaveného vn o +/-0,5kV. Proto jsem chtěl aby vn nejprve změřil. Základní vodorovný rozměr se nastavuje velikostí kapacity C36.
Ale ako doma bez VN meraca ho zmeras? A VN merac asi doma nema...
kozoka píše:to je to co sem rilkal na na začatku. Je to spiš rozvrtane. Napětí na H rozkladu by měl být kolem 115V... je jasné že tam bude méně tak to nastav na trimru modulu R.
P S : Zkoušeli jste měnit vychylovačky v Oravaně.... v žívotě se tam čisitota nedá nastavit
No člověče,měnil jsem VC u téhle telkyasi jen jednou a to už je nějaký pátek.Možná máš pravdu,už si nevzpomínám jak to šlo nastavit.Tady mne,ale pořád zaráži ty modré okraje,je to moc a na jedné straně výraznější. Uvidíme jak to dopadne jestli to zkusí odmagnetovat,jak psal.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
masar píše:Trimr P1 na modulu R je primárně určen k nastavení velikosti vn na 24kV při proudu obrazovky 400uA. Výrobce dovoluje provádět tímto trimrem menší korekci vodorovného rozměru s ohledem na odchylku od tohoto nastaveného vn o +/-0,5kV. Proto jsem chtěl aby vn nejprve změřil. Základní vodorovný rozměr se nastavuje velikostí kapacity C36.
To že má nizké napětí odpovídá rozměr obrazu.... nechápu proč mu tak motáté hlavu proudem obrazovky
Vn sonda patří do základního vybavení televizního opraváře. Jinak je to drbání se pravou rukou za levým uchem.
A ty ostatní hodnoty napájecích napětí jsou následující:
D na C51 15,5V+-5%
F na C68 25,5V+-5%
E na C57 185,0+-5%
C na C66 12,6V+-5%
před MA7812 na C63 17,5V+-5%
Odběr ze sítě při 220V+-2% při max. jasu (ABL pracuje správně) je cca 0,35A
Údaje opsány z manuálu.
To že má nizké napětí odpovídá rozměr obrazu.... nechápu proč mu tak motáté hlavu proudem obrazovky
Jestli myslíčš těch 400uA,tak to je jen hodnota zátěže pro měření VN. Musíš se něčeho chytnout,když to se zátěží kolísá.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
Ja mu hlavu nemotam...ja som len reagoval na masara....
kozoka píše:To že má nizké napětí odpovídá rozměr obrazu.... nechápu proč mu tak motáté hlavu proudem obrazovky
Čistě teoreticky je rozměr obrazu dán jednak velikostí vychylovacího mag. pole a velikostí vn. A sice čím vyšší vn, tím menší rozměr. Mezi velikostí vn a výkonem IPSALO sice je úměra, nicméně vn závisí i na dalších součástkách, takže bych to tak nevylučoval.
No je to možný,když and tím tak přemýšlím,tak pokud zmenším rozměr vodorovně,tak se podužkovité zkreslení zvětší.Mohl by to být až následek a ne první příčina. Asi jsem se původně nechal zmást těmi modrými fleky.
VN merač samozrejme mam a zmeram to napätie. Inac to zmagnetovanie magnetov na hrdle obraovky si myslim ze je vylucene. A ked tak rozmyslam tak ak by bola jedna cievka chytena nemohlo by sa to prejavit aj na druhej strane? a to tak ze by kvazi zatažiola vychylovanie ta chybna a tym padom by tiekol aj mensi prud cez tu dobrú?? To je ale len úvaha. A inac ta modra po okrajoch nieje to je zle odfotene to sa len tak javí.
kutilmil píše:VN merač samozrejme mam a zmeram to napätie. Inac to zmagnetovanie magnetov na hrdle obraovky si myslim ze je vylucene. A ked tak rozmyslam tak ak by bola jedna cievka chytena nemohlo by sa to prejavit aj na druhej strane? a to tak ze by kvazi zatažiola vychylovanie ta chybna a tym padom by tiekol aj mensi prud cez tu dobrú?? To je ale len úvaha. A inac ta modra po okrajoch nieje to je zle odfotene to sa len tak javí.
Si si na 100% istý, že to čo máš je VN merák? Neni to len obycjany multimeter?