nemáte někdo zkušenost o někom kdo převádí 8mm filmy na dvd
Moderátor: Moderátoři
nemáte někdo zkušenost o někom kdo převádí 8mm filmy na dvd
Na druhou stranu, digitalizací se dá hodně zlepšit, srovnat barevné vyvážení, zvýšit sytost, doostřit, vyretušovat prach a škrábance, tvůrčím záměrem něco zpomalit, prolnout atd., otitulkovat, pohodlně ozvučit.
ALe je to taková piplačka a žrout času, že se nedivím hodinové sazbě těch co to dělají na výdělek.
Dost taky záleží na kameře, přetáčel jsem to XM2 která má rozsáhlé možnosti fps, manuálně clony atd., stejně to na něco nestačí dynamickým rozsahem čipu. Obyčejně na čb., barva je OK.
z hlediska kvality obrázku není převod dobrou kamerou přes projekční plochu tak zásadní, daleko víc pak udělají s kvalitou následné (ne)úpravy nasnímaného materiálu a to je z 90% piplavá ruční až tvůrčí práce.
Zajdi si na tvfreak.cz tam se tomu léta věnujou.
S nečitelností DVD problémy nemám a pro nejhorší případ jsem si udělal ještě záložní kopii na VHS. Ty jsou vyzkoušené, mám kazety z roku 1989 a pořád dobře hrají. A v krajním případě mám i ten původní celuloid, který firma samozřejmě po duplikaci vrátí.
Dneska služby za míň než 250-300/h většinou nemají ani na prostou reprodukci, když zanedbáme počáteční investici do strojů a jejich umořování. Pochybuju že špulka se dá zdigitalizovat poctivě za míň než hodinu. Výběr hudby, ozvučení, vypálení, návrh a tisk obalu, to je na dopoledne. Nejmíň. Když na video nasázíš víc efektů, taky se to renderuje trojnásobek hrací doby.
Kolik může stát filmový snímač 8/16 mm jaký mají v ČT nebo ve Zlíně? statisíce?
VHS to zdegraduje hluboko pod rozlišení 8mm i pod DV, to je velká nouze. Jakž takž ještě SVHS.
Když jsme u těch DVD, materiál placek nepochybně zčínštěl jako všechno zboží, ale před časem se vyskytovaly archivní CD se zlatou aktivní vrstvou stály asi 50,-/kus. O DVD -R jsemměl zájem ale nepodařilo se.
Kvalitní Kodak ba i ORWO 8mm se i po letech dá výrazně oživit, odstranit purpurový nádech, vytáhnout sytost, mírně prohnout gamma a zvýšit ostrost, oříznout chlupaté okénko a srovnat expozičně. Den-dva práce a ze staré poškrabané podexponované s*ačky je zase pokoukáníčko
Otázka je pro koho to má význam.
- Jiri_REZEK
- Kontaktovat uživatele:
I já byl kdysi velkým fandou do 8/16mm filmů.
Také jich mám ještě něco doma. Někomu jsem půjčil promítačku a bylo
po atrakci. Nedávno jsem narazil v Bazaru na Eumig-Mark-8 se zvukem,
za nějakých 300Kč. Takže jsem se pustil do oprašování Mé Nostalgie.
Filmy jsou česem vysušené a v horní uklidnovací smyčce se můžou lámat!!!
Doporučuji: Sehnad si Formalín,do krabičky s filmem dát na vatu několik
kapek a krabičku pak nechat alespon 1 týden dobře uzavřenou,aby se
Formalínové výpary nasály do Celuloidu a tím byl opět pružný.
Tenhle postup je běžný ve Filmových Archívech.
A co se týče udělání Kopie z 8mm na CD: Znám tady v Ostravě ještě
jednoho Skalního-Amatéra,kterej snad má k tomu nějaké zařízení.
Můžu se i poptat,zda ještě zmákne udělat kopie.
Bye-EXA-Ostrava